Cały ubiór - pierwszy motocykl
Witajcie wszyscy.
W 2017 roku chcę kupić pierwszą 125 ccm i zaczynam rozglądać się za ciuchami.
Znalazłem w necie kurtkę i spodnie RICHA SUMMER BREEZE za ~750 zł.
Czy wiecie jak z jakością produktów tej firmy?
Zdaje się, że to odzież na lato. Do jakiej temp. sprawdza się odzież letnia?
Ew. Leoshi Samurai.
I z pozoru głupie, ale ciuchy kupować w rozmiarze zwykłych ubrań czy większe?
W 2017 roku chcę kupić pierwszą 125 ccm i zaczynam rozglądać się za ciuchami.
Znalazłem w necie kurtkę i spodnie RICHA SUMMER BREEZE za ~750 zł.
Czy wiecie jak z jakością produktów tej firmy?
Zdaje się, że to odzież na lato. Do jakiej temp. sprawdza się odzież letnia?
Ew. Leoshi Samurai.
I z pozoru głupie, ale ciuchy kupować w rozmiarze zwykłych ubrań czy większe?
-
MRG - Świeżak
Ogólnie rzecz biorąc ciuchy mają być dopasowane, a ochraniacze mają być na swoich miejscach i nie mieć możliwości przemieszczania się.
Z rozmiarami bywa różnie, ale pamiętaj by nie kupować ciuchów w ciemno. Musisz pójść do sklepu motocyklowego i poprzymierzać, sprzedawca też powinien Ci wyjaśnić jak ciuchy mają leżeć.
Co do tego zestawu Richa to jest to komplet nawet nie tekstylny co meshowy, czyli na najwyższe temperatury, poniżej 20 stopni celsjusza po prostu zamarzniesz, albo w najlepszym wypadku poprzeziębiasz sobie stawy.
Na temat Leoshi się nie wypowiadam, bo nawet nie znam tej firmy.
Z porządniejszych firm popatrz Modeka, RST, Held i z droższych to Rukka, Alpinestars, Dainese.
Z rozmiarami bywa różnie, ale pamiętaj by nie kupować ciuchów w ciemno. Musisz pójść do sklepu motocyklowego i poprzymierzać, sprzedawca też powinien Ci wyjaśnić jak ciuchy mają leżeć.
Co do tego zestawu Richa to jest to komplet nawet nie tekstylny co meshowy, czyli na najwyższe temperatury, poniżej 20 stopni celsjusza po prostu zamarzniesz, albo w najlepszym wypadku poprzeziębiasz sobie stawy.
Na temat Leoshi się nie wypowiadam, bo nawet nie znam tej firmy.
Z porządniejszych firm popatrz Modeka, RST, Held i z droższych to Rukka, Alpinestars, Dainese.
Suzuki GS 500 E
-
DedeRR - Świeżak
Chyba skuszę się na Silasa, leżał na mnie spoko i kosztuje 450 zł. Taniej/w tej cenie trudno będzie coś podobnego lub lepszego znaleźć, prawda?
A rękawice Held Sparrow ktoś używa? W okolicznym sklepie są za 140 zł choć SHIMA ST-1 wygląda lepiej i jest tylko 30 zł droższa w necie.
A rękawice Held Sparrow ktoś używa? W okolicznym sklepie są za 140 zł choć SHIMA ST-1 wygląda lepiej i jest tylko 30 zł droższa w necie.
-
MRG - Świeżak
No najlepiej będzie przymierzyć oba modele i zobaczyć. Choć pamiętaj, że takie rękawice to też na ciepłe dni.
Z początku myślałem, że w swoich Shimach RS-1 (ST-1 były bardzo niewygodne dla mnie) będę mógł śmigać do samego końca, ale mój listopadowy, zimny i deszczowy egzamin A2 wybił mi to z głowy. Wielokrotnie musiałem odrywać ręce od kierownicy by poruszać palcami, za co mi się obrywało od egzaminatora.
Z początku myślałem, że w swoich Shimach RS-1 (ST-1 były bardzo niewygodne dla mnie) będę mógł śmigać do samego końca, ale mój listopadowy, zimny i deszczowy egzamin A2 wybił mi to z głowy. Wielokrotnie musiałem odrywać ręce od kierownicy by poruszać palcami, za co mi się obrywało od egzaminatora.
Suzuki GS 500 E
-
DedeRR - Świeżak
Silas kupiona.
Modeka Torronto za 380 zł do dobry deal czy jest coś konkurencyjnego?
A może dopłacić Flagstaff za 440?
Co do łączenia ciuchów suwakiem, działa to tylko przy ciuchach jednego producenta czy można łączyć z konkurencją?
Modeka Torronto za 380 zł do dobry deal czy jest coś konkurencyjnego?
A może dopłacić Flagstaff za 440?
Co do łączenia ciuchów suwakiem, działa to tylko przy ciuchach jednego producenta czy można łączyć z konkurencją?
-
MRG - Świeżak
Sierko2 lepiej kupować teraz, bo z tego co słyszałem w przyszłym roku ma być lekko drożej. Niestety cena dolara niekorzystnie wpłynie na ceny ciuchów.
Pzdr.
Pzdr.
Honda szybsza niż wygląda
-
cali_hornet - Świeżak
Hej,
Czy buty firmy ADRENALINE są warte uwagi?
W miasteczku obok są
- Ryo Raptor za 350 zł
- Ryo Raptor 2 za 400 zł
- Ryo GT za 335 zł
A w necie Tech Rider za 380 zł (brzydkie w uj), Probiker Traveller II za 300 zł, Falcon Zoon 920 za 250 zł, Falco Mercury za 350 zł.
Raptory mają ochraniacze, ale nie mają membrany, Falcony mają membranę i wstawki a reszta ma membrany i są tylko usztywnione. Travellery podobno są ze skóry bydlęcej.
Można też użyć ochraniaczy przeciwdeszczowych.
Ew. czy jest sportowo-turystyczna konkurencja w tej cenie?
Czy buty firmy ADRENALINE są warte uwagi?
W miasteczku obok są
- Ryo Raptor za 350 zł
- Ryo Raptor 2 za 400 zł
- Ryo GT za 335 zł
A w necie Tech Rider za 380 zł (brzydkie w uj), Probiker Traveller II za 300 zł, Falcon Zoon 920 za 250 zł, Falco Mercury za 350 zł.
Raptory mają ochraniacze, ale nie mają membrany, Falcony mają membranę i wstawki a reszta ma membrany i są tylko usztywnione. Travellery podobno są ze skóry bydlęcej.
Można też użyć ochraniaczy przeciwdeszczowych.
Ew. czy jest sportowo-turystyczna konkurencja w tej cenie?
-
MRG - Świeżak
Witam ponownie. W tym tygodniu dokonałem kilku zakupów:
1. kask HJC IS-17
2. rękawice SHIMA ST-2
3. byty ALPINESTARS SMX 6
Teraz jeszcze poluję na kurtkę Modeka Westport tylko zastanawiam się czy kupować również spodnie, może na początek po prostu kupić dżinsy motocyklowe. Co o tym sądzicie?
1. kask HJC IS-17
2. rękawice SHIMA ST-2
3. byty ALPINESTARS SMX 6
Teraz jeszcze poluję na kurtkę Modeka Westport tylko zastanawiam się czy kupować również spodnie, może na początek po prostu kupić dżinsy motocyklowe. Co o tym sądzicie?
- Sierko2
- Świeżak
Ubiór kompletny.
1. kask HJC IC-17
2. rękawice SHIMA ST-2
3. kurtka MODEKA WESTPORT
4. spodnie MODEKA WESTPORT
5. buty ALPINESTARS SMX 6
6. protektor na plecy Sas-Tec Modeka
Całość kosztowała mnie 3000 zł. Teraz czas na zakup pojazdu
1. kask HJC IC-17
2. rękawice SHIMA ST-2