uślizg tyłu podczas wyprzedzania na winklu ;) ...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
uślizg tyłu podczas wyprzedzania na winklu ;) ...
Hellou .. miałem taką "zabawną" sytuację :
wyprzedzając na winklu cHYBA przesadziłęm z gazem - miało to być takie szybkie wyprzedzenie .... na prawym długim łuku na zasadzie
przeciwskręt
ogień.. i łagodne powrócenie na swój pas ...
no i w połowie komendy "ogień" w złożeniu w prawo - poczułem jak odpada mi tył na zewnętrzną ... to były ułamki sekund ... odpuściłem lekko odruchowo gaz ... moto złapał przyczepność - dupę żuciło mi w dugą stronę - znów odruch odkręcenia manetki tym razem by uspokoić sytuację ...
no i na tym gazie troszkę mi dupa wężykowała ale podczas przyspieszania przestało ją żucać...
ale powiem że moto mi dupą żucało jak przy slalomie na nartach ;PPPPP
trwało to naprawdę wszystko bardzo szybko - nawet nie zdążyłem się przestraszyć...
jak sobie z tym radzicie ? co ćwiczyć na przyszłość ?
prosze bez postów w stylu : nie jeździć za szybko albo nie odkręcać w zakręcie za bardzo - tamten winkiel nie wydawał się być ostry - ale miał ten dziwnie śliski rodzaj asfaltu - od co
wyprzedzając na winklu cHYBA przesadziłęm z gazem - miało to być takie szybkie wyprzedzenie .... na prawym długim łuku na zasadzie
przeciwskręt
ogień.. i łagodne powrócenie na swój pas ...
no i w połowie komendy "ogień" w złożeniu w prawo - poczułem jak odpada mi tył na zewnętrzną ... to były ułamki sekund ... odpuściłem lekko odruchowo gaz ... moto złapał przyczepność - dupę żuciło mi w dugą stronę - znów odruch odkręcenia manetki tym razem by uspokoić sytuację ...
no i na tym gazie troszkę mi dupa wężykowała ale podczas przyspieszania przestało ją żucać...
ale powiem że moto mi dupą żucało jak przy slalomie na nartach ;PPPPP
trwało to naprawdę wszystko bardzo szybko - nawet nie zdążyłem się przestraszyć...
jak sobie z tym radzicie ? co ćwiczyć na przyszłość ?
prosze bez postów w stylu : nie jeździć za szybko albo nie odkręcać w zakręcie za bardzo - tamten winkiel nie wydawał się być ostry - ale miał ten dziwnie śliski rodzaj asfaltu - od co

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Nie odwijaj manety jak przejeżdżasz przez podwójną ciągłą, bo jest śliska, wszelkie łączenia i łaty ze smoły też.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
raz tak mialem na prostej podczas wyprzedzania w deszczu.
dojezdzam do puszki, pochylam sie i gaz. na wysokosci puszki tez mi tyl zatanczyl tak, jak piszesz, jak na nartach. co zrobilem? to byl ulamek sekundy i tez nie zdazylem sie przestraszyc
tak mi sie wydaje, ze mocniej zlapalem kiere i odpuscilem gaz.
rada na przyszlosc: najpierw zmiana pasa, a dopiero potem gaz. zwlaszcza w deszczu, na bialych liniach i w koleinach
ciekawe jaka mine mial kierowca puszki, jak zatanczylem obok niego
dojezdzam do puszki, pochylam sie i gaz. na wysokosci puszki tez mi tyl zatanczyl tak, jak piszesz, jak na nartach. co zrobilem? to byl ulamek sekundy i tez nie zdazylem sie przestraszyc

rada na przyszlosc: najpierw zmiana pasa, a dopiero potem gaz. zwlaszcza w deszczu, na bialych liniach i w koleinach

-
marky - Świeżak
cichy napisał(a):Nie odwijaj manety jak przejeżdżasz przez podwójną ciągłą, bo jest śliska, wszelkie łączenia i łaty ze smoły też.
Cichy daj spox - podstawy znam

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
marky napisał(a):na bialych liniach i w koleinach
no ja brałem kolesia na Rłani

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
SzpiceR napisał(a):taki stary i "żuca" bykami jak piter
hehehhe ... ale powaga w winklu i pochyle miałem pierwszy raz taką akcję... jakbym odrazu nie odpuścił delikatnie - byłby efektowny slajd ...
jakbym nie dodał za chwilkę spowrotem - czuję że by mnie rozbujało i gleba ...
a tak jakoś przy lekkim gazie wyszedłem ... tylko właśnie się zastanawiam czy jakbym całkiem odpuścił czy też by sie usupokoił ... bo to że dodałem zaraz spowrotem gazu było reakcją/odruchem na odskoczenie koła na poprawny tor ... i lekkiego Slajda czułem - nie powiem ...

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
jakby ktoś Ćwiczył takie akcje - to proszę o info ...
czyli : wchodzimy w winkiel = pycimy ... i gdy koło uślizguje - co robić ...
no poćwiczyłbym to ... żeby mieć 100% remedium.
czyli : wchodzimy w winkiel = pycimy ... i gdy koło uślizguje - co robić ...
no poćwiczyłbym to ... żeby mieć 100% remedium.
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
cezare napisał(a):czyli : wchodzimy w winkiel = pycimy ... i gdy koło uślizguje - co robić ...
Najlepiej nic nie robić. Jak odpuścisz to złapie przyczepność i wysadzi cię z siodła, zaliczysz high side.
To że koło poszło na drugą stronę wyda się nieprawdopodobne, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić i nigdy w życiu nie widziałem takiej akcji.
Tył po odzyskaniu przyczepności wraca pod dupę i tam zostaje, zresztą gdyby w zakręcie poszedł w drugą stronę, to wylądowałbyś w burakach.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
cichy napisał(a):cezare napisał(a):czyli : wchodzimy w winkiel = pycimy ... i gdy koło uślizguje - co robić ...
Najlepiej nic nie robić. Jak odpuścisz to złapie przyczepność i wysadzi cię z siodła, zaliczysz high side.
To że koło poszło na drugą stronę wyda się nieprawdopodobne, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić i nigdy w życiu nie widziałem takiej akcji.
Tył po odzyskaniu przyczepności wraca pod dupę i tam zostaje, zresztą gdyby w zakręcie poszedł w drugą stronę, to wylądowałbyś w burakach.
wiesz - miałem takie wężykowanie tyłu jakbyś szybko szusował na nartach - krawędź, krawędź na zmianę lewo prawo ...
pierwszy zaczep opony o asfalt po uślizu czułęm jak mówisz nie za lekko - był najmocniejszy ... gdy poczułęm że dupa wraca na miejsce dodałem lekko gazu ( odruch ) ... i tak jeszcze ze 2x mną pobujało .. ale już na lekkim Slajdzie z racji trzymania gazu ....i wyraźnie czułem jak się uspokaja ... dlatego nei zciągałem gazu - na zasadzie uspokaja się - cały zesztywniałem i czekam ... ...
heh ... fajne jest to ze sytuacja trwa cała może sekundę a tyle można o niej pisać ;PPP sic !
oczywiście w domu jak pomyślałem że mogłem rozwalić sprzęta ba... sumienie mnie ruszyło na maxa.. i to w tak debilny sposób ;/////
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
cezare edytuj posty.
A co do teorii to tak jak mowi cichy. Nie odejmujemy gazu. Nalezy dodatkowo delikatnie zmniejszac pochylenie motocykla. Oczywiscie pisze czysto teoretycznie bo sam takich cudow nie potrafie.
A co do teorii to tak jak mowi cichy. Nie odejmujemy gazu. Nalezy dodatkowo delikatnie zmniejszac pochylenie motocykla. Oczywiscie pisze czysto teoretycznie bo sam takich cudow nie potrafie.
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
siekson napisał(a):cezare edytuj posty.
właśnie też nie potrafię, tu mi się udało - a co będzie jak mi się nie uda ? męczy mnie to ... refleksja jaką mam dziś kiedy myślę o tym - fajnie że kupiłem dobre miękie gumy, które jak piszą znikają szybciej niż się zdążysz do nich przyzwyczaić ... bo chyba mi się właśnie zwróciły

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Czy ktoś doświadczony mógłby napisa co zrobić w takiej sytuacji?
Ja też miałem kilka takich sytuacji - zawsze trzymałem gaz tak samo otawrty do końca winkla/uślizgu koła - przy prostowaniu moto koło ozdyskiwało przyczepność, bardzo delikatnie ja odzyskiwało ("miekko"), ale to zawsze było przy małych prędkościach (głównie szybkie ruszanie na skrzyżowaniu w lewo/prawo czyli jakieś 30/40km/h).
Zapytam o jeszcze jedna sytację - jak zacząłem jeździć (teraz nalatane 3XXXkm) zlazłem sobie krętą drogę i śmigałem po winklach (uczyłem się skręcać
). Któregos dnia na znanym winklu pojawił sie mokry piasek - jak powinienem się zachować na takim winklu - znany oznacza, że stosunkowo szybko wjechałm (ok. 80km/h, a teraz daje się 130km/h). To co ja zrobiłem to lekkie hamowanie przodem (tyłem jeszcze nigdy nie hamowałem) i lekkie prostowanie moto - niby przy hamowaniu moto sie prostuje, ale lekkie hamowanie daje się kontrolować przeciwskrętem (wyjechałem na pobocze) - prawdopodobnie wyjechałem bo sie kur**a na to pobocze patrzyłem
Co się robi gdy na winklu nagle okazuje się, że jest piasek na całej szerokości pasa, a z naprzeciwka, coś jedzie?
Oczywiście wszystko w warunkach drogowych czyli nie na maksa
Ja też miałem kilka takich sytuacji - zawsze trzymałem gaz tak samo otawrty do końca winkla/uślizgu koła - przy prostowaniu moto koło ozdyskiwało przyczepność, bardzo delikatnie ja odzyskiwało ("miekko"), ale to zawsze było przy małych prędkościach (głównie szybkie ruszanie na skrzyżowaniu w lewo/prawo czyli jakieś 30/40km/h).
Zapytam o jeszcze jedna sytację - jak zacząłem jeździć (teraz nalatane 3XXXkm) zlazłem sobie krętą drogę i śmigałem po winklach (uczyłem się skręcać

Oczywiście wszystko w warunkach drogowych czyli nie na maksa
-
Norbi - Świeżak
najlepiej w miare mozliwosci wyprostowac moto i wtedy heblowac.
No a jesli juz jestes w zakrecie,predkosc jest ponadprzecietna, no to robisz tak:
"Ojcze nasz którys jest w niebie...."
No a jesli juz jestes w zakrecie,predkosc jest ponadprzecietna, no to robisz tak:
"Ojcze nasz którys jest w niebie...."

Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy

zx6r '2006
-
mlody - VIP Åšcigacz.pl
NORBi----- Twoja sytuacja przypomina mi ta z filmu gdy dwaj kolesie poszli na czołówkę Ogólnie to niewiadomo jak zareagować . Nowicjusz dał by po cheblach i skończyło by to się ślizgiem :/ ja bym spuścił gaz hamował silnikiem i pulsacyjnie . Zależy też ile ten pojazd z przeciwka znajduje się od Ciebie i czy coś za nim jeszcze nie jedzie . . Bo jak na zakręcie się mijacie to ja bym wyprostował i wjechał na przeciwny pas i tam bym hamował ale jak coś jedzie z przeciwka za tym pierwszym .ajjjjjjjjjjj :/ Nie chcał byś trafić na przejeżdżające wesele
bach , bach , bach ::PP .
No Ojciec nasz też by Ci pomógł ale musisz trafić na otwarta linię .

No Ojciec nasz też by Ci pomógł ale musisz trafić na otwarta linię .

-
Kruk1503 - Świeżak
może to wyda wam sie śmieszne, ale z tym piachem ( ja tak robię i nie że wszyscy tak musicie - to tylko MOJE założenia )
założenie : i tak gleba murowana
akceja 1 : jak najszybciej do pionu sprzęta i hamujemy na maxa...
akcja 1: nie wyklucza użycia wszystkiego co chamuje - tylny hebel /redukcja biegu /przedni hebel- wszystko z rozwagą - ale jak najbardzoej awaryjnie / skrajnie...
w miarę wytracania prędkości - zauważam BO GO SZUKAM... tor "optymalny" i lecąc chce się w niego wbić - np przejechał tamtędy samochód i jest wąski tunel odsłaniający więcej asfaltu niż gdzie indziej ... - jeżeli się tam nie wbiję = gleba... a że z rególy są 2 tunele
- mamy 2gÄ… szansÄ™.. ...
tak miałem - przeżyłem ..
wyracając na maxa prędkość, zregóły dochamujemy do momentu większej zwrotności - a to daje trochę pola wyboru...
założenie : i tak gleba murowana
akceja 1 : jak najszybciej do pionu sprzęta i hamujemy na maxa...
akcja 1: nie wyklucza użycia wszystkiego co chamuje - tylny hebel /redukcja biegu /przedni hebel- wszystko z rozwagą - ale jak najbardzoej awaryjnie / skrajnie...
w miarę wytracania prędkości - zauważam BO GO SZUKAM... tor "optymalny" i lecąc chce się w niego wbić - np przejechał tamtędy samochód i jest wąski tunel odsłaniający więcej asfaltu niż gdzie indziej ... - jeżeli się tam nie wbiję = gleba... a że z rególy są 2 tunele

tak miałem - przeżyłem ..
wyracając na maxa prędkość, zregóły dochamujemy do momentu większej zwrotności - a to daje trochę pola wyboru...
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
ja miałem podobnie i tez nawet sie nie zdązylem przestraczyc, ujołem tylko gaz i moto sie ustabilizowało. a dodalem tylko gazu wczesniej 

Yamaha R1 RN19 

-
GregorMoto - Bywalec
Mi czsami zdarzaja sie uslizgi tylniego kola. Przy ostrym ruszanie kolo delikatnie mieli i 2,3 razy skrecana boki. Zdarze sie to glownie przy ostrym wyprzedzaniu z 2 biegu, ale naszczescie bardzo zadko. Podobo w FZ6 to czeste zjawisko.
Wtedy rowniez nawet nie mam czasu sie przestraszyc, bo motocykl sam wraca na swoj tor. Az skrajne to nie jest jak u kolegi cezare, ale tez daje pozniej do myslenia.
Wtedy rowniez nawet nie mam czasu sie przestraszyc, bo motocykl sam wraca na swoj tor. Az skrajne to nie jest jak u kolegi cezare, ale tez daje pozniej do myslenia.
-
wokib - Świeżak
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości