moto na A2 do 12000 kupować do 35 KM czy coś do zablokowania
• Strona 1 z 1
moto na A2 do 12000 kupować do 35 KM czy coś do zablokowania
Witam
Kończę właśnie kurs na prawo jazdy A2 i stoje przed wyborem motocykla szukam modelu do okolo 12 000 mój wzrost to 180 cm waga okolo 77 kg. I mam pytanie czy raczej szukać czegoś w limicie na A2 czy lepiej kupić coś większego co mogę stłumić ? za 1.5 roku będę robić kategorię A więc jeśli wziąłbym coś większego to znałbym moto i mógł na nim dalej jeździć ale nie orientuję się za bardzo w tym co mogę do tej kwoty kupić co było by odpowiednie na pierwsze moto, na początku myślałem o YBR 250 ale teraz zacząłem się zastanawiać czy to nie będzie za mało i czy opłaca się to kupować na jeden sezon?
Kończę właśnie kurs na prawo jazdy A2 i stoje przed wyborem motocykla szukam modelu do okolo 12 000 mój wzrost to 180 cm waga okolo 77 kg. I mam pytanie czy raczej szukać czegoś w limicie na A2 czy lepiej kupić coś większego co mogę stłumić ? za 1.5 roku będę robić kategorię A więc jeśli wziąłbym coś większego to znałbym moto i mógł na nim dalej jeździć ale nie orientuję się za bardzo w tym co mogę do tej kwoty kupić co było by odpowiednie na pierwsze moto, na początku myślałem o YBR 250 ale teraz zacząłem się zastanawiać czy to nie będzie za mało i czy opłaca się to kupować na jeden sezon?
- Kod: Zaznacz cały
Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie) - 20h jazdy na kursie - suzuki gladius
- Wiek, waga, wzrost - 23 lata 78kg 180 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla - głównie jazda do pracy po mieście i weekendowe wyjazdy na dłuższe trasy asfaltowe
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie - tego nie jestem w stanie ocenić ale raczej chciałbym jeździć codziennie
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? - na motocykl 12 000 na ciuchy mam osobny budzet
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? - hmm po zakupie na pewno będę musiał dolozyć więcej ale nie chciałbym wydawać więcej niż 1000 - 1300 na sezon
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - nakedy
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? narazie obczajałem tylko YBR 250
Ostatnio edytowano 19/8/2015, 08:56 przez krzys1u, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- krzys1u
- Świeżak
Pierw dodaj to do swojego posta, będzie łatwiej ci doradzić...
BTW W mojej sygnaturze znajdziesz stronę z ponad 275 motocyklami które zaliczają sie na A2. Te co potrzebują restrykcji by się zaliczały pisze 'restriction required.'
EDIT:
Ogólnie z tym budżetem szukaj motocykla z ABS...
Nie trzeba blokować.
Yamaha MT03
Honda NC 700 (S)
Z300
Trzeba blokować (koszt 1000zł)
suzuki gladius 650
Honda CBF500
Kawasaki ER-6n
Yamaha XJ6
Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
- Wiek, waga, wzrost,
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Z prawem jazdy A2 możemy jeździć motocyklami o mocy do 35 kW (47,59 KM), a ich stosunek mocy do masy nie może być wyższy niż 0,2 kW na 1 kg. Oznacza to, że motocykl o mocy 35 kW musi ważyć co najmniej 175 kg.
BTW W mojej sygnaturze znajdziesz stronę z ponad 275 motocyklami które zaliczają sie na A2. Te co potrzebują restrykcji by się zaliczały pisze 'restriction required.'
EDIT:
Ogólnie z tym budżetem szukaj motocykla z ABS...
Nie trzeba blokować.
Yamaha MT03
Honda NC 700 (S)
Z300
Trzeba blokować (koszt 1000zł)
suzuki gladius 650
Honda CBF500
Kawasaki ER-6n
Yamaha XJ6
Suzuki SV650N FI
- Ajss
- Świeżak
Nie wiem czy za 12tyś uda się kupić w dobrym stanie XJ6. Ja bym najbardziej celował w ER-6
Kawasaki Ninja 250R -> Yamaha FZ6 S2
-
koperta4512 - Świeżak
Fugu napisał(a):Dlawione motocykle maja jedna przewage nad motocyklami ktore schodza z tasmy z mniejsza moca - maja zazwczaj wiekszy moment obrotowy, co ulatwia jazde takim motocyklem.
Tylko że motocykle dławione typu ER6N są sporo cięższe (20-25kg+) w porównaniu do motocykli przystosowanych do A2. Czy to nie robi większej różnicy?
P.s. a pod jakim względem ułatwia jazdę?
Edit:
MT03 - 174.5kg
ER6N (2012) - 204kg
29.5kg to chyba nie jest taka mała różnica? :p
Suzuki SV650N FI
- Ajss
- Świeżak
Fugu napisał(a):Wiekszy moment - mniej wachlowania biegami.
Te 20...25 kg sa do pominiecia, chyba ze walczysz o setki sekund w slalomie miedzy swiatlami
Czyli MT-07 było by fajnym moto dla niego, tylko cena nie ta.
https://www.youtube.com/watch?v=pOpdXyROtHs
Z Odpowiednim układem wydechowym+filtrem groźny ryk wydaje, z recenzji mówią że niby wygodna a też leciutka bo 182kg wersja z ABS (bez 179kg) i to na mokro. Fajne to moto jest, 4.6-4.8's do 100km/h (35kW) tylko ta lampa przednia szpeci...
Suzuki SV650N FI
- Ajss
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle na kategorie A2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości