Suzuki RF 900 dziwna rurka przy silniku. Co to jest?
• Strona 1 z 1
Suzuki RF 900 dziwna rurka przy silniku. Co to jest?
Witam serdecznie,
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum.
Niedawno nabyłem Suzuki RF 900 z 94 roku, lecz dopiero dziś zauważyłem, że pod owiewką, z lewej strony silnika, znajduje się gumowa rurka, która sprawia wrażenie, jakby skądś wypadła. Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem typem mechanika i techniczne rzeczy w motocyklach są mi obce, stąd może to być rzeczy oczywista, jednak ja niestety nie wiem co to za cudo. Na samym końcu ma ślad, jakby była wcześniej zaciśnięta w którymś punkcie.
Zdjęcia znajdują się pod tym linkiem: TUTAJ (otwórz link)
Motocykl chodzi normalnie, nie ma problemów z odpalaniem, gaśnięciem, falowaniem obrotów czy innymi rzeczami. Czy ktoś z Was Panowie wie może, cóż to za rzecz? Oglądałem wszystko dookoła i nie bardzo jest to gdzie wpiąć. A jeśli da się wpiąć to gdzie? Rurka idzie z góry od strony baku.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum.
Niedawno nabyłem Suzuki RF 900 z 94 roku, lecz dopiero dziś zauważyłem, że pod owiewką, z lewej strony silnika, znajduje się gumowa rurka, która sprawia wrażenie, jakby skądś wypadła. Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem typem mechanika i techniczne rzeczy w motocyklach są mi obce, stąd może to być rzeczy oczywista, jednak ja niestety nie wiem co to za cudo. Na samym końcu ma ślad, jakby była wcześniej zaciśnięta w którymś punkcie.

Zdjęcia znajdują się pod tym linkiem: TUTAJ (otwórz link)
Motocykl chodzi normalnie, nie ma problemów z odpalaniem, gaśnięciem, falowaniem obrotów czy innymi rzeczami. Czy ktoś z Was Panowie wie może, cóż to za rzecz? Oglądałem wszystko dookoła i nie bardzo jest to gdzie wpiąć. A jeśli da się wpiąć to gdzie? Rurka idzie z góry od strony baku.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
- Załączniki
-
20150518_183510.jpg
- to jest ta rurka
- (115.27 KiB) Pobrane 17 razy
- graff
- Świeżak
Wygląda to na odmę (odpowietrznik silnika), dokładnie nie wiem. Czy w czasie pracy silnika coś z tej rurki cieknie/ tworzy się ciśnienie?
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
Witam,
Odpaliłem dziś silnik i rurka faktycznie zasysa powietrze, stąd wpadł pomysł do głowy, że może wypadła z okolic filtra powietrza. Razem z kolega ściągnęliśmy bak, że zbadać sprawę dokładniej.
Rurka wychodzi z silnika (zdjecie 0). Sprawdziliśmy okolice puszki filtra powietrza i od spodu znaleźliśmy zaklejony taśmą "zaworek" (zdjęcie 1). Było to jedyne sensowne miejsce, by rurkę przymocować. Przecisnęliśmy ją pod puszką filtra (zdjęcie 2) i wpięliśmy we wspomniany otwór (zdjęcie 3). Nie wiem czy jest to poprawne i dlaczego w ten sposób było zrobione przez poprzedniego właściciela (może miał powód ku temu), ale po skręceniu całości okazało się, że motocykl działa normalnie. Dziś zrobię rundę testową, zobaczymy jak jeździ.
Odpaliłem dziś silnik i rurka faktycznie zasysa powietrze, stąd wpadł pomysł do głowy, że może wypadła z okolic filtra powietrza. Razem z kolega ściągnęliśmy bak, że zbadać sprawę dokładniej.
Rurka wychodzi z silnika (zdjecie 0). Sprawdziliśmy okolice puszki filtra powietrza i od spodu znaleźliśmy zaklejony taśmą "zaworek" (zdjęcie 1). Było to jedyne sensowne miejsce, by rurkę przymocować. Przecisnęliśmy ją pod puszką filtra (zdjęcie 2) i wpięliśmy we wspomniany otwór (zdjęcie 3). Nie wiem czy jest to poprawne i dlaczego w ten sposób było zrobione przez poprzedniego właściciela (może miał powód ku temu), ale po skręceniu całości okazało się, że motocykl działa normalnie. Dziś zrobię rundę testową, zobaczymy jak jeździ.
- Załączniki
-
3 przylaczone od spodu puszki filtra.jpg
- (216.9 KiB) Pobrane 29 razy
-
2 przeciskamy rurke pod filtrem powietrza.jpg
- (184.76 KiB) Pobrane 30 razy
-
1 puszka z filtrem powietrza od widziana od spodu.jpg
- (119.58 KiB) Pobrane 34 razy
-
0 sciagniety bak.jpg
- (200.53 KiB) Pobrane 31 razy
- graff
- Świeżak
To na pewno odma i wydaje mi się że podłączasz ją w dobrym miejscu. Czemu poprzedni właściciel tak to zrobił- nie wiem.
Kontroluj jak moto będzie się zachowywał podczas jazdy, chociaż wszystko powinno być w porządku.
PS. Może wrzucisz foto całego motocykla, całość wygląda na ładnie utrzymaną, więc ciekawi mnie "całokształt".
Kontroluj jak moto będzie się zachowywał podczas jazdy, chociaż wszystko powinno być w porządku.
PS. Może wrzucisz foto całego motocykla, całość wygląda na ładnie utrzymaną, więc ciekawi mnie "całokształt".
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
Rundka testowa zrobiona, motocykl zachowuje się poprawnie, brak różnic w stosunku do stanu poprzedniego. Mam nadzieję, że tak też zostanie. Nie ma sprawy, jak znajdę chwilę to porobię fotki. Fakt, motocykl jest zaskakująco dobrze zachowany jak na swoje lata.
- graff
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości