Zatarcie silnika 2t na długiej prostej
• Strona 1 z 1
Zatarcie silnika 2t na długiej prostej
Witam otóż mam 1 pytanie odnośnie silników 2t. Czy jeżeli np. crossem 2t na prostej rozpędzimy się do maksymalnej prędkości, wciśniemy sprzęgło i nie będziemy dodawali gazu tylko na luzie będziemy jechać przed siebie to można w ten sposób zatrzeć silnik? Ciekawi mnie to i chciałbym sie dowiedzieć czy rzeczywiście istnieje takie ryzyko
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

- SherniCROSS
- Świeżak
Czyli mam rozumieć że bez sprzęgła jadąc na zamkniętym gazie można go zatrzeć? I słyszałem że podobno w 2t nie ma efektu hamowania silnikiem, czy to jest prawda?
- SherniCROSS
- Świeżak
jak wcisniesz sprzegło a masz duzą prędkosc to tylko szybciej sprzegło poleci, nic sie nie zatrze. silnik wtedy pracuje na niskich obrotach tak samo jak byś wcisnął sprzegło na postoju.
kazdy pojazd jak puscisz gaz to zaczyna zwalniać ale w 2T wiecej pewnie roli odgrywa tarcie, pęd itp ;P sam silnik w sobie niewiele hamuje, chyba że wbijesz z 50 km h na jedynke i puscisz sprzęgło to wyhamuje
moze nawet tłokiem zacierającym sie ;D
kazdy pojazd jak puscisz gaz to zaczyna zwalniać ale w 2T wiecej pewnie roli odgrywa tarcie, pęd itp ;P sam silnik w sobie niewiele hamuje, chyba że wbijesz z 50 km h na jedynke i puscisz sprzęgło to wyhamuje

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości