Jaki kask integralny 700~900 zł
• Strona 1 z 1
Jaki kask integralny 700~900 zł
Witam,
poważnie rozglądam się za kaskiem motocyklowym (pierwszym), ale ciężko mi coś wybrać, bo nie mam punktu odniesienia. Pewnie jak pochodzę, po przymierzam, to coś chwyci mnie za serce, głowę i portfel, ale do tego czasu chciałem dowiedzieć się więcej.
Planuję wydać od 700 do 900 zł. Jeśli chodzi o modele które cenowo (jedyne kryterium, na którym dotychczas się opierałem) mieszczą się w zakresie i na które zwróciłem uwagę to:
Czy któryś z nich jest jakoś wybitnie polecany? Albo lepszy od pozostałych? Jeśli tak, do dlaczego?
A w ramach ciekawostki, coś jak SHARK Pulse Division - SKWAL (podświetlenie LED?) to raczej ciekawostka, czy coś wartego rozważenia?
Miłego
poważnie rozglądam się za kaskiem motocyklowym (pierwszym), ale ciężko mi coś wybrać, bo nie mam punktu odniesienia. Pewnie jak pochodzę, po przymierzam, to coś chwyci mnie za serce, głowę i portfel, ale do tego czasu chciałem dowiedzieć się więcej.
Planuję wydać od 700 do 900 zł. Jeśli chodzi o modele które cenowo (jedyne kryterium, na którym dotychczas się opierałem) mieszczą się w zakresie i na które zwróciłem uwagę to:
- NOLAN N 86
SHARK S900
HJC IS-17
AGV K-3 SV
HJC FG-17
Czy któryś z nich jest jakoś wybitnie polecany? Albo lepszy od pozostałych? Jeśli tak, do dlaczego?
A w ramach ciekawostki, coś jak SHARK Pulse Division - SKWAL (podświetlenie LED?) to raczej ciekawostka, czy coś wartego rozważenia?
Miłego
- Hirad
- Świeżak
FG-17- najlepsza skorupa, 2 rozmiary, nowy model.
Jeśli nie to IS-17 lub Nolan- z przewagą na IS-17. Ale musisz przymierzyć- IS-17 i FG-17 mają w stosunku do wcześniejszych modeli zmienioną skorupę.
Gdybyś chciał coś z HJC czy Sharka to pisz na pw.
Od pytan o kaski mamy temat przyklejony.
Jeśli nie to IS-17 lub Nolan- z przewagą na IS-17. Ale musisz przymierzyć- IS-17 i FG-17 mają w stosunku do wcześniejszych modeli zmienioną skorupę.
Gdybyś chciał coś z HJC czy Sharka to pisz na pw.
Od pytan o kaski mamy temat przyklejony.
-
kravec - Administrator
Obecnie jedyne opinie o Skwalu w polskim necie znajdziesz na: http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=8988 (otwórz link)
Obecnie jeżdżę w Sharku s900c i Lazerze Bayamo (oba polecam), ale przymierzam się do zmiany Bayamo na białego Skwala, bo zależy mi na maksymalnej widoczności w nocy. Jeżeli chodzi o s900c to najwięcej opinii znajdziesz tutaj: http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=910 (otwórz link)
Ogólnie s900c jest bardzo fajnym kaskiem: bardzo przytulny i wygodny, dobra ciemna i nisko zachodząca blenda, wydajna wentylacja. Pompowane policzki usztywniają kask na głowie i trochę przez to wyciszają kask). Ja mam w malowaniu Creed Lumi Mat (ten w awatarze) - fajnie świeci w nocy. Co do wad s900c: dosyć głośny przy większych prędkościach (nie chodzi o słyszalność motocykla, ale raczej dźwięki opływającego powietrza) oraz wentylacja której nie daje się wyłączyć, co dyskwalifikuje ten kask przy niskich temperaturach. Ale ogólnie jest to bardzo dobry kask i polecam.
Obecnie jeżdżę w Sharku s900c i Lazerze Bayamo (oba polecam), ale przymierzam się do zmiany Bayamo na białego Skwala, bo zależy mi na maksymalnej widoczności w nocy. Jeżeli chodzi o s900c to najwięcej opinii znajdziesz tutaj: http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=910 (otwórz link)
Ogólnie s900c jest bardzo fajnym kaskiem: bardzo przytulny i wygodny, dobra ciemna i nisko zachodząca blenda, wydajna wentylacja. Pompowane policzki usztywniają kask na głowie i trochę przez to wyciszają kask). Ja mam w malowaniu Creed Lumi Mat (ten w awatarze) - fajnie świeci w nocy. Co do wad s900c: dosyć głośny przy większych prędkościach (nie chodzi o słyszalność motocykla, ale raczej dźwięki opływającego powietrza) oraz wentylacja której nie daje się wyłączyć, co dyskwalifikuje ten kask przy niskich temperaturach. Ale ogólnie jest to bardzo dobry kask i polecam.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
PodepnÄ™ siÄ™
tez szukam kasku z blenda ALE super szczelnego ze względu na soczewki twarde w których jeżdżę. Nie może wiać ani trochę bo zaraz oko mi łzawi, obecnie latam w airohu force i w miarę go dopracowałem żeby nie wiało aczkolwiek pod tym względem producenci robią sobie jaja. Ostatnio Sharka s900 testowałem- to jest żart ten kask - wieje w nim tak ze masakra, blenda na nosie się zatrzymuje a ta pompkę obsłużyć podczas jazdy to masakra- taki kask to 300 zł powinien kosztować.
Macie jakieś propozycje co do super szczelnego kasku z blenda ?? mój rozmiar to M przeważnie
Miło jak by blenda była w miarę jasna
tez szukam kasku z blenda ALE super szczelnego ze względu na soczewki twarde w których jeżdżę. Nie może wiać ani trochę bo zaraz oko mi łzawi, obecnie latam w airohu force i w miarę go dopracowałem żeby nie wiało aczkolwiek pod tym względem producenci robią sobie jaja. Ostatnio Sharka s900 testowałem- to jest żart ten kask - wieje w nim tak ze masakra, blenda na nosie się zatrzymuje a ta pompkę obsłużyć podczas jazdy to masakra- taki kask to 300 zł powinien kosztować.
Macie jakieś propozycje co do super szczelnego kasku z blenda ?? mój rozmiar to M przeważnie
Miło jak by blenda była w miarę jasna
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Re: Jaki kask integralny 700~900 zł
Hirad napisał(a):NOLAN N 86
SHARK S900
HJC IS-17
AGV K-3 SV
HJC FG-17
Rok temu stanąłem przed podobnym dylematem. Dodam, że też jeżdzę w okularach.
Zakupiłem wtedy FG-17. Nie żałuje. Kask b.wygodny i lekki. Ułożył się już na głowie. Wkłada się ciężko ale siedzi b.stabilnie. Już prawie rok i się nie wygniótł.
S900 - okrągły jak bańka i jakiś taki duży. Jakość wykonania - beza rzutu. Wszystko chodzi i działa płynnie. Pompka jakoś mnie nie przekonała - gdybym wybierał to chyba S700 - tańszy.
Nolan N86 - Rok temu nie miałem okazji przemierzyć i pomacać a w ciemno nie zaryzykowałem. Okazja sie trafiła w tym roku więc z ciekawości pomacałem. Rozczarował mnie - naczytałem się o nim tyle dobrego

HJC IS-17 - nie zależało mi na blendzie. Poza tym kask leżał b. dobrze.
AGV K-3 SV - niestety nie mierzyłem.
Gdybym miał kupić ponownie to kupiłbym ... HJC RPHA

Ale to nie ta kasa. Więc poważnie - wybrałbym ponownie HJC FG-17. Okulary to nie problem. Ale polecam zatyczki do uszu na przeloty poza miastem.
-
qubus333 - Świeżak
Rutra- to nie ten przedział cenowy. Ja bym szukał w Schuberth'ach lub wysokich modelach Nolana- raczej szczękowe niż integrale.
Hirad- w niektórych ma. Najczęściej w opisie kasku na stronie producenta jest wziamnka o tym czy jest przystosowany dla "okularników"- z tego co pamiętam większość HJC jest.
Hirad- w niektórych ma. Najczęściej w opisie kasku na stronie producenta jest wziamnka o tym czy jest przystosowany dla "okularników"- z tego co pamiętam większość HJC jest.
-
kravec - Administrator
Ja po kilku przymiarkach kupiłem nolana n86.
Co prawda jeszcze nie testowany ale co mogę napisać to jakość wykonania.
Po założeniu na głowę i puknięciu w skorupę dośc mocno rezonansuje co pradopodobnie odbije isę na głośności w trakcie jazdy.
Dość dobrze wykonany, ale w porównaniu z schubertem c3 widać tą gorszą jakość nolana.
Co prawda jeszcze nie testowany ale co mogę napisać to jakość wykonania.
Po założeniu na głowę i puknięciu w skorupę dośc mocno rezonansuje co pradopodobnie odbije isę na głośności w trakcie jazdy.
Dość dobrze wykonany, ale w porównaniu z schubertem c3 widać tą gorszą jakość nolana.
-
Croowab - Bywalec
kravec napisał(a):Będzie Pan zadowolooony
Rok temu przekonałem Qubusa na ten model i widać jest zadowolony
Mam już pierwsze jazdy (różne wierzchowce, różne prędkości) za sobą, ale pomimo braku punktu odniesienia zapowiada się dobrze. Fajnie leży na głowie, troszeczkę z okularami mam problem (końcówki nie wchodzą do końca, chociaż okulary trzymają się na nosie - może kwestia ułożenia się kasku, drobiazg, ale zobaczymy).
Pewnie jak pojeżdżę więcej, to zbiorę się na jakąś pseudo-recenzję (wydaje mi się, że jest na to odpowiedni wątek) całości ubioru.
- Hirad
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości