Zobacz wątek - ktm sx 125 2002 nie pali z kopki

ktm sx 125 2002 nie pali z kopki

Enduro, Cross
_________

Moderatorzy: Walenty, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, henio12323, Beavis

ktm sx 125 2002 nie pali z kopki

Postprzez kajt111 » 8/10/2015, 17:19

Witam, posiadam ktma sx 125 z 2002r i mam taki problem, że ktm nie zapali z kopki a jak go popcham to nawet nie przejedzie 1 cm i zapali. Nawet wstrzyknięcie benzyny na tłoka nie pomaga w odpaleniu z kopki. Czym może być to spowodowane?
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12


Postprzez Liverpool115 » 8/10/2015, 17:26

Sprawdź jaką masz kompresję, odkręć świecę ubierz jej kapturek i spróbuj czy pali Ci mieszankę, tzn. nalej troszkę paliwa z olejem np. na zakrętkę dostaw do tego świecę i kopnij. A z gazem Ci pali od kopa? może jest już dojechany.
Liverpool115
Świeżak
 
Posty: 123
Dołączył(a): 27/8/2015, 20:06

Postprzez kajt111 » 8/10/2015, 18:00

Moto mocne z 3 biegu idzie na koło bez problemu, szybko się wkręca. Nie zapali z kopki z gazem ani bez gazu. Nie ma iskry jak kope kopnikiem a jakoś pali na pycha bez problemu.
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12

Postprzez dawidsx » 8/10/2015, 18:34

zobacz membranę między gaźnikiem a cylindrem.
mały uszczerbek na płytce potrafi to zrobić.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
Avatar użytkownika
dawidsx
Świeżak
 
Posty: 416
Dołączył(a): 5/2/2013, 22:23

Postprzez Liverpool115 » 8/10/2015, 18:35

Hmm... Nie znam się za bardzo ale kumpel miał tak w ogarze 200 tylko nie pamiętam czy wymienił świecę czy jakieś tarcze w kopce. Spróbuj wkręcić tą śrubkę od obrotów aby były znacznie większe i zmień świecę lub obecną przeczyść, wypal.
Liverpool115
Świeżak
 
Posty: 123
Dołączył(a): 27/8/2015, 20:06

Postprzez Liverpool115 » 8/10/2015, 18:38

I kopka chodzi normalnie tak jak wcześniej ? czy może coś ją blokuje , zgrzyta?
Liverpool115
Świeżak
 
Posty: 123
Dołączył(a): 27/8/2015, 20:06

Postprzez kajt111 » 8/10/2015, 19:26

Wolne obroty są ustawione moto nie gaśnie. Kopka działa normalnie nic nie przeskakuje. Świeca czyszczona a nie mam innej żeby zobaczyć czy to przez świece ale jak pali z pycha to raczej nie przez nią
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12

Postprzez dawidsx » 8/10/2015, 19:32

Nie piszcie głupot żeby grzebał w gaźniku.
Skoro motor po odpaleniu trzyma obroty, wkręca się i nie zalewa to moim zdaniem nic innego niż membrana nie wchodzi w grę.
Z tą świecą to tak nie do końca, u mnie jak się kończyła to właśnie z kopa nie palił ale też przerywał na obrotach coraz niższych, ale skoro u ciebie do odcięcia łapie ładnie to też odpada.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
Avatar użytkownika
dawidsx
Świeżak
 
Posty: 416
Dołączył(a): 5/2/2013, 22:23

Postprzez henio12323 » 8/10/2015, 19:52

gaźnik też moze byc problemem.

zaczął bym od sprawdzenia membranki, i wymienienia swiecy ( nie czyszczenia ! )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26015
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez kris514 » 8/10/2015, 21:58

Czy tylko ja wyczytałem że gdy kopie to nie ma iskry? Weź serwisówkę i posprawdzaj oporności magneta.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
Avatar użytkownika
kris514
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2411
Dołączył(a): 29/4/2009, 21:23
Lokalizacja: Kielce

Postprzez Liverpool115 » 8/10/2015, 22:01

Gdy silnik jest juz dojechany to nie odpala z kopki (ja tak miałem w 2 moto) gdy zwiększyłem mu obroty to palił normalnie ale to tylko do testów a nie do jazdy. Jak wcześniej pisałem wymień świecę, albo spróbuj nawet jakąś z piły czy ma iskrę i jak kolega napisał sprawdź membrane.
Kris ja też to właśnie przeczytałem :) tylko moja wiedza jest trochę mała i nie umiem za bardzo pomuc...
Liverpool115
Świeżak
 
Posty: 123
Dołączył(a): 27/8/2015, 20:06

Postprzez dawidsx » 9/10/2015, 11:31

Też to doczytałem kris , ale pamiętam że jak miałem ktm to podczas kopania iskra nie była widoczna, albo bardzo mała jak sprawdzałem, a mimo to motor normalnie palił.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
Avatar użytkownika
dawidsx
Świeżak
 
Posty: 416
Dołączył(a): 5/2/2013, 22:23

Postprzez kajt111 » 9/10/2015, 12:34

Ale co ma do tego membrana? Przecież jak wstrzyknę benzynę na tłok to i tak nie zapali z kopki, dziś wszystkie wasze propozycje posprawdzam.
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12

Postprzez dawidsx » 9/10/2015, 16:06

Jeśli o takie rzeczy pytasz to najlepiej zostaw ten motor i oddaj komuś kto się zna....
Zawór membranowy odpowiada za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia, jeśli myślisz że odpalisz mając nieszczelne listki to gratulacje ogólnie.
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
Avatar użytkownika
dawidsx
Świeżak
 
Posty: 416
Dołączył(a): 5/2/2013, 22:23

Postprzez Liverpool115 » 9/10/2015, 17:00

Kolego zaprowadź go do mechanika on machnie różczką weźmie z 10-30zł i na jutro moto będzie gotowe.
Liverpool115
Świeżak
 
Posty: 123
Dołączył(a): 27/8/2015, 20:06

Postprzez kajt111 » 9/10/2015, 19:41

Jakoś sobie poradzę i dam znać co było.
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12

Postprzez henio12323 » 9/10/2015, 20:03

zmieniłeś swiece? sprawdziłes membrane ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26015
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez kris514 » 9/10/2015, 21:29

Miałem pare ktmów i w każdym iskra była przy leniwym kopnięciu. Więc ja bym w tym szukał przyczyny. Moduł nie pęknięty?
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
Avatar użytkownika
kris514
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2411
Dołączył(a): 29/4/2009, 21:23
Lokalizacja: Kielce

Postprzez kajt111 » 10/10/2015, 08:17

Moduł cały, sprawdzałem czy iskra będzie na innej świecy i też nie ma ale na starej dalej pali na pych, membrane i świecę dziś ogarnę, jak na razie to dzięki za pomoc.
Avatar użytkownika
kajt111
Świeżak
 
Posty: 35
Dołączył(a): 18/4/2015, 19:12

Postprzez kris514 » 10/10/2015, 23:04

Obstawiałbym stator.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
Avatar użytkownika
kris514
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2411
Dołączył(a): 29/4/2009, 21:23
Lokalizacja: Kielce

Następna strona


Powrót do Offroad



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości




na gr