priorytety w ubiorze na moto
• Strona 1 z 1
priorytety w ubiorze na moto
Witam!
Jako że zbliża się rok szkolny, planuję dokonać zakupu pierwszego porządnego moto na ciężkie i tłoczne dojazdy. (najprawdopodobniej będzie to gs500)
Jako że wydam na nią prawie całą ciężko uciułaną kasę nie zostanie mi dużo na ubranie i protektory ... No i właśnie tutaj mam parę pytań...
np. w co warto inwestować od razu a na czym można zaoszczędzić;
czy można zrezygnować z niektórych części motocyklowej garderoby;
czy do spokojnej jazdy po mieście trzeba kupować odpowiednie buty (czy można jeździć np. w adasiach do kostki
);
co sądzić o ofertach typu kask za 200 zł i kurtka tekstylna za 139,99itp;
no i czy opłaca się kupować na allegro czy lepiej udać się do odpowiedniego sklepu...
Na razie mam w planie kupno wzmacnianych jeansów ...a całość (z kaskiem) chciałbym zamknąć w max 1200 zł
Wiem, że niektórzy wydają na ubranie 2x wartość używanej gs500, ale ja nie mam w planie dalekich eskapad ani stuntowych szaleństw...

Jako że zbliża się rok szkolny, planuję dokonać zakupu pierwszego porządnego moto na ciężkie i tłoczne dojazdy. (najprawdopodobniej będzie to gs500)
Jako że wydam na nią prawie całą ciężko uciułaną kasę nie zostanie mi dużo na ubranie i protektory ... No i właśnie tutaj mam parę pytań...
np. w co warto inwestować od razu a na czym można zaoszczędzić;
czy można zrezygnować z niektórych części motocyklowej garderoby;
czy do spokojnej jazdy po mieście trzeba kupować odpowiednie buty (czy można jeździć np. w adasiach do kostki

co sądzić o ofertach typu kask za 200 zł i kurtka tekstylna za 139,99itp;
no i czy opłaca się kupować na allegro czy lepiej udać się do odpowiedniego sklepu...
Na razie mam w planie kupno wzmacnianych jeansów ...a całość (z kaskiem) chciałbym zamknąć w max 1200 zł
Wiem, że niektórzy wydają na ubranie 2x wartość używanej gs500, ale ja nie mam w planie dalekich eskapad ani stuntowych szaleństw...

-
Redd - Świeżak
no no ładnie i konkretnie powiedziane.
a odpowiedź masz niżej...
przejżyj ten dział do cholery znajdziesz tyle rzeczy ze coś sobie wybierzesz, a przynajmniej będziesz miał pewną orientację.
dziękuję.

a odpowiedź masz niżej...
przejżyj ten dział do cholery znajdziesz tyle rzeczy ze coś sobie wybierzesz, a przynajmniej będziesz miał pewną orientację.
dziękuję.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Kolego na tym forum wiekszosc odpowie Ci ze na ciuchach nie ma co oszczedzać, dlaczego chyba wiadomo...
Jednak wiadomo ze kazdy ma okreslony fundusz.
To co ja mogłbym Ci podpowiedziec to to ze nie pakuj sie w zaden slaby jakościowo chłam nieznanych firm. Obecnie na rynku jest sporo towarów markowych w przystepnych cenach ze można jakiś tam stroj na poczatek za te 1200zł sklecić. Ja poleciłbym Ci:
1. kask AGV GP1 lub LAZERa katane czy tez vertigo - 300zł
2. Te jeansy na miasto mysle ze bardzo dobry pomysł
3. Jeśli chodzi o kurtke to zależy co chcesz jesli skóre to chyba jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest t-schul. Ja mam model 807 i jestem zadowolony dałem 500zl. Jesli chcesz textylną to polecam modeke shield. w sklepie sa po 660zł ale na allegro widziałem juz nawet poniżej 500zł
No i własnie tu dochodzimy do tematu allegro czy sklep. Ja kupuje tam gdzie taniej wiec allegro ale zawsze przed zakupem przymierzam wszystko w sklepie i dopasowuje rozmiar, jak pewnie wiekszość:)
Jednak wiadomo ze kazdy ma okreslony fundusz.
To co ja mogłbym Ci podpowiedziec to to ze nie pakuj sie w zaden slaby jakościowo chłam nieznanych firm. Obecnie na rynku jest sporo towarów markowych w przystepnych cenach ze można jakiś tam stroj na poczatek za te 1200zł sklecić. Ja poleciłbym Ci:
1. kask AGV GP1 lub LAZERa katane czy tez vertigo - 300zł
2. Te jeansy na miasto mysle ze bardzo dobry pomysł
3. Jeśli chodzi o kurtke to zależy co chcesz jesli skóre to chyba jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest t-schul. Ja mam model 807 i jestem zadowolony dałem 500zl. Jesli chcesz textylną to polecam modeke shield. w sklepie sa po 660zł ale na allegro widziałem juz nawet poniżej 500zł
No i własnie tu dochodzimy do tematu allegro czy sklep. Ja kupuje tam gdzie taniej wiec allegro ale zawsze przed zakupem przymierzam wszystko w sklepie i dopasowuje rozmiar, jak pewnie wiekszość:)
GS 500E, 91r -> CBR 600 F2 | http://bikepics.com/members/blatomasz/93cbr600/
-
blatomasz - Świeżak
Modeka ma tez tansze i rownie dobre kurtki, czyli np. Atlanta w cenie jak dobrze pamietam kolo 450pln w sklepie, jej recenzje znajdziesz tu na forum Shield tez jest opisany tu na forum. Buciory.. jakies Probikery za kostke powinny byc dobre, ewentualnie smigaj w traperach/glanach ...adidasy odpadaja. Kask, AGV GP1 czemu nie. Poszperaj, poczytaj... za 1200pln napewno uda Ci sie jakis podstawowy stroj skompletowac.
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Jakiś kask firmowy, niski model, musisz liczyć 300zł przynajmniej, poszukaj w jakiejś promocji (AGV GP1 był za 266zł)
Kurtka obowiązkowo z protektorami, na barki i łokcie dobrze byłoby jeszcze mieć na plecy. Od 300zł jakiś marny tekstyl, coś typu Retbike. Na skórę musisz liczyć pod 500zł
Rękawice pełna dowolność byle miały jakiś protektor. Od 60zł-80zł najtańsze.
Wysokie buty, dobrze nadają się wojskowe, sam w takich jeżdżę. Nic lepszego w tej cenie nie ma. 100zł
Spodnie dobrze byłoby też mieć. Retbike kosztuje chyba 250zł najtańszy model. Jak się dobrze postarasz to znajdziesz skórę w niewiele wyższej cenie.
Kask, kurtka i rękawice to obowiązek. Buty lepiej mieć wysokie niż adidaski tym bardziej, że cena jest bardzo dobra.
Te kaski za 200 i kurtki za 100 to wg. mnie tylko strata pieniędzy.
Kurtka obowiązkowo z protektorami, na barki i łokcie dobrze byłoby jeszcze mieć na plecy. Od 300zł jakiś marny tekstyl, coś typu Retbike. Na skórę musisz liczyć pod 500zł
Rękawice pełna dowolność byle miały jakiś protektor. Od 60zł-80zł najtańsze.
Wysokie buty, dobrze nadają się wojskowe, sam w takich jeżdżę. Nic lepszego w tej cenie nie ma. 100zł
Spodnie dobrze byłoby też mieć. Retbike kosztuje chyba 250zł najtańszy model. Jak się dobrze postarasz to znajdziesz skórę w niewiele wyższej cenie.
Kask, kurtka i rękawice to obowiązek. Buty lepiej mieć wysokie niż adidaski tym bardziej, że cena jest bardzo dobra.
Te kaski za 200 i kurtki za 100 to wg. mnie tylko strata pieniędzy.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.
Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
Dzięki za rady - szczególnie w kwestii butów. Co do glanów lub traperów, to łatwiej by było gdybym był metalem lub harcerzem
- chyba sprawię sobie jakieś motocyklowe ...ceny są rozsądne, a nie mam pewności co do wygody podrzucania biegów grubym buciorem...
Ogólnie to stawiam bardziej na praktykę - jazda i chodzenie po szkole/na wykłady - więc na pewno będą jeansy, a buty muszą być przewiewne.
Co do kasku to mam pytanie ...czym się różni agv gp-1 od mds edge (oczywiście poza ceną
)

Ogólnie to stawiam bardziej na praktykę - jazda i chodzenie po szkole/na wykłady - więc na pewno będą jeansy, a buty muszą być przewiewne.
Co do kasku to mam pytanie ...czym się różni agv gp-1 od mds edge (oczywiście poza ceną

-
Redd - Świeżak
na nogi mozesz kupic ochraniacze. Ja kupilem za 150 mocowane w 3 miejscach. Sa ok i zakladasz je na jeansy.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
Chmm,
Gepard pewnie radziłby kupić torbe na listy i czapeczke z daszkiem
Jeśli chodzi o moją opinie to tez kupiłem gs500 zeby obczaić temat , ale kupiłem najtańszy shit jaki był godny zaufania tylko po to żeby kupić dobre ciuchy.
Nie oszczędzaj na ciuchach, gs500 znudzi ci sie po miesiącu i bedziesz marzył o 600 na nowy sezon, wtedy już w byle czym nie pojeździsz na moturku.

Gepard pewnie radziłby kupić torbe na listy i czapeczke z daszkiem

Jeśli chodzi o moją opinie to tez kupiłem gs500 zeby obczaić temat , ale kupiłem najtańszy shit jaki był godny zaufania tylko po to żeby kupić dobre ciuchy.
Nie oszczędzaj na ciuchach, gs500 znudzi ci sie po miesiącu i bedziesz marzył o 600 na nowy sezon, wtedy już w byle czym nie pojeździsz na moturku.
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt o2o
- zlydzidek
- Świeżak
hmm... tak ogólnie to marzy mi się biała VFR ka
Ale z braku kasy i doświadczenia pozostaje mi gsik. Poza tym to dosyć bezpieczna inwestycja, bo jak się o niego dba to, po roku można sprzedac w cenie w jakiej się go kupiło...
Chyba jednak kupię agv gp-1... Znacie może jakieś dobre sklepy w trojmieście gdzie mógłbym przymierzyć takie rzeczy?? (najlepiej w gda)

Chyba jednak kupię agv gp-1... Znacie może jakieś dobre sklepy w trojmieście gdzie mógłbym przymierzyć takie rzeczy?? (najlepiej w gda)
-
Redd - Świeżak
trzeba napewno ochraniać kolana, łokcie, plecy, ramiona, i nogi czyli buty koniecznie chociaż niedrogie i rękawice i zadbaj o dupe czyli ochraniacze pośladków w spodniach bo przy ślizgu spędzisz chwile jadąc głównie na dupie i od tego ile oszczędzisz zależy czy będziedz miał pośladki kolana dłonie czy asfalt skutesznie ci je zeszlifuje 

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości