Koszty rejestracji spowadzonego motocykla
• Strona 1 z 1
Koszty rejestracji spowadzonego motocykla
W sieci jest pełno informacji, ale większość z dawnych lat, dlatego chciałbym się upewnić. Sprzedawca życzy sobie dodatkowe 1k za rejestracje niemca. Czy ktoś jest w stanie wypisać poszczególne kwoty w przybliżeniu? Moto warte 15k.
- Arek570
- Świeżak
Moja honda cbf125 w marcu tego roku = 375zł - tłumaczenie, przegląd i urząd komunikacyjny
Ubezpieczenie 152zł
Nie płaciłem podaktu 2% u Ciebie to by było 300zł
To w sumie licząc droższe ubezpieczenie za wyższą pojemność wyjdzie pewnie z 1000zł
Ubezpieczenie 152zł
Nie płaciłem podaktu 2% u Ciebie to by było 300zł
To w sumie licząc droższe ubezpieczenie za wyższą pojemność wyjdzie pewnie z 1000zł
- Jarod
- Świeżak
wrzesien 2014r. Koszty:
tlumacz 70zł
tablice czasowe 37,75zł
VAT 25 160zł
tablica 195zł
badania 122zł
OC 113zł
Sam zdecyduj czy Ci sie opłaca.
Jeżeli kupisz moto zarejestrowane w Polsce od osoby prywatnej to jeszcze dodaj podatek PCC - 2%.
Ale przy kupnie nie rejestrowanego motocykla uważaj na tzw. 'bezpośrednią sprzedaż od Niemca' - tzn Umowa jest miedzy Tobą a Niemcem (bez pośrednika, czyli tak jakbyś sam pojechał i przywiózł motocykl z Niemiec) - pośrednik de facto podrabia podpis Niemca. Bardzo częsty przypadek, niestety.
Sprawa wygląda zdecydowanie lepiej przy kupnie ściąganego motocykla od pośrednika który ma działalność gospodarcza. Wystawia Ci wtedy Fre (odpada PCC) i nie ma strachu przed fałszowaniem umowy.
tlumacz 70zł
tablice czasowe 37,75zł
VAT 25 160zł
tablica 195zł
badania 122zł
OC 113zł
Sam zdecyduj czy Ci sie opłaca.
Jeżeli kupisz moto zarejestrowane w Polsce od osoby prywatnej to jeszcze dodaj podatek PCC - 2%.
Ale przy kupnie nie rejestrowanego motocykla uważaj na tzw. 'bezpośrednią sprzedaż od Niemca' - tzn Umowa jest miedzy Tobą a Niemcem (bez pośrednika, czyli tak jakbyś sam pojechał i przywiózł motocykl z Niemiec) - pośrednik de facto podrabia podpis Niemca. Bardzo częsty przypadek, niestety.
Sprawa wygląda zdecydowanie lepiej przy kupnie ściąganego motocykla od pośrednika który ma działalność gospodarcza. Wystawia Ci wtedy Fre (odpada PCC) i nie ma strachu przed fałszowaniem umowy.
-
qubus333 - Świeżak
To jest przypadek o którym mówisz, więc uzgodniliśmy żeby kolo zarejestrował na siebie (firmę) ale chce 1k. Chciałem się upewnić czy to aby nie za dużo
Z tego co czytałem od stycznia nie płaci się tych 160zł. Ale dochodzi jeszcze 2% więc teraz już wiem, że to tyle mniej więcej wyniesie. Dzięki za wpis.

- Arek570
- Świeżak
Jeśli firma Ci coś sprzedaje, to musi Ci jako konsumentowi dać rękojmię i inne ustawowe bajery. To go kosztuje, więc cena motocykla wzrasta.
W przypadku np. samochodu mojej Szacownej Piękniejszej z rękojmi poszła połowa wymiany silnika w trzyletnim aucie, jakieś 5k EUR.
W przypadku np. samochodu mojej Szacownej Piękniejszej z rękojmi poszła połowa wymiany silnika w trzyletnim aucie, jakieś 5k EUR.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
• Strona 1 z 1