Wytłumianie drgań na kierownicy - jakie rękawice?
• Strona 1 z 1
Wytłumianie drgań na kierownicy - jakie rękawice?
Po godzinie jazdy z rękami na cliponach zaczynają mi mrowić dłonie. Czy są jakieś rękawice z wkładkami żelowymi, które wytłumiają drgania na kierownicy i które odciążają dłonie, albo przynajmniej łagodzą ich nacisk na kierownicę?
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
W pierwszej kolejności warto się zastanowić jak techniką, drętwiejące ręce i bolące nadgarstki to zwykle efekt wiszenia na kierownicy. W innym wypadku szukałbym problemu w moto, poskręcał wszystko dobrze, sprawdził skąd się biorą wibracje, rękawiczki tutaj moim zdaniem na niewiele się zdadzą.
-
SlowMotion - Świeżak
Raczej nie zmienię kierownicy - zależało mi na cliponach i na cafe-racer'owym looku.
Chce się mieć stylowo to widocznie niestety trzeba trochę pocierpieć.
Albo zatrzymywać się co godzinę i rozetrzeć ręce. W każdym razie taka wyciągnięta i pochylona pozycja jest męcząca tylko przy małych prędkościach; przy większych pęd trzyma sam ciało i można poluzować chwyt na kierze.
Niemniej zauważyłem różnicę, bo jak jeżdżę w rękawicach tekstylnych (Spidi Airtech) to ręce mrowią mnie szybciej niż gdy jeżdżę w rękawicach skórzanych np Tschula, które mają grubsze wyłożenie wnętrza dłoni. Dlatego zastanawiałem się czy nie ma rękawic z jakimś żelowym oprotektorowaniem wnętrza dłoni? Są przecież takie nowoczesne materiały, które twardnieją pochłaniając uderzenia - drgania pewnie tez.

Niemniej zauważyłem różnicę, bo jak jeżdżę w rękawicach tekstylnych (Spidi Airtech) to ręce mrowią mnie szybciej niż gdy jeżdżę w rękawicach skórzanych np Tschula, które mają grubsze wyłożenie wnętrza dłoni. Dlatego zastanawiałem się czy nie ma rękawic z jakimś żelowym oprotektorowaniem wnętrza dłoni? Są przecież takie nowoczesne materiały, które twardnieją pochłaniając uderzenia - drgania pewnie tez.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Sa takie rekawice - do obslugi narzedzi. Tylko ze one nie nadaja sie do jazdy. I nie zostaly stworzone, zeby costam nie "mrowilo", tylko zeby ludzie zdrowia nie tracili. Drgania sa bardzo szkodliwe i moga Ci po prostu pouszkadzac cos w srodku.
Przy niskich czestotliwosciach dostaja narzady wewnetrzne. Przy wyzszych: stawy, oczy... Po kilku latach moze zanikac czucie w dloniach.
Z drganiami jest tak, ze im wyzsza czestotliwosc, tym "latwiej" sie ich pozbyc, zmieniajac ciezar drgajacego elementu. Moze warto sprobowac tych ciezarkow?
Przy niskich czestotliwosciach dostaja narzady wewnetrzne. Przy wyzszych: stawy, oczy... Po kilku latach moze zanikac czucie w dloniach.
Z drganiami jest tak, ze im wyzsza czestotliwosc, tym "latwiej" sie ich pozbyc, zmieniajac ciezar drgajacego elementu. Moze warto sprobowac tych ciezarkow?
- Tofcio82
- Świeżak
Dobrym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w nowe zawieszenie, jeżeli powyższe rady nie pomogą. Taką usługą zajmuje się serwis Andrzeja Szukiela http://www.szukiel.eu/
- Gruntowy
- Świeżak
Szukaj rękawic "turystycznych". One czasem są wyłożone, np. dodatkowymi warstwami skóry.
Jeśli problem znika przy większych prędkościach to znaczy, że masz złą technikę. Będąc zawieszonym na kierownicy zaburzasz stabilność motocykla, co w sytuacji ograniczonej przyczepności może się skończyć bardzo niefajnie. Przy niskich prędkościach powinny Cię boleć plecy a nie ręce.
Zimny72 napisał(a):W każdym razie taka wyciągnięta i pochylona pozycja jest męcząca tylko przy małych prędkościach; przy większych pęd trzyma sam ciało i można poluzować chwyt na kierze.
Jeśli problem znika przy większych prędkościach to znaczy, że masz złą technikę. Będąc zawieszonym na kierownicy zaburzasz stabilność motocykla, co w sytuacji ograniczonej przyczepności może się skończyć bardzo niefajnie. Przy niskich prędkościach powinny Cię boleć plecy a nie ręce.
- bachu12
- Świeżak
http://allegro.pl/mx-pro-ochrona-dloni- ... 73006.html
Może coś takiego? Przed chwilą przypadkiem znalazłem.
Może coś takiego? Przed chwilą przypadkiem znalazłem.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości