Spalanie Honda CBF 125
• Strona 1 z 1
Spalanie Honda CBF 125
Cześć wam.
Mam takie pytanko do was, mam osobiście Hondę CBF 125 i podane jest ze spala 2.25 l/100km, a z opini mówią że tak do max 2.8 l/100 km, no ale moja pali prawie 4 litry - wiem ze to mało i nie powinienem narzekać. Może wina leży po mojej stronie? Pytam tylko z własnej ciekawości.
Mam takie pytanko do was, mam osobiście Hondę CBF 125 i podane jest ze spala 2.25 l/100km, a z opini mówią że tak do max 2.8 l/100 km, no ale moja pali prawie 4 litry - wiem ze to mało i nie powinienem narzekać. Może wina leży po mojej stronie? Pytam tylko z własnej ciekawości.
- Matulek
- Świeżak
Styl jazdy to pierwsze, było pałowanie to raczej normalne, że spali nieco więcej.
Opony, są zalecanego rozmiaru, czy ktoś próbował "podrasować" wygląd i wrzucił szersze?
Następnie kondycja silnika i regulacja luzów zaworowych, czy wszystko jest jak w książce napisane?
Metody pomiaru na tankowanie pod korek, mogą być również zawodne. Mało to razy słyszało się o wałkach na stacjach?
Oraz na koniec, czy moto nie jest przypadkiem z wysp? Jeśli prędkościomierz jest wyskalowany w milach jako podstawowa wartość, to liczydło zlicza mile, a nie kilometry.
Opony, są zalecanego rozmiaru, czy ktoś próbował "podrasować" wygląd i wrzucił szersze?
Następnie kondycja silnika i regulacja luzów zaworowych, czy wszystko jest jak w książce napisane?
Metody pomiaru na tankowanie pod korek, mogą być również zawodne. Mało to razy słyszało się o wałkach na stacjach?
Oraz na koniec, czy moto nie jest przypadkiem z wysp? Jeśli prędkościomierz jest wyskalowany w milach jako podstawowa wartość, to liczydło zlicza mile, a nie kilometry.
DR125se
- sito79
- Świeżak
Tłoczek hamulców odpuszcza. Spalanie sprawdzałem lejąc pod korek, żeby nie było to sprawdziłem tak 3 razy i porównywalnie wyszło. Nie pale "kapora", ale nie jeżdżę też delikatnie. Opona powinna być tylna 100/90 a jest 110/80, przednia prawidłowa. Nie, moto nie jest z wysp. Silnik jest w dobrej kondycji, a jak jest z zaworami to nie potrafię powiedzieć.
- Matulek
- Świeżak
Moje pali 2.3-2.5 jak jade spokojnie (oczywiście że wyprzedzam i cisne ze świateł), a na autostradzie przy vmaxie wyszło ciut ponad 3. Ważę ponad stówe więc ma silnik co ciągnąć. Jeśli pali ci 4 litry to jest coś mocno nie tak
-
tosyu - Świeżak
A przyczyną spalania może być swieca? Sprawdzałem ją i iskra nie leci równo (iskra wychodzi z elektrody krzywo w elektrode boczną). Wiem, najlepiej byłoby kupić nową świece i sprawdzić, ale ona kosztuje ok. 30 zł a mi narazie się nie przelewa.
- Matulek
- Świeżak
Rocznik to 2010r. tylko w tym problem że za bardzo nie wiem jak ustawić zawory. W maluchu potrafię a w moto to nie za bardzo. Gadałem z nauczycielem swoim (uczy w szkole mechaniki) to właśnie on mi wspominał o świecy.
- Matulek
- Świeżak
No nie wiem co świeca ma do az tak dramatycznego wzrostu spalania
Może coś z lambdą nie tak. Albo Ci w ogole komputer zwariowal. Jest wymieniany wydech albo cos?

Może coś z lambdą nie tak. Albo Ci w ogole komputer zwariowal. Jest wymieniany wydech albo cos?
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości