Zobacz wÄ…tek - Pierwszy motor . Co polecicie do okolo 6tyÅ›?
NAS Analytics TAG

Pierwszy motor . Co polecicie do okolo 6tyÅ›?

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Pierwszy motor . Co polecicie do okolo 6tyÅ›?

Postprzez cosmohdesign » 6/6/2015, 11:41

Witam
Motorami zaraziłem się niedawno poprzez swoją dziewczynę. Mam zamiar isc w lipcy/sierpniu robić prawko b i a2 lub a1. Mam do Was pytanie a mianowicie jaki motor kupić w granicach 6tyś? Konkretniej zacznee się rozglądać na jesień bo póki co i tak prawka nie mam ale pytam po prostu z czystej ciekawosci. Jako, że moje doswiadczenie z motorami ograanicza sie na tym, że raz jechałem na skuterze i 2 razy na jakims ala'skuterze ze zmienianymi biegami. Mam pewne obawy przed tym , czy udzwigne moto, czy jak tak jako laik pojde na a2,a1 to czy mnie nie wysmieją itp. No ale wracając do sedna, co byscie polecicili ? I mam jeszcze jedno pytanie? Bardziej oplaca sie w moim wieku isc na a1 czy a2 , z braku mojego doswiadczenia boje sie ze a2 moze okazac się dla mnie zgubne . W sumie to poki co z tego co patrzyłem 125 mi w zupelnosci wystarczy , nie potrzebuje wiekszej mocy, chyba ze przekonacie mnie na 250 lub cos takiego to rozmysle a2. Z gory dzieki za odp ! :)
cosmohdesign
Świeżak

Postprzez SpeedyGonzales » 6/6/2015, 15:09

1. Jakimi motorami się zaraziłeś? Motor masz w pralce, koparce, samochodzie. Na jednoślad mówimy po prostu "motocykl", "motorower" itp itd.
2. Mając możliwość A2 głupotą by było robienie A1. To jakby robić prawo jazdy B tylko na automat, a potem jeszcze raz na manualną skrzynię. Rób A2 i jak zdasz możesz sobie kupić nawet 49cc, a jak będziesz chciał za rok czy dwa 500 to ją kupisz zamiast znów płacić państwu haracz.

W OSK mają obowiązek (za to biorą kasę, płacisz - wymagaj) pokazać nawet i gdzie jest kierownica czy hamulec jeśli tego nie wiesz.

Poza tym jak zdasz nie kupuj żadnego 125, (dodam, że zablokowane 125 jedzie niewiele lepiej niż odblokowany piździk) no chyba że tylko na miasto tylko patrz na GS500 i podobne, za 6 000 kupisz w roczniku +2000r, do tego musisz też pamiętać o kasku lepszym niż Tiger i ubiorze, bo cały czas widzę ludzi na CBRkach i innych mocnych szpejach jeżdżących w spodenkach i t-shircie.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez cosmohdesign » 6/6/2015, 15:53

No tak , mowi sie motocykl, przepraszam :)
No wiem ze moze i glupotÄ… jest robienie a1 ale w sumie jak tak patrze to nie wiem czy potrzebna mi moc wieksza niz 125. Tzn ze 125 to podoba mi sie yamaha yzf 125(moze by sie udalo cos po sezonie wyrwac) albo honda cbr 125.
Ten gs 500 jest dosc ok ale jak dla mnie za duza pojemnosc. Na pierwsze moto wydaje mi sie ze moze nie jest to dobry wybor...
Tzn mi zabojcze predkosci nie sa potrzebne , bede dojedzal codziennie do szkoly(12 km w jedna strone) no i na jakies przejazdzki z dziewczynÄ… :)

Nie ukrywam tez ze chce zeby motor mi sie podobal , nie sciorajcie mnie za to :)
cosmohdesign
Świeżak

Postprzez cosmohdesign » 6/6/2015, 15:54

Sorki za post pod postem ale co do ubioru.
buty pewnie bede zakladal jakies takie w ktorych codzienmi3 chodze , chyba ze na dluzsze wypady, jakis kask polecacie? A i duzo kosztuja jakies kombinezony lub kurtka?
cosmohdesign
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê