jaka 125-tka do ok 5000
• Strona 1 z 1
jaka 125-tka do ok 5000
Witajcie na forum. To mój pierwszy post dlatego chcialbym przywitać się z Wami.
Założyłem ten temat ponieważ jestem na kupnie 125tki. Mam na wydanie ok 5000 zl a teraz widze ze ceny coraz nizsze. Zastanawiam czy nie poczekac do grudnia i stycznia jak beda wyprzedaze rocznikow. Najchetniej chcialbym nowy bo przyznam że będzie głównie do miasta i czasem przejazd dłuższy. Zależy mi na prędkości na spalaniu czyli jak najoszczedniej i... bezawaryjnosci. Chcialbym by spokojnie polecial ta 100 może 105 i to wystarczy mi spokojnie. Nie chciałbym że 90 to max i nie ruszy wiecej...
Propozycje ?
Bardzo podobal mi sie rks 125 keeway ale slyszalem ze marka zostala przejeta przez romet i ciezko i z czesciami i slabsza jakosc niz kiedys.
Tani widzialem junaka 122rs ale tak te opony cienkie ze przerazilem.
Kolejny jest junak 123 i 126...
125rs troszke za drogi jak na chinczyka...
A jeszcze moge maksymalnie kupic uzywke 2 letnia... wiadomo uzywka ale w dobrym stanie i myslalem nad honda cbf 125. Kolo 6k jest...
Co sadzicie i polecicie ? Tak jak mówię ma być do dojazdu glownie 7 km dziennie w jedna strone i najwyzej weekend gdzies dalej.
Pozdrawiam
Założyłem ten temat ponieważ jestem na kupnie 125tki. Mam na wydanie ok 5000 zl a teraz widze ze ceny coraz nizsze. Zastanawiam czy nie poczekac do grudnia i stycznia jak beda wyprzedaze rocznikow. Najchetniej chcialbym nowy bo przyznam że będzie głównie do miasta i czasem przejazd dłuższy. Zależy mi na prędkości na spalaniu czyli jak najoszczedniej i... bezawaryjnosci. Chcialbym by spokojnie polecial ta 100 może 105 i to wystarczy mi spokojnie. Nie chciałbym że 90 to max i nie ruszy wiecej...
Propozycje ?
Bardzo podobal mi sie rks 125 keeway ale slyszalem ze marka zostala przejeta przez romet i ciezko i z czesciami i slabsza jakosc niz kiedys.
Tani widzialem junaka 122rs ale tak te opony cienkie ze przerazilem.
Kolejny jest junak 123 i 126...
125rs troszke za drogi jak na chinczyka...
A jeszcze moge maksymalnie kupic uzywke 2 letnia... wiadomo uzywka ale w dobrym stanie i myslalem nad honda cbf 125. Kolo 6k jest...
Co sadzicie i polecicie ? Tak jak mówię ma być do dojazdu glownie 7 km dziennie w jedna strone i najwyzej weekend gdzies dalej.
Pozdrawiam
- kuku8
- Świeżak
Jeździłem chińską 125'ką i było względnie ok do czasu, aż nie przesiadłem się na sprzęt Yamahy.
Nie wiem, czy wcześniej czymś się poruszałeś, ale naprawdę warto kupić coś bardziej renomowanego i sprawdzonego.
Nie polecę Ci tutaj konkretnych modeli, ponieważ nie mam aż tak dużego rozeznania w segmencie 125'ek ale bardziej kupno używki w dobrym stanie, zamiast typowego salonowego chińczyka.
To zupełnie inna jakość, wrażenia z jazdy i samo poczucie, że sprzęt jest niezawodny i bezpieczny.
Totalnie nie mam zaufania do chińczyków, cokolwiek by o nich nie napisać- jeździłem, bo miałem okazję i na tym zakończyłem przygodę.
Nie wiem, czy wcześniej czymś się poruszałeś, ale naprawdę warto kupić coś bardziej renomowanego i sprawdzonego.
Nie polecę Ci tutaj konkretnych modeli, ponieważ nie mam aż tak dużego rozeznania w segmencie 125'ek ale bardziej kupno używki w dobrym stanie, zamiast typowego salonowego chińczyka.
To zupełnie inna jakość, wrażenia z jazdy i samo poczucie, że sprzęt jest niezawodny i bezpieczny.
Totalnie nie mam zaufania do chińczyków, cokolwiek by o nich nie napisać- jeździłem, bo miałem okazję i na tym zakończyłem przygodę.
-
A7 x - Świeżak
Dzięki za odpowiedz
Wiem yamaha super sprzęt ale wiesz sam że to 125-tka którą można zajechać. Wiadomo im większa pojemność tym mniejsze szanse na zajechanie. 600-tka spokojnie można kupić kilku letnią, bo na taką pojemność jest wytrzymałość duża, a 125-tka ? Ktoś będzie żyłować silnik to sie rozpadnie...
Dlatego potrzebuje porady fachowców, co siedzą w 125..
A co gorsze wiem,że mogłbym nawet szukać 500-tki, ale mi wystarczy prawdziwe 100 km/h a nie chce wydawać na prawko na motor. Jeździłem tylko skuterkiem - ale 75 km\h było ;p
Dlatego myślę nad Junak, keeway czy ta honda.. Poradzcie... max 5500

Wiem yamaha super sprzęt ale wiesz sam że to 125-tka którą można zajechać. Wiadomo im większa pojemność tym mniejsze szanse na zajechanie. 600-tka spokojnie można kupić kilku letnią, bo na taką pojemność jest wytrzymałość duża, a 125-tka ? Ktoś będzie żyłować silnik to sie rozpadnie...
Dlatego potrzebuje porady fachowców, co siedzą w 125..
A co gorsze wiem,że mogłbym nawet szukać 500-tki, ale mi wystarczy prawdziwe 100 km/h a nie chce wydawać na prawko na motor. Jeździłem tylko skuterkiem - ale 75 km\h było ;p
Dlatego myślę nad Junak, keeway czy ta honda.. Poradzcie... max 5500
- kuku8
- Świeżak
Kto ci takich głupot na opowiadał że mała pojemność = mniejsza wytrzymałość ?? i to że silniki Yamahy można zajechać hehe
ja miałem CBR 125 10 letnią i miała na liczniku 32 tyś km nie wiem czy nie był kręcony i śmigała aż miło .
Ja bym wolał 10 letnią YBR CBR CBF niż nówkę chinola...

Ja bym wolał 10 letnią YBR CBR CBF niż nówkę chinola...
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
-
Devil 125 - Bywalec
No zapytałem się takiego gościa z serwisu motocyklowego i mówił, że im większa pojemność to prawdopodobieństwo, że motocykl jest zarypany jest mniejsze. Wiesz też zależy kto jak szanuje...
Widzę nówkę CBF za 8999 więć używka 2-3 letnie będzie gdzieś w okolicy 5-6k... to brać CBF ?
Ile taka honda może mieć przebiegu by była nie "do remontu" ?
Jeszcze gościu powiedział bym kupił np. Junaka 123 125 ccm pojeździł, nauczył jeździć i na następny rok na pewno zostawić sobie resztę na prawko i kupić jakiś markowy porządny motocykl np 500-tke. A jak ten junak się zepsuje to że sam nauczę się naprawiać bo jest jeden z najprostszych motocykli bez elektryki itp. i że ten Junak co ważne roczny kupi się za 3800.
Ma racje ?
Widzę nówkę CBF za 8999 więć używka 2-3 letnie będzie gdzieś w okolicy 5-6k... to brać CBF ?
Ile taka honda może mieć przebiegu by była nie "do remontu" ?
Jeszcze gościu powiedział bym kupił np. Junaka 123 125 ccm pojeździł, nauczył jeździć i na następny rok na pewno zostawić sobie resztę na prawko i kupić jakiś markowy porządny motocykl np 500-tke. A jak ten junak się zepsuje to że sam nauczę się naprawiać bo jest jeden z najprostszych motocykli bez elektryki itp. i że ten Junak co ważne roczny kupi się za 3800.
Ma racje ?
- kuku8
- Świeżak
Nie wierzę w sprowadzane motocykle ( 2 razy kupili u mnie w rodzinie - jeden to byla yamaha 125 a drugi motocykl honda 1000 f jak dobrze pamiętam model). I wiesz co było ? 2 wielkie niewypały! Raz za razem się psuły a na końcu mechanik (mój wujek) wkur*** się kupił wypadkową hondę i cały silnik ze wszystkim zmienił. Wiesz czemu ? Nawet blok silnika pekł... Nie mam zamiaru się nadziać na coś takiego. " Z niemiec igła 5 letnia CBR 12k przejechane"
Ja na skuterze w 2 sezony zrobiłem 7.5k co pierdział 60-70 max a ten w 5 lat zrobił 12k... Litości...
Po 2 wiadomo jak "gówniarz" się chwyci motocykla o mniejszej pojemności to żyłuje zazwyczaj by był ten v-max. Manetka non stop na full...Ile silnik taki 125 wytrzyma ?
W 600 nie ma takiej możliwości nawet, z wyjątkiem autostrad...
Za 2 lata planuje jakąś 600-tke - jak ukończę 24 lata.
Jak mam dokładać jak do tego skutera co miałem, to bym chyba padł na zawał.
Ja na skuterze w 2 sezony zrobiłem 7.5k co pierdział 60-70 max a ten w 5 lat zrobił 12k... Litości...
Po 2 wiadomo jak "gówniarz" się chwyci motocykla o mniejszej pojemności to żyłuje zazwyczaj by był ten v-max. Manetka non stop na full...Ile silnik taki 125 wytrzyma ?
Za 2 lata planuje jakąś 600-tke - jak ukończę 24 lata.
Jak mam dokładać jak do tego skutera co miałem, to bym chyba padł na zawał.
- kuku8
- Świeżak
Kuku mylisz się z tym przebiegiem, ja w tym sezonie ledwo co 2k km wykręciłem, a popytaj się kumpli ile kręcili. Może była jeżdzona rekreacyjnie. Co prawda większośc igieł z niemiec to padło ale żeby zajezdzic CBR125 to na prawdę jest ciężko. Jeden z najbardziej wytrzymałych silników ogólnie
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
hahaha a to dobre

aprilia RSV4
-
suhy-19 - Moderator
suhy-19 napisał(a):W 600 nie ma takiej możliwości nawet, z wyjątkiem autostrad...
hahaha a to dobrejak kupisz tą 600 to wtedy zobaczysz jak bardzo sie myliłeś
dodam tylko ze moja r6 (pewnie jak większość 600) jest caly czas kręcona pod czerwone pole
Nie suhy to tylko twoja tak

Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
kuku8 napisał(a):Nie wierzę w sprowadzane motocykle ( 2 razy kupili u mnie w rodzinie - jeden to byla yamaha 125 a drugi motocykl honda 1000 f jak dobrze pamiętam model). I wiesz co było ? 2 wielkie niewypały! Raz za razem się psuły a na końcu mechanik (mój wujek) wkur*** się kupił wypadkową hondę i cały silnik ze wszystkim zmienił. Wiesz czemu ?
Wiesz czemu? Bo kupili "perełki" ściągnięte z Włoch lub Francji, pięknie błyszczące (bo świeży lakier) złożone z trzech.
Po co w ogóle dyskutować i próbować porównać wyrób motocyklo-podobny do motocykla?
Miód kupisz i u pszczelarza i w biedronce. Obydwa są w słoikach, obydwa są żółte (ten z biedronki nawet jakby bardziej) ale zupełnie inaczej smakują. Kupisz miód w biedronce, nałożysz na kanapkę i powiesz mmmm jakie to dobre- i tak będziesz jadł przez lata.
Kiedyś ktoś da Ci spróbować prawdziwego miodu- wtedy zrozumiesz.
-
Movi - Moderator
Wow... po dzisiaj zmieniam zdanie.
RKS 6k sobie życzą
Junak 5500 + opony, bo pytałem gościa i powiedział, że na oryginalnych to jeździ się jak po lodzie i wychodzi 6k...
Nie, akurat z Niemiec i jeden i drugi;p Niemiec tanio nie sprzeda swojego jak jest dobry...
Więc wolę 5k pln-ów dać na markowy.
3 rzeczy chcę : v-max + dobre przyspieszenie + dobre spalanie
V max - 110 by leciał
Przyspieszenie dobre po mieście tak do 80-tki
Spalanie ok. 3 litrów
CBR - 09rok CBF 2012 Yamaha to 08 rocznik... mówię o średnio nie patrząc na stan i przebieg
CBF najlepszy będzie ?:)
RKS 6k sobie życzą
Junak 5500 + opony, bo pytałem gościa i powiedział, że na oryginalnych to jeździ się jak po lodzie i wychodzi 6k...
Nie, akurat z Niemiec i jeden i drugi;p Niemiec tanio nie sprzeda swojego jak jest dobry...
Więc wolę 5k pln-ów dać na markowy.
3 rzeczy chcę : v-max + dobre przyspieszenie + dobre spalanie

V max - 110 by leciał
Przyspieszenie dobre po mieście tak do 80-tki
Spalanie ok. 3 litrów
CBR - 09rok CBF 2012 Yamaha to 08 rocznik... mówię o średnio nie patrząc na stan i przebieg

CBF najlepszy będzie ?:)
- kuku8
- Świeżak
Movi wyprzedziłeś mnie dokładnie to samo miałem na myśli
Wątpię żebyś dostał dobrą CBR z roku 09 z 5 k . Wersję JC 34 owszem . Celujesz w za młode roczniki z 5 k jesteś tak na pograniczu cenowym jeśli chodzi o CBF i YBR
Spalanie i przyśpieszenie wszystkie mają podobny więc wybieraj który ci bardziej w gust odpowiada

Wątpię żebyś dostał dobrą CBR z roku 09 z 5 k . Wersję JC 34 owszem . Celujesz w za młode roczniki z 5 k jesteś tak na pograniczu cenowym jeśli chodzi o CBF i YBR
Spalanie i przyśpieszenie wszystkie mają podobny więc wybieraj który ci bardziej w gust odpowiada
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
-
Devil 125 - Bywalec
JC 39 Znalazłem do 5500. W tym tygodniu jadę oglądać. Przez zimę będę miał czas aby ją wyszykować.
Pożyczki pod zastaw poznań (otwórz link)
- Gibus
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B