Motocykl na co dzień i na wypady do 18 tys
• Strona 1 z 1
Motocykl na co dzień i na wypady do 18 tys
Witam serdecznie, wiem że to już następny taki temat, ale przeglądając wiele nie znalazłem odpowiedzi mojego pokroju,
w skrócie chcę moto na dłuższy czas nie tylko na jeden sezon, chyba że będzie taka konieczność to będę zmieniał choć nie lubię zmian, jestem świeżo po kursie i egzaminie, jeździłem wcześniej na 125, ok 2tys. km, co najważniejsze mam 40 wiosen (myśle że nie za stary na moto , 180cm i ok 110 wagi, i w związku bardzo proszę o wszelkie porady jakie moto polecacie, pojemność to co wyczytałem to na początek czym mniejsze tym lepsze inni mówią duża pojemność dasz radę i nie będziesz zmieniał za rok, no i taki co nie będę wyglądał jak bym dosiadł psa
Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
* mz 250 - ok 1tyÅ›
* cbr 125 - 2 tyÅ› km
* SV650 i gladius co na kursie
* Wiek, waga, wzrost,
* 40 lat, 180 cm 110kg wagi
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
* dojazd do pracy ok 25 km ok 60%
* wyjazdy w góry Bieszczady 20%
* i jazda lokalna z znajomymi w okół komina - 20%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
* myślę że do 10tyś
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
* na ten cel mam przeznaczone ok 20 tyÅ›
* część ubioru posiadam, kurka, kask, rękawice, reszta do dokupienia na ten cel mam ok 2tyś
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
* tyle ile będzie potrzeba
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
* najbardziej podobają mi się zabudowane w owiewki turystyk ewentualnie nakedy ale musiałby mieć możliwość założenia szyby
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
* konkretnego modelu nie mam, ale chciałbym coś z Honda, BMW, Suzuki
Z góry bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.
w skrócie chcę moto na dłuższy czas nie tylko na jeden sezon, chyba że będzie taka konieczność to będę zmieniał choć nie lubię zmian, jestem świeżo po kursie i egzaminie, jeździłem wcześniej na 125, ok 2tys. km, co najważniejsze mam 40 wiosen (myśle że nie za stary na moto , 180cm i ok 110 wagi, i w związku bardzo proszę o wszelkie porady jakie moto polecacie, pojemność to co wyczytałem to na początek czym mniejsze tym lepsze inni mówią duża pojemność dasz radę i nie będziesz zmieniał za rok, no i taki co nie będę wyglądał jak bym dosiadł psa
Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
* mz 250 - ok 1tyÅ›
* cbr 125 - 2 tyÅ› km
* SV650 i gladius co na kursie
* Wiek, waga, wzrost,
* 40 lat, 180 cm 110kg wagi
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
* dojazd do pracy ok 25 km ok 60%
* wyjazdy w góry Bieszczady 20%
* i jazda lokalna z znajomymi w okół komina - 20%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
* myślę że do 10tyś
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
* na ten cel mam przeznaczone ok 20 tyÅ›
* część ubioru posiadam, kurka, kask, rękawice, reszta do dokupienia na ten cel mam ok 2tyś
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
* tyle ile będzie potrzeba
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
* najbardziej podobają mi się zabudowane w owiewki turystyk ewentualnie nakedy ale musiałby mieć możliwość założenia szyby
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
* konkretnego modelu nie mam, ale chciałbym coś z Honda, BMW, Suzuki
Z góry bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.
Ostatnio edytowano 19/10/2015, 11:44 przez disodowy, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- disodowy
- Świeżak
Bylem ostatnio na Wielkiej Petli. Droga fajna, czesto pusta, fajnie kreta, ale rowna, to ona nie jest. Szosowo-turystyczne moto albo cos ze sportowym zacieciem moze byc niewygodne/niebezpieczne.
Ja bym szukal czegos enduropodobnego, czyli F650GS, Versys 650 itp.
Jesli znajdziesz gdzies F700GS w tym budzecie, to git.
Z Kawy to albo ER-6, albo Versys 650, przy Twoich gabarytach Versys wydaje sie byc rozsadniejszy.
Ja bym szukal czegos enduropodobnego, czyli F650GS, Versys 650 itp.
Jesli znajdziesz gdzies F700GS w tym budzecie, to git.
Z Kawy to albo ER-6, albo Versys 650, przy Twoich gabarytach Versys wydaje sie byc rozsadniejszy.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Suzuki DL 650 V-Strom. I możesz śmiało jechać wszędzie, nawet po szutrach. duża szyba, duża kanapa, sporych rozmiarów motocykl, spróbuj się przymieżyć, ale nie sądzę żebyś miał problemy z dopasowaniem się do niego. Mało kto ma. oszczędny, pancerny, niezawodny.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Jeśli jeździłeś ino gladiusem to wspomniany vstorm powinien Ci podjeść. Silnik też V, choć pozycja za sterami inna niż w gladiusie, zdecydowanie mniej wymuszona. Mam podobne gabaryty do Twoich. Dla mnie kiera ciut za szeroka, ale można się przyzwyczaić. Moto dość wysokie, pozycja wyprostowana, zawias raczej miękki więc do miasta będzie wygodnie.
Z hondy w tej kasie masz NC ale osobiście jestem uprzedzony jakoś dziwnie aby w rzędówce czerwone pole było już od 6.5 r.p.m, choć ludzie chwalą to moto za niskie spalanie i skrzynie DTC. Poza tym na mój gust za mało kucy ma ten motocykl, to już lepiej było w CBF 600 zresztą chyba tłukli je do 2012 zerknij na nią może Ci podjedzie.
PS naked nawet z szybką będzie zawsze dawał mniejszą ochronę przed wiatrem aniżeli moto z fabrycznymi półowiewkami.
Z hondy w tej kasie masz NC ale osobiście jestem uprzedzony jakoś dziwnie aby w rzędówce czerwone pole było już od 6.5 r.p.m, choć ludzie chwalą to moto za niskie spalanie i skrzynie DTC. Poza tym na mój gust za mało kucy ma ten motocykl, to już lepiej było w CBF 600 zresztą chyba tłukli je do 2012 zerknij na nią może Ci podjedzie.
PS naked nawet z szybką będzie zawsze dawał mniejszą ochronę przed wiatrem aniżeli moto z fabrycznymi półowiewkami.
-
setup - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości