Warn
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
senekkorzenna napisał(a):O szacunek Glenroy jestem pełen podziwu i uznania za tak głęboką znajomość historii Japonii![]()
Okres który podałeś to jednak XVII wiek a nie XVI a miecz o którym wspominał lagiboy to epoka wcześniej czyli jeszcze starszy egzemplarz.
Ciekawa jest też cena jaką podał lagiboy ponieważ oglądałem ostatnio program o wykonywaniu tych mieczy /specjalnie napisałem że nie jest to produkcja/ i o ile dobrze zapamiętałem to jest to okres około jednego roku i takie zabawki w pełni sprawne mogą kosztować od 10tys dolarów w górę.
Wklepałem sobie tez ten link co wkleił lagiboy i tłumaczenie nie jest doskonałe ale nigdzie nie wyczytałem że to jest stary miecz tylko chyba produkcja współczesna.
Cenę którą zapamiętałem z filmu to jednak coś w tym filmie nie tak jak tutaj widzę informację handlową która zdecydowanie odbiega od tej podanej we filmie.
Miałem swego czasu trochę bzika na punkcie Japonii

uchi-gatana faktycznie zgodzę się, że mogła być nabyta za taką a nie inną cenę, bo te są uznawane jako zwykłe zabytki, dużo łatwiej je nabyć, nie są sygnowane przez płatnerza, więc to taki po prostu bezduszny stary miecz. Jeżeli chodzi o renowację, uchi-gatana mogła kosztować 2.5k, podobnie kosztuje renowacja Europejskich ostrzy z mniej więcej podobnego okresu, co do Katany, niestety ale 2.500 euro, to stanowczo za mało, biorąc pod uwagę, że do dzisiaj istnieje 5 szkół kucia mieczy w Japonii, po wykuciu, wstępnym ostrzeniu i polerowaniu, w celu sprawdzenia defektów przez płatnerza, miecz trafiał do polerowania i ostrzenia, nie robił tego płatnerz, robił to gość, który się w tym specjalizował, i tak jak istnieje 5 szkół kucia mieczy, tak każda ze szkół wymaga innego ostrzenia, innej techniki, innych kamieni, wykonanie miecza trwało różnie, ale powiedzmy od pół do całego roku, z czego ~2-3 miesięcy to okres polerowania i ostrzenia, więc wątpię, żeby komuś chciało się siedzieć taki czas nad ostrzem za 2.500 euro

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
senekkorzenna napisał(a):byle piechur z RGPEPANCEM ukryty za drzewem ... albo usmaży załogę pod pancerze.
Nie tak do konca, bo standardowym RGPPPanz'em to mozesz mu nagwizdac., Sprawdz sobie jak zrobiony jest pancerz, aktywna i pasywna obrona przed wszystkim co nadlatuje. Fakzem jest, ze koktail bedzie tu grozniejszy niz RGPPANZ.
Co do katany o korej pisalem, to Kolo byl frajer bo nie zaczal od ceny startowej wysokosci renowacji + cene katany tylko od 1,- € nikt nie przebil, wiec poszla nawet nie za cene renowacji. Inna bajka czy wszystko bylo prawdziwe itd, itp.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):senekkorzenna napisał(a):byle piechur z RGPEPANCEM ukryty za drzewem ... albo usmaży załogę pod pancerze.
Nie tak do konca, bo standardowym RGPPPanz'em to mozesz mu nagwizdac., Sprawdz sobie jak zrobiony jest pancerz, aktywna i pasywna obrona przed wszystkim co nadlatuje. Fakzem jest, ze koktail bedzie tu grozniejszy niz RGPPANZ.
Noo.
Dlatego tego nie rozwalisz z wyrzutni, ale koktajlem już tak!
A mówią, że gry nierealistyczne takie!

Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
senekkorzenna napisał(a): ale już z całym zapleczem to potwór.
Dopóki nie pojawi się to.
Fajne uzbrojenie to ma, polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=NvIJvPj_pjE (otwórz link)
-
Walenty - Moderator
Walenty napisał(a):senekkorzenna napisał(a): ale już z całym zapleczem to potwór.
Brrrrrt fajny, ale wolał bym zaprowadzać chaos, tfu! Przepraszam, miałem na myśli oczywiście demokrację, na ziemi z pokładu AC130 Spectre, więcej zabawek do wyboru

-
Glenroy - Moderator
Glenroy napisał(a):Walenty napisał(a):senekkorzenna napisał(a): ale już z całym zapleczem to potwór.
AC130 Spectre
Ale skurwol :0
-
Walenty - Moderator
Walenty napisał(a):Glenroy napisał(a):Walenty napisał(a):senekkorzenna napisał(a): ale już z całym zapleczem to potwór.
AC130 Spectre
Ale skurwol :0
2 × działko M61 Vulcan kalibru 20 mm z zapasem 3000 sztuk amunicji
1 × armata Bofors L60 kalibru 40 mm z zapasem 256 sztuk amunicji
1 × haubica M102 kalibru 105 mm z zapasem 100 sztuk amunicji
No, całkiem fajny

-
Glenroy - Moderator
suhy-19 napisał(a):Szkoda tylko ze ac130 zostaja powoli wycofywane albo juz zostalo wycofane.
Tym bardziej chętnie takiego nabędę z demobilu

-
Glenroy - Moderator
senekkorzenna napisał(a):A zastanawialiście wy się ile kosztuje jeden nabój do takiego wynalazku nie licząc paliwa przez godzinę lotu![]()
Pomarzyć możecie tylko,lepiej wy sobie te miecze kupujcie co wkleił lagiboy![]()
A jak nie macie kasy to ja wam sprzedam noże kuchenne ponieważ mam dwa wolne już trochę przez ostrzenie zdeformowane
To akurat najmniej by mnie martwiło, bardziej przejmował bym się faktem, jak się tym w ogóle lata

No, ale to szukajcie sobie mieczy, ja poszukam jakiegoś MG-42, skoro komuś udało się upchnąć 20 sztuk RPG w autobusie do Krakowa, nie ma siły, że nie da rady zorganizować starego, niezawodnego i sprawdzonego w akcji maschinengewehra

-
Glenroy - Moderator
Chce się ktoś przejechać T34? 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
E tam, narzekasz. To jest właśnie klimat który trzeba poczuć. Mi się podobało, choć runda Skotem była ciekawsza. Może na wiosnę uda się zasiąść za sterami T34. 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości