Problem z układem chłodzenia w motocyklu.
• Strona 1 z 1
Problem z układem chłodzenia w motocyklu.
Witam wszystkich użytkowników forum. WIem że dział jest dla motocykli powyżej 125 a ja posiadam Honde CBR 125 ale mój problem można podpiąć do prawie każdego motocykla. A więc spotkała mnie nie miła sytuacja jadę i paliwo cieknie mi z gaźnika. Szybko zdiagnozowałem że zaworek iglicowy się zaciął. Wymontowałem gaźnik wyczyściłem zaworek itp ale to nie ważne. Składam cebre do kupy, gaźnik bak itp, odpalam i jest okej odpaliła od strzała. Jednak mój problem powstał taki że gdy włączam zapłon to wskazówka od temperatury idzie 1mm do góry (czyli kabel od tego wskażnika musi być okej). Silnik sobiw chodzi okej ale nawet jak się nagrzeje to wskazówka dalej stoi w miejscu nawet nie jest na skali, a wcześniej po 5 minutach na wolnych wskazówka wchodziła na skale. Jednak najbardziej mnie martwi to że chłodnica jest zimna i wydaje mi się że układ chłodzenia nie działa. Cylinder jest gorący że nie da się dotknąć a chłodnica zimna. Jeden z węzy jest gorący w którym płynie płyn chłodniczny.
Jak myślicie co mogłem uszkodzić. Wydaje mi się że mogłem przerwać jakiś kabel tylko pytanie od czego? Jesli nawet od czujnika temp to i tak powinna działać chłodnica itp mi się wydaje.
Jak myślicie co mogłem uszkodzić. Wydaje mi się że mogłem przerwać jakiś kabel tylko pytanie od czego? Jesli nawet od czujnika temp to i tak powinna działać chłodnica itp mi się wydaje.
- colinfire
- Świeżak
a dlugo tak chodzi sobie ? bo masz w układzie termostat, on jak sie nagrzeje powinien dopieor puscic wode na chłodnice z cylindra.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Re: Problem z układem chłodzenia w motocyklu.
colinfire napisał(a):Witam wszystkich użytkowników forum. WIem że dział jest dla motocykli powyżej 125 a ja posiadam Honde CBR 125 ale mój problem można podpiąć do prawie każdego motocykla. A więc spotkała mnie nie miła sytuacja jadę i paliwo cieknie mi z gaźnika. Szybko zdiagnozowałem że zaworek iglicowy się zaciął. Wymontowałem gaźnik wyczyściłem zaworek itp ale to nie ważne. Składam cebre do kupy, gaźnik bak itp, odpalam i jest okej odpaliła od strzała. Jednak mój problem powstał taki że gdy włączam zapłon to wskazówka od temperatury idzie 1mm do góry (czyli kabel od tego wskażnika musi być okej). Silnik sobiw chodzi okej ale nawet jak się nagrzeje to wskazówka dalej stoi w miejscu nawet nie jest na skali, a wcześniej po 5 minutach na wolnych wskazówka wchodziła na skale. Jednak najbardziej mnie martwi to że chłodnica jest zimna i wydaje mi się że układ chłodzenia nie działa. Cylinder jest gorący że nie da się dotknąć a chłodnica zimna. Jeden z węzy jest gorący w którym płynie płyn chłodniczny.
Chłodnica sama w sobie nie "działa", tylko termostat, który otwiera duży obieg i puszcza płyn przez chłodnicę, żeby się schłodził. Mógł Ci się termostat zaciąć w pozycji zamkniętej, wymontuj, ugotuj go w garnku, zobacz, czy i przy ilu stopniach się otwiera. Jak się nie otwiera to zagotujesz silnik i będzie du.pa.
-
Katje - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości