Zobacz wątek - Skuter 50 cm, jazda bez prawa jazdy, możliwa wymówka?
NAS Analytics TAG

Skuter 50 cm, jazda bez prawa jazdy, możliwa wymówka?

Wywalac wszystko jak leci

Skuter 50 cm, jazda bez prawa jazdy, możliwa wymówka?

Postprzez Masher » 10/8/2015, 22:03

Cześć mam 16 lat i jezdze od ponad roku skuterem yamaha aerox bez prawa jazdy. Za 2 lata będę już pełnoletni i będę mógł robić prawo jazdy i bez żadnych dodatkowych opłat mieć upoważnienie na skuter. Odkąd jezdze nie złapała mnie policja, nie miałem kontroli (stfuu oby nie). Z tego co się orientuje takie wyrobienie prawo jazdy kosztuje 1500 zł. Tanio to nie jest. Czy robić to prawo jazdy i jeździć sobie bez paniki że policja mnie złapie? Jeździć nie jeźdze agresywnie żebym zwracał na siebie jakąś szczególną uwagę czy doprowadzil do stłuczki. Wraz z tatą dużo jeźdze uczę się znaków, przepisów, jak jeździć w szkole w klasie jakieś tam też podobne tego typu rzeczy były. Czujny zawsze jestem gdy wjezdzam na drogę. Mam teraz właśnie plan wyjechania 35 km od mojego miejsca zamiekszania i mam obawy. Wakacje, policja sprawdza. Czy mam się czego obawiać? Mam możliwość jechać kawałek miastem i reszte przez pobliskie wsie lub przejechać centrum i odbić na taką mniej znaną drogę. Jakieś możliwe wymówki, które pozwoliłby by uniknąć grzywny? Mimo iż jezdze rok to i tak mam mniejsze pojęcie o tym od was kolegów i chciałbym się poradzić :D
Masher
Świeżak

Postprzez traveler » 11/8/2015, 07:27

Szczerze życzę Tobie jak najszybciej kontroli. Czy Ty masz pojęcie jakie będą następstwa uczestnictwa w kolizji/wypadku będąc bez prawa jazdy?
FZ6N '09 98HP

brak podpisu.
traveler
Świeżak

Postprzez Masher » 11/8/2015, 08:27

A czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Widać własnie w tym momencie twój poziom inteligencji. Dobrze życzysz koledze który robi to co lubi mimo że nie wydał jakiś pieprzonych 1500 zł a jeździ o niebo lepiej niż Ci którzy zdali. Zapewniam Cie :)
"Czy Ty masz pojęcie jakie będą następstwa uczestnictwa w kolizji/wypadku będąc bez prawa jazdy" zachowujesz się jak mamusia, która jest nadopiekuńcza i boi się o synusia jak przechodzi przez pasy. Mam wyjechać na drogę i od razu kolizja, stłuczka? Mylisz się znam prawo i wiem jakie są tego konsekwencje :) Chciałeś zabłysnąć typie, ale ci nie wyszło. Wiesz ile osób jeździ bez prawa jazdy na skuter? a ile na samochód osobowy? Tak samo ja Ci moge życzyć żebyś na swoim motocyklu o ile go masz wypierdolił się na pysk jeśli drugiej osobie źle życzysz :)
Masher
Świeżak

Postprzez Jarod » 11/8/2015, 08:43

Jak to się mówi - twój cyrk twoje małpy, jeździj sobie jak chcesz, tylko nie płacz gdy się pojawią jakieś konsekwencje. Aha jak ktos w ciebie wjedzie to z ubezpieczenia też nic nie dostaniesz i się okaże, że 1500 na prawo jazdy to nie było tak dużo
Jarod
Świeżak

Postprzez A7 x » 11/8/2015, 11:01

Dokładnie tak, jak pisze Jarod.
Chłop Ci dobrze radzi, a Ty na niego naskakujesz, ale to zapewne jest podyktowane młodym, burzliwym wiekiem...
Skoro jesteś taki cwany, to po co w ogóle pytasz kogokolwiek na forum o zdanie ?
Nie masz zielonego pojęcia w jakie kłopoty możesz się wpakować w przypadku jakiegoś wypadku i tutaj kontrola drogowa, która by Cię przywróciła do pionu była by lepsza, niż masz gdzieś się w coś gorszego wpakować.
A tak zazwyczaj jest, że wszystko jest dobrze, 100x Ci się uda, ale za 101 razem wpadniesz i będzie kuku.
Nikt tutaj Ci nie doradzi, ani nie napisze, że śmigaj i o nic się nie martw, a widzę, że tylko na to czekałeś... Konsekwencje mogą być bardzo przykre(niestety nie zdajesz sobie z tego sprawy jak widać), więc po prostu sobie to na spokojnie przemyśl, bo póki co za przeproszeniem zachowujesz się jak gówniarz.
A7 x
Świeżak

Postprzez traveler » 11/8/2015, 11:30

To tak przypomne. 1mln euro za szkody na mieniu i 5mln euro za szkody na osobie. I tak niezależnie czy wypadek/kolizja będzie z Twojej winy czy nie. I jeszcze dodam że możesz być poszkodowanym zupełnie bez Twojego wkładu (choćby wjazd od tyłu). Dodam że jeśli te 6mln to nadal blachostka to dodam o możliwości zabrania uprawnien, kary pozbawienia wolności.

Ale skoro te 1500zl to taki duży kłopot...
FZ6N '09 98HP

brak podpisu.
traveler
Świeżak

Powrót do Smietnik

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê