Zobacz wątek - Pytanie o akumulator w skuterze

Pytanie o akumulator w skuterze

i inne małe pojemności
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, Boshi, rosa, MarSen

Pytanie o akumulator w skuterze

Postprzez matx321 » 28/5/2015, 15:31

Witam, mam jedno pytanie. Otóż ostatnio zmieniłem akumulator w skuterze na exide bike yb4l-b. Nalałem do niego ten kwas, odczekałem ponad godzinę no i podłączyłem go bez żadnego ładowania. Odpalił bez problemu ze startera, światła działały i wszystko pięknie. Potem w tym samym dniu już nie chciał mi zapalać ze startera, myślałem, że mi się po prostu popsuł, ale potem przestały działać światła, klakson itp. No więc wymontowałem go i chciałem podładować, miał chyba 7,6V po zmierzeniu więc zostawiłem go na noc i trochę dnia do ładowania, ale po tym czasie(dokładnie chyba z 20godzin) naładował się tylko do 7,9V. No więc odłączyłem go i oddałem do reklamacji. Teraz mi go zwrócili, jest całkowicie naładowany i działający i właśnie tutaj pojawia się pytanie: Czy mogę go włożyć do skutera i nie bać się, że znowu się popsuje? Bo wydaje mi się, że to przez mój skuter tak się stało. Może w czasie jazdy nie ładuje go i ogólnie nie utrzymuje w nim napięcia? Może o to chodzić? Czy może po prostu tamten egzemplarz akumulatora był zepsuty fabrycznie?

Dziękuje z góry za odpowiedź :)
Pozdrawiam!
matx321
Świeżak
 
Posty: 17
Dołączył(a): 28/4/2012, 11:51


Postprzez matx321 » 29/5/2015, 10:34

Ktoś może mi pomóc? :)
matx321
Świeżak
 
Posty: 17
Dołączył(a): 28/4/2012, 11:51

Postprzez Rolnik62 » 29/5/2015, 12:48

Wymień regulator napięcia, kosztuje dwie dychy, jak to nic nie da, to będziesz miał na zapas ;)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Avatar użytkownika
Rolnik62
Bywalec
 
Posty: 613
Dołączył(a): 2/9/2014, 22:42
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez senekkorzenna » 29/5/2015, 19:53

Akumulator niestety padł i do reklamacji.
Czasem tak bywa.
Jeżeli nie było fabrycznego dozownika do elektrolitu i zalewałeś wężykiem to może nie nalałeś równo do cel.
Przy kwasowym należy zostawić na 15-30 min na odparowanie przy otwartych celach a potem po zakręceniu podładować z godzinę i dopiero potem sprawdzić.
senekkorzenna
 

Postprzez matx321 » 29/5/2015, 21:05

No to ja po wlaniu całych tych buteleczek nałożyłem zakrętki, odczekałem godzinę i bez ładowania od razu podłączyłem i jeździłem. Może to zabiło ten akumulator, na szczęście już mam nowy(w sumie nie wiem czy nowy, ale najważniejsze, że całkowicie naładowany i działający) i włożę go sobie jak tylko załatwię miernik i zmierzę czy nie jest zepsute ładowanie w skuterze. Dzięki wszystkim za pomoc, myślę, że już teraz to ogarnę ^^
matx321
Świeżak
 
Posty: 17
Dołączył(a): 28/4/2012, 11:51



Powrót do Motorowery do 50 ccm



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości




na gr