Zobacz wątek - Wytłumianie drgań na kierownicy - jakie rękawice?
NAS Analytics TAG

Wytłumianie drgań na kierownicy - jakie rękawice?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Wytłumianie drgań na kierownicy - jakie rękawice?

Postprzez Zimny72 » 8/6/2015, 17:29

Po godzinie jazdy z rękami na cliponach zaczynają mi mrowić dłonie. Czy są jakieś rękawice z wkładkami żelowymi, które wytłumiają drgania na kierownicy i które odciążają dłonie, albo przynajmniej łagodzą ich nacisk na kierownicę?
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez SlowMotion » 8/6/2015, 18:53

W pierwszej kolejności warto się zastanowić jak techniką, drętwiejące ręce i bolące nadgarstki to zwykle efekt wiszenia na kierownicy. W innym wypadku szukałbym problemu w moto, poskręcał wszystko dobrze, sprawdził skąd się biorą wibracje, rękawiczki tutaj moim zdaniem na niewiele się zdadzą.
SlowMotion
Świeżak

Postprzez Fugu » 8/6/2015, 19:32

Zacznij od sprawdzenia, czy masz dobrze dobrane ciezarki. Potem technika jazdy.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez leff » 8/6/2015, 19:52

jak wyzej, pozycja, gora musi byc rozluzniona, rece trzymaja kierownice a nie trzymaja sie kierownicy
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Zimny72 » 8/6/2015, 21:54

Raczej nie zmienię kierownicy - zależało mi na cliponach i na cafe-racer'owym looku. ;) Chce się mieć stylowo to widocznie niestety trzeba trochę pocierpieć. :D Albo zatrzymywać się co godzinę i rozetrzeć ręce. W każdym razie taka wyciągnięta i pochylona pozycja jest męcząca tylko przy małych prędkościach; przy większych pęd trzyma sam ciało i można poluzować chwyt na kierze.

Niemniej zauważyłem różnicę, bo jak jeżdżę w rękawicach tekstylnych (Spidi Airtech) to ręce mrowią mnie szybciej niż gdy jeżdżę w rękawicach skórzanych np Tschula, które mają grubsze wyłożenie wnętrza dłoni. Dlatego zastanawiałem się czy nie ma rękawic z jakimś żelowym oprotektorowaniem wnętrza dłoni? Są przecież takie nowoczesne materiały, które twardnieją pochłaniając uderzenia - drgania pewnie tez.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Tofcio82 » 10/6/2015, 22:25

Sa takie rekawice - do obslugi narzedzi. Tylko ze one nie nadaja sie do jazdy. I nie zostaly stworzone, zeby costam nie "mrowilo", tylko zeby ludzie zdrowia nie tracili. Drgania sa bardzo szkodliwe i moga Ci po prostu pouszkadzac cos w srodku.
Przy niskich czestotliwosciach dostaja narzady wewnetrzne. Przy wyzszych: stawy, oczy... Po kilku latach moze zanikac czucie w dloniach.

Z drganiami jest tak, ze im wyzsza czestotliwosc, tym "latwiej" sie ich pozbyc, zmieniajac ciezar drgajacego elementu. Moze warto sprobowac tych ciezarkow?
Tofcio82
Świeżak

Postprzez Gruntowy » 19/6/2015, 18:06

Dobrym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w nowe zawieszenie, jeżeli powyższe rady nie pomogą. Taką usługą zajmuje się serwis Andrzeja Szukiela http://www.szukiel.eu/
Gruntowy
Świeżak

Postprzez bachu12 » 19/6/2015, 22:41

Szukaj rękawic "turystycznych". One czasem są wyłożone, np. dodatkowymi warstwami skóry.

Zimny72 napisał(a):W każdym razie taka wyciągnięta i pochylona pozycja jest męcząca tylko przy małych prędkościach; przy większych pęd trzyma sam ciało i można poluzować chwyt na kierze.

Jeśli problem znika przy większych prędkościach to znaczy, że masz złą technikę. Będąc zawieszonym na kierownicy zaburzasz stabilność motocykla, co w sytuacji ograniczonej przyczepności może się skończyć bardzo niefajnie. Przy niskich prędkościach powinny Cię boleć plecy a nie ręce.
bachu12
Świeżak

Postprzez balchan1 » 19/6/2015, 23:19

http://allegro.pl/mx-pro-ochrona-dloni- ... 73006.html
Może coś takiego? Przed chwilą przypadkiem znalazłem.
komar 2 biegi ;) ->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e

"ZIEMIE RWIE"
balchan1
Bywalec

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

na górê