Zobacz wÄ…tek - blokady w Y. TDR 125 z 99r
NAS Analytics TAG

blokady w Y. TDR 125 z 99r

i inne małe pojemności
_________

blokady w Y. TDR 125 z 99r

Postprzez kolihami007 » 30/8/2007, 20:44

witam wszystkich. chciałbym trochę podkręcić moje moto, jak już w tytule napisałem mam Yamahę TDR 125 z 99 roku. Z tego co już się zorientowałem Y.P.V.S jest już rozkręcony (jak zdejmę kolanko i popatrzę w tłok to widzę okrągły otwór a nie w kształcie księżyca jak to powinno być fabrycznie). Na 3 biegu (skrzynia 6) dochodzi mi bardzo szybko do 80km/h (po wyjściu z fabryki powinna iść jakieś 120 km/h a do 100km/h powinna dochodzić w 9s, tak przeczytałem na jakiejś stronce) i to już koniec, wrzucenie wyższego biegu powoduje tylko spadek obrotów. Gdy jadę pod górkę silnik wchodzi na wyższe obroty i prędkość nie spada. Poprzedni właściciel powiedział (nie wiem czy to prawda) że jest ona blokowana elektronicznie ale nie wiedział jak dokładnie. W serwisie Yamahy w Bydgoszczy powiedzieli mi że oni się tego nie podejmą. Proszę o jakieś rady, wskazówki lub odnośniki do innych stron. Z góry dziękuje.
kolihami007
Świeżak

Postprzez SnP » 31/8/2007, 09:14

Mógłbyś troszkę wyjaśnić ocb z tym Y.P.V.S ?? tez mam tedre ale o tym nie słyszałem =o
TEDEERKA 125 :)
SnP
Świeżak

Postprzez gumis » 31/8/2007, 11:29

ot cala filozfia

about6769.html
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kolihami007 » 31/8/2007, 20:11

YPVS (Yamaha Power Valve System) powoduje mniej więcej to samo, co dławik w wydechu.

Najpierw zdejmiesz kolanko, aby moc zajrzeć w kanał wydechowy silnika.

„U góry“ widzisz walec o ksztaÅ‚cie półksiężyca, który zawęża otwór. Jest to YPVS.

Trzeba go „usunąć“.

Robi sie to tak:

Najpierw zdejmiesz pokrywÄ™ z YPVS. To jest okrÄ…gÅ‚a pokrywa o Å›rednicy 5-6 cm po lewej stronie twojej TDR (przykrÄ™cana na dwa imbusy) – tam, gdzie wchodzÄ… oba ciÄ™gla nr. 1+2. Teraz widzisz plastikowa tarcze, do której podwieszone sÄ… oba ciÄ™gÅ‚a.

Te ciÄ™gÅ‚a musisz odczepić. Teraz zdejmujesz plastikowa tarcze i widzisz „owalna“, czworokÄ…tnÄ… Å›rubÄ™.

Teraz kÅ‚adziesz sie pod twojego sprzÄ™ta i patrzysz w kanaÅ‚ wydechowy. Przekręć nastÄ™pnie ta Å›rubÄ™ tak ok. 180° w lewo, aż walec mocy nie „blokuje“ wiÄ™cej kanaÅ‚u wydechowego.

otwór musi być wiec całkowicie okrągły, czyli wolny.

Gdy jest to zrobione, zakładasz znowu tarcze i podwieszasz cięgła.

załóż teraz znowu kolanko i przykręć je porządnie.
kolihami007
Świeżak

Postprzez VCO » 1/9/2007, 15:05

Nie nie nie niuniu zawrou wydechowego nie można usunąc ani nic z nim robić co leprze on jest jeswcze odpowiedzialny w pewnym stopniu za uzyskiwanie znakomitych osiągów przez moto.

Mianowicie steruje on cisnieniem w cylindrze poprzez blokowanie ujścia z wydechu spalin zwieksza on cisnienie co za tym idzie tłok jest popychany z wieksza siłą. Dalej jam motor przekroczy te 6-7 tys (zalezy od moto) zawór sie otwiera zeby umozliwic wydostanie sie spalin z cylindra ponieważ przy takich obrotach nie wskazane juz jest zwiekszanie cisnienia poprzez zwezanie otworu bo to tylko blokuje gazy wylotowe

najlepiej widac to po zdjeciu pokrywki i dodaniu gazu na zapalonym silniku wtedy zauwazysz jak sie przekręca wałek na którym sa obsadzone zaworki

Ta twoja teoria jakaś z dupy wyrżnięta jak juz to mozna wymienic moduł zaworu bo np zawór nie otwira sie w pełni blokujac gazy wylotowe

A potem dzieci sie dziwiÄ… czemu ich moto nie daje rady powzej tych 6-7 albo nie daje rady ruszyc a powyzej 6-7 tys jest zajebiscie

nadajesz sie do programu domowi konstruktoży :lol:

A co do blokad poczytaj sobie temat "Wolna HONDA NSR" napisałem jakie rodzaje blokad wystepuja przynajmniej w NSR nie iwem co zastosowali ci za Yamahydokłądnie ale bynajmniej 2 podpunkty ciebie dotyczą. pozdro i bez urazy...
Bóg stworzył człowieka po to żeby jeździł motorem :D
VCO
Świeżak

Postprzez kolihami007 » 2/9/2007, 21:00

ma ktoś może zdjęcia modułu i blacbox'a (nie wiem jak to sie pisze, ale chodzi mi o takie coś co Niemcy podłączają aby 125tki rejestrować jako motorowery) od Y. tdr 125 99r ?? proszę pisać na gg 9712872.z góry dziex
kolihami007
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê