Odpalanie Husaberga FE600
• Strona 1 z 1
Odpalanie Husaberga FE600
Witam! Mam niemały problem.. Mam husaberga FE600, świeżutko po remoncie, można powiedziec, że ma nowy silnik, mam problem z pomijaniem cyklów pracy silnika itd.
Więc jest tak:
Najtwardszy moment na kopce - sprężanie - trzymam nogę na kopniaku, pomijam go
Troche lżejszy moment + buchnięcie w wydech - wydech - trzymam nogę na kopniaku, pomijam go
Teraz mam już cykl ssania i pracy - kopie go jak trzeba, ale kopka nie schodzi na sam dół, nie jestem w stanie wykonac tego razem ze sprężaniem, prędzej złamie nogę, bo tak twardo wchodzi. Jak na to zaradzić? Odpalam go bez dekompresatora, bo jeszcze nie mam klamki, a za samo cięgno troche ciężko.
Więc jest tak:
Najtwardszy moment na kopce - sprężanie - trzymam nogę na kopniaku, pomijam go
Troche lżejszy moment + buchnięcie w wydech - wydech - trzymam nogę na kopniaku, pomijam go
Teraz mam już cykl ssania i pracy - kopie go jak trzeba, ale kopka nie schodzi na sam dół, nie jestem w stanie wykonac tego razem ze sprężaniem, prędzej złamie nogę, bo tak twardo wchodzi. Jak na to zaradzić? Odpalam go bez dekompresatora, bo jeszcze nie mam klamki, a za samo cięgno troche ciężko.
Pierwsza miłość Cagiva W8 - zdrada - obecna miłość Husaberg FE600
-
WaxEater - Świeżak
z dekompresatorem bedzie znacznie łątwiej, nie licz ze bedzie sie kopał jak współczesne wyczynówki - te zabytki to udręka jak trzeba zapalic. a tym bardziej że stare są i tak mocno wyeksploatowane i ogólnei ciezej je uruchomić
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wezmę jakąś od roweru i pociągne linkę, zobaczymy wtedy co będzie
Dokladnie, w tym momencie mam silnik może z roku 2000, pompa oleju, hydrauliczny wysprzęglik, nowa skrzynia i wszystkie tryby wymienione + Szlif, nowy tłok i takie duperele
A jesli chodzi o części to szukałem po aukcjach jako 'husabergi na częsci' z tym, że prosiłem o najmniej wyżyłowane części, zębatke na wał, wysprzęglik itd. Wiem coś o tym Henio, bo kopałem sobie CRFke 250 i kopie się ją jak 2t, będe musiał ten dekompresator dorwać, tylko jeśli jeszcze mógłbym prosić o rozpiskę, jak go używać? 

-
WaxEater - Świeżak
Nie wiem jak jesst u cb ale jak ja mialem dr 600 to podobna technolotia byla robilem tak:
1.ruszylem kopka az kompresja byla taka ze nie mozna bylo ruszyc dalej
2.wciskalem odpreznik
3.na odprezniku kopka na sam dol i odpreanik robil taki ’pstryk'
4.i wtedy smialo mozna bylo kopac
1.ruszylem kopka az kompresja byla taka ze nie mozna bylo ruszyc dalej
2.wciskalem odpreznik
3.na odprezniku kopka na sam dol i odpreanik robil taki ’pstryk'
4.i wtedy smialo mozna bylo kopac
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
to że po remoncie to nie znaczy że silnik nie jest zuzyty, żeby był idealny trzeba by zmienic wszystko łącznie z karterami itp.
tutaj nie ma co pisać cudów - podepnij autodeko i sie naucz odpalać z nim
tutaj nie ma co pisać cudów - podepnij autodeko i sie naucz odpalać z nim
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
I tutaj Cie heniu zadziwię... Wszystko wymienione, włącznie z karterami
Automatycznego nie będe zakładał, bo w poprzednim karterze wytargał dziure, jeszcze u poprzedniego własciciela. Poza tym musiałbym odkręcać znowu dekiel, a nie chce mi się go znowu smarować uszczelniaczami. Zobaczę jak będzie z ręcznym dekompresatorem, w końcu muszę sie nauczyć 

-
WaxEater - Świeżak
Panowie, jeszcze jedna sprawa.. Nie zakładałem automatycznego dekompresatora, mam teraz tylko klamkę, ale w dalszym ciągu nie wiem jak go odpalić :') Trzymam klamkę, pomijam sprężanie <nie da się go kopnąć> i zostaje na wydechu.. Wtedy z całą siłą kopnąć bez dekompresatora? Nie da rady wtedy go kopnąć ze sprężaniem, kopne, obrócę silnikiem, ale sprężania nie przejdę..
-
WaxEater - Świeżak
A gdyz wlaczysz dekompresator wtedy na dekompresatorze do konca kopka i klamka powinna zrobic taki pstryk tzn odbic powinna.i wtedy machnac.
Odbija klamka u ciebie?
Odbija klamka u ciebie?
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
jak odpalałem stare LC4 to zasada była taka - ustawiasz na autodeko na górze tłok za GMP walisz z kopa z autodekompresatorem i jak kopka prawie na dole jest to odpuszczasz, wtedy najszybciej sie kręci wał i odpala całkiem nieźle
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
U mnie jest o tyle problem, że wymontowałem całkiem automatyczny deko <w poprzednim karterze zrobił dziure>? i mam tylko klamkę, klamka się nie zazębia, więc muszę trzymac ją cały czas przy odpalaniu i zastanawiam się jak to zrobić, jeśli komuś z panów chciałoby się mi wypisać jak to byłbym wdzięczny
Napisze jak ja to widzÄ™:
Są różne cykle pracy silnika, wiadomo, sprężanie, wydech, praca, ssanie itd. Więc zacznę tak, na początku kopka jest twarda w uj, niczym nie ruszę, chyba że przytrzymam na niej noge, to zejdzie, i to jest cykl kompresji <pomijać go całkiem? Aż kopka stuknie?> Teraz jest moment pracy, wydechu, a później ssanie, w tym momencie kopię <jak przejdę kompresje> i zastanawiam się, czy mam tą kompresje przechodzić całkiem, czy może tak mniej wiecej w środku puszczać deko i kopać? Jak to wygląda?

Są różne cykle pracy silnika, wiadomo, sprężanie, wydech, praca, ssanie itd. Więc zacznę tak, na początku kopka jest twarda w uj, niczym nie ruszę, chyba że przytrzymam na niej noge, to zejdzie, i to jest cykl kompresji <pomijać go całkiem? Aż kopka stuknie?> Teraz jest moment pracy, wydechu, a później ssanie, w tym momencie kopię <jak przejdę kompresje> i zastanawiam się, czy mam tą kompresje przechodzić całkiem, czy może tak mniej wiecej w środku puszczać deko i kopać? Jak to wygląda?

-
WaxEater - Świeżak
próbuj jak dasz rade, powinno sie ustawić kopke po cylku wydechu, czyli przed ssaniem, wtedy tłok leci w dół, i idąc w góre ma spręzanie. bez autodeko bedzie ciezko
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No wlasnie w tym jest najwiekszy problem, kopke zrzuce, ale nie ma osoby która by przerzuciła sprężanie po kopnięciu.. Albo spróbuję z delikatnie uchylonymi zaworami, wtedy musi zagadać. A jak nie to za traktorem, trójkę wbić i może odpali
+ Wczoraj coś kopaliśmy go z bratem, ale odpalił do tyłu.? Wyleciał dym przez airboxa..

-
WaxEater - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości