jakie moto do codziennej jazdy (małe spalanie)
• Strona 1 z 1
jakie moto do codziennej jazdy (małe spalanie)
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
2.5 roku jazdy po dużym mieście, w korkach, w trasie. Za sobą różne niebezpieczne sytuacje, łącznie ze ślizgiem po hamowaniu na mokrym. Doświadczenia praktycznego więc trochę jest.
~8000 km na 50-tce, później ~13000 na 125-tce. Nie mam prawka, planuję zrobić i wtedy kupić większe moto.
- Wiek, waga, wzrost,
31lat, 70kg, 173cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
Głownie jazda codziennie do pracy, po mieście i weekendowe wypady poza.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
8000-9000 km
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Ciuchy mam, na moto chcę przeznaczyć 6-7 tys.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Nie mam pojęcia na co się nastawiać. W tej chwili mam chińską 125-tkę w której koszty eksploatacji są tak niskie, że pomijalne... Zdaję sobie sprawę, że przy firmowym moto koszty drastycznie wzrosną, ale nie wiem jakich się spodziewać?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Najbardziej sportowe i nakedy. Mogą być jednak w zasadzie wszystkie do rozważenia oprócz enduro.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Na razie się nie rozglądałem...
Historia jest taka, że od 2.5 roku jeżdżę jednośladem. Od wakacji 2014 jeżdżę 125-tką, ale chcę zrobić prawko i zamienić na coś większego. Sprawa jednak jest tego typu, że moja 125-tka pali mi w tej chwili ok. 2.6 - 2.7 litra co jest dla mnie ogromnym plusem w dojazdach do pracy - miesięcznie ok. 1200 km.
Podejrzewam więc, że ciężko będzie znaleźć coś większego co będzie paliło podobnie - chyba że się mylę?
Czy znajdzie się jakieś fajne moto które będzie spalało w okolicach 3-3.5 litra / 100 km?
2.5 roku jazdy po dużym mieście, w korkach, w trasie. Za sobą różne niebezpieczne sytuacje, łącznie ze ślizgiem po hamowaniu na mokrym. Doświadczenia praktycznego więc trochę jest.
~8000 km na 50-tce, później ~13000 na 125-tce. Nie mam prawka, planuję zrobić i wtedy kupić większe moto.
- Wiek, waga, wzrost,
31lat, 70kg, 173cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
Głownie jazda codziennie do pracy, po mieście i weekendowe wypady poza.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
8000-9000 km
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Ciuchy mam, na moto chcę przeznaczyć 6-7 tys.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Nie mam pojęcia na co się nastawiać. W tej chwili mam chińską 125-tkę w której koszty eksploatacji są tak niskie, że pomijalne... Zdaję sobie sprawę, że przy firmowym moto koszty drastycznie wzrosną, ale nie wiem jakich się spodziewać?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Najbardziej sportowe i nakedy. Mogą być jednak w zasadzie wszystkie do rozważenia oprócz enduro.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Na razie się nie rozglądałem...
Historia jest taka, że od 2.5 roku jeżdżę jednośladem. Od wakacji 2014 jeżdżę 125-tką, ale chcę zrobić prawko i zamienić na coś większego. Sprawa jednak jest tego typu, że moja 125-tka pali mi w tej chwili ok. 2.6 - 2.7 litra co jest dla mnie ogromnym plusem w dojazdach do pracy - miesięcznie ok. 1200 km.
Podejrzewam więc, że ciężko będzie znaleźć coś większego co będzie paliło podobnie - chyba że się mylę?
Czy znajdzie się jakieś fajne moto które będzie spalało w okolicach 3-3.5 litra / 100 km?
Ostatnio edytowano 19/5/2015, 11:29 przez tecto, łącznie edytowano 1 raz
-
tecto - Świeżak
Szczerze mówiąc to nie podoba mi się jego wygląd... Jakiś taki kanciasty... Poza tym z tego co widzę potrzebny budżet to 2x więcej niż zakładam. Chyba, że są jakieś starsze roczniki?
W ogóle to zastanawiam się czy tym wymaganiem tak niskiego spalania nie stawiam zbyt dużego ograniczenia?
W ogóle to zastanawiam się czy tym wymaganiem tak niskiego spalania nie stawiam zbyt dużego ograniczenia?
-
tecto - Świeżak
-
Rolnik62 - Bywalec
Kurcze zastanawiałem się kiedyś nad skuterem. W sumie fajne ma funkcje "miastowe". Byłoby to jednak małżeństwo z rozsądku a nie z miłości
Skutery mnie jakoś nie kręcą mimo, że patrząc od strony funkcji - na moje potrzeby skuter byłby idealny.
Może jednak jakieś moto, coś właśnie do 300 cm3, może coś starszego co jednak nie będzie wyglądało jak bida z Indii

Skutery mnie jakoś nie kręcą mimo, że patrząc od strony funkcji - na moje potrzeby skuter byłby idealny.
Może jednak jakieś moto, coś właśnie do 300 cm3, może coś starszego co jednak nie będzie wyglądało jak bida z Indii

-
tecto - Świeżak
-
Rolnik62 - Bywalec
Jak chcesz śmigać tanio to zostań na tym co masz
Każdy motocykl firmowy kosztuje i potem okaże się że nie stać na podstawowy serwis świece,olej filtry, Regulacje
Chyba żaden motocyklista nie liczy ile jego pupil pali
Każdy motocykl firmowy kosztuje i potem okaże się że nie stać na podstawowy serwis świece,olej filtry, Regulacje

Komar 3 1963r | Jawa mustang 50 cm 1972r | ETZ 150 1990r | Suzuki GSX 750 F 1992r | Kawasaki ZX6R 2000r | https://www.youtube.com/watch?v=w4RaxfZLqKk
-
MK4 - Świeżak
MK4 napisał(a):Jak chcesz śmigać tanio to zostań na tym co masz
Oj, zdarzajÄ… siÄ™ tacy, co kupujÄ… moto pod spalanie.
- Emil Wojcik
- Świeżak
CBF 250 - spalanie - http://www.spritmonitor.de/en/detail/505494.html
- konkurentem dla niego to
Yamaha YBR 250 - tyle ze patrząc na niego - widać że to Yamaha "kategorii B" - skutery są lepiej wykonane.
- konkurentem dla niego to
Yamaha YBR 250 - tyle ze patrząc na niego - widać że to Yamaha "kategorii B" - skutery są lepiej wykonane.
Yamaha YZF 1000
-
skidmarks - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości