Zobacz wątek - Oponki + częsci gas gas
NAS Analytics TAG

Oponki + częsci gas gas

Enduro, Cross
_________

Oponki + częsci gas gas

Postprzez Zioox » 18/8/2015, 18:27

Witam, mam problem bo od kilku tygodni zastanawiam się nad kupnem nowych opon do mojego gas gas'a ec 125. Wiadomo opona w większości do terenu ale nie raz się tam poleci kilkaset metrów (nie)legalnie :o. Jakiś model który by dobrze się kleił ale nie za szybko schodził? PS. Jak dobrze dobrać szerokość ? :/ I na co ona wpływa ?

Temat 2: wie ktoś czy jest jakiś inny dealer części do gas gas'ów prócz tego z Nowego Targu ? Potrzebuje parę czesci typu plastiki itp. :/
Zioox
Świeżak

Postprzez henio12323 » 18/8/2015, 18:52

im szersza opona tym lepiej sie zachowuje w kopkim piasku, po błocie z kolei ciezej sie przekopać do twardszej ziemi, i sie czasami mozna bardziej slizgać. z drugiej strony im wieksza tym cięzsza a 125tka czuje kazdy gram dodatkowy na kole praktycznie. węzsza jest lepsza pod względem "zabierania" mocy, bo mniej obciąza silnik. max 120 ski sie zakłada. standardowo 100-110.

opon jest wiele dobrych, jak kilka set metrów to mysle ze nie ma co kupować pancerniaka typu AC10 która wytrzymuje sporo asfaltu, poszukaj pirelli mx eXtra X, wiele razy polecałem i w sumie kazdy to kupił był zadowolony, tania i niezła oponka dosyc pancerna. albo nowe mitasy z zielonym paskiem całkiem przyzwoite. kazdy model spoko, generalnie popatrz tez na stronkach producentów i są tam tabelki z doborem opony pod warunki, nie wiem jakie masz. jak mieszkasz w górach to nie masz piachu jak na równinach. wiec inną oponke powinienes dobrać

nie wiem co to za dealer, ale pisałem do kilku i tylko jeden odpowiadał z tym mailem - info@gasgas.pl i w sumie kontakt w porządku bo praktycznie od razu ktos odpisywał pare razy, i częsci tez dostawałem szybko.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Zioox » 18/8/2015, 19:01

Okej, dzieki za pomoc. Poszukam tych Pirelli mx eXtra X, i tak gdzies 100 bede szukał szerokosci. Aktualnie jest chyba u mnie 120/130 (nie pamiętam bo moto stoi u mechanika już 3 tydzień :/ nieźle sie wjebałem ale to nie na temat już :D) Co do dealera, pisałem do nich i nic sie nie odzywali a jak dzwoniłem to mówili żebym maila napisał... A, jeszcze jedna sprawa. Opłaca się inwestować w wkłady do opon ? Poprzedni właściciel włożył z przodu ale w jednym miejscu był ubytek i przód skakał ;/ Co do przyczepności przód nigdy mi nie uciekł ale oponka z przodu zła nie jest. Więc pytanie czy jeśli nie jeżdżę profesjonalnie jest sens w to inwestować ?
Zioox
Świeżak

Postprzez henio12323 » 18/8/2015, 20:04

jak dla mnie mussy są tylko dla zawodników i to na zawody. one nie są wytrzymałe, trzeba o nie mocno dbać, ( smarować) i troszke zmieniają swoje parametry jak sie nagrzeją, ale najgorsze to że kosztują sporo a szybko sie wyklepują. dodatkowo rozklepują ranty felg, po dłuzszym czasie zwłaszcza jak sie musa nie zmieni na czas a jeździ to moze felge pokrzywić że sie opona bedzie zsuwała na niskich cisnieniach. generalnie jak dla mnie za duzo wad, dla jednej zalety - że nie da sie złapać kapcia

ja osobiscie zapewne bede inwestował w system tubliss, jakos bedziej to do mnie przemawia, nie jest duzo drozej, a podobno starcza na baaardzo długo. póki co jednak ufałem zawsze grubym dętkom i było w miare spoko.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê