Zobacz wÄ…tek - Sym Joymax gts sport, Kymco Downtown czy Aprilia sr max
NAS Analytics TAG

Sym Joymax gts sport, Kymco Downtown czy Aprilia sr max

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Sym Joymax gts sport, Kymco Downtown czy Aprilia sr max

Postprzez Sqad » 7/5/2015, 16:49

Czy ma ktoÅ› wyrobione opinie o tych skuterach?
Ja oglądałem wszystkie 3 na każdym siedziałem.
Najmniej opinii w internecie znalazłem o Symie ktory dla mnie jest najwygodniejszy.
Aprilia jest dla mnie najmniej wygodna i o dziwo najgorzej wykonana.

Niestety nie wiem jak właściwości jezdne tej trójki bo jazdę próbna jestem w stanie sobie załatwić tylko w kymco.

Jak wyglądają prędkości maksymalne bo dane sa mocno rozbieżne i niespójne.
Skuterem będę jeździł sam czasem zdarzy sie trasa bo obwodnicy.

Parametrowo sym jest najwęższy i jak dobrze pamietam najlżejszy a wszystkie trzy skutery maja po 15 koni. Obawiam sie jedynie właściwości trakcyjnych oraz awaryjności mechaniki.

Pozdrawiam i dziękuje za opinie.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 8/5/2015, 13:42

Rozumiem, że kupujesz nowego ?

Bierz tego na któym było ci najwygodniej, twoje ciało lepiej informuje, niż osoba trzecia przez internet.

Możesz też wziąść pod uwagę cenę, chyba, że to jest nieistotne ;)

Przy właściwościach jezdnych nie będziesz czuł wielkiej różnicy, to są modele konkurencyjne dla siebie każda z innej stajni.

Awaryjność ? Jak będziesz dbał, tak będziesz miał. Proste ;)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 8/5/2015, 16:32

Najwygodniej było mi na Symie.
Czytałem np. że downtown ma rewelacyjne hamulce. Sym ma mniejsza tarcze z tylu niż kymco. Ma rownież mniejsza oponę z tylu tzn. na pewno węższa. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Ważny jest środek ciężkości, jak nim sie bedzie balansować czy nie myszkuje przy hamowaniu.

No cena tez tam jakieś znaczenie ma a tu jest spora różnica bo ponad dwa tysiące.

Tak skuter nowy, b o obliczyłem sobie ze przy założeniu jazdy 8 miesięcy w roku skuter zwraca sie w dwa do 3 lat. Wolałbym uniknąć jakiś poważniejszych awarii, a skuterem dojechać do 5 lat. Potem jak nabiorę wprawy myślałem nad jakimś kursem na kategorie A i czym jeszcze większym.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 8/5/2015, 17:35

Węższa opona równa się zwrotniejszy, ale też mniej stabilny przy większych prędkościach. Tyłem rzadko kiedy hamujesz, chyba, że na śliskim jak nie masz ABS. A powiedz mi, czy Sym ma ABS, bo wiem, że kymco taki posiada. Przyda ci się, bo jak zablokujesz przód, to leżysz. Jak nabierzesz wprawy po tysiącach kilometrów, to każdym z nich będziesz balansować tak samo, czyli z palcem.... Jeśli co wiosnę, będziesz oddawać do serwisu, to nie ma szans na awarię, chyba, że ekipa serwisu niekompetentna, albo z ciebie taki morderca ;) Pilnuj terminów wymiany oleju z filtrem, to najtańsza czynność, a bardzo ważna. Jeśli będziesz chciał, to zapiszesz się na A, a tego, czego nauczyłeś się na skuterze 125 - bezcenne ;)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 8/5/2015, 21:06

Do tej pory ujezdzalem jakiegoś strasznego chińczyka 50ccm mam juz go dość po tym jak na rondzie odkręciła mi sie kierownica.

Sym ma abs kymkacz ma w opcji. Do tej pory jakoś radziłem sobie na mokrym mimo tego ze w chinolu hamulec z tylu praktycznie nie istnieje. Bo jeśli brać pod uwagę kymco z abs to cena jest praktycznie ta sama.

Pare razy zdarzyło sie zablokować koło z przodu na mokrym ale wiadomo pięćdziesiątka wazy ok 80-100kg te 125ki waza ponad 160kg wiec masa tutaj robi swoje. Inna sprawa ze w deszczu jeżdzę bardzo polowi i ostrożnie ale nigdy nic nie wiadomo.

Puki bedzie gwarancja to będę zmuszony jeździć do serwisu potem będę robił sam wszystko.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 9/5/2015, 10:35

A zrobiłeś tą jazdę próbną z kymco ? Jakie masz odczucia, co do wykonania, wyglądu, ergonomii ?
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 10/5/2015, 09:37

Nie robiłem tej jazdy bo to bez sensu jeździć jednym i tak nie miałbym porównania. Wykonanie na bardzo wysokim poziomie jak sym. Z bliska przód wydaje sie nowocześniejszy.nie ma nadmuchu na nogi i jest sporo cięższy co czuć juz na postoju. Dla mnie było trochę za mało miejsca na nogi żeby je trochę wyciągnąć do przodu 180cm. Kanapa wygodniejsza.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 11/5/2015, 10:04

Mogłeś się przejechać, chociażby ze względu, na to, że za mało miejsca na nogi będziesz mieć, i przy dłuższych przejazdach może ci to doskwierać ;) Jeżeli chodzi o jazdy Symem i Aprilią, to znajdź te skutery w swojej okolicy na sprzedaż używane, i się nimi przejedź :) To, że się umawiasz na oględziny, nie znaczy, że musisz kupić ;) Przejedziesz się troszkę i wychwycisz niewygody (jeżeli można to tak nazwać, to są sprzęty nastawione na wygodę), a za paliwo te 10 złotych sprzedającemu możesz zapłacić.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 14/5/2015, 10:08

Na tapetę wpadła jeszcze Honda pcx. Cena dużo niższa od konkurencji. Skuter węższy i dużo lżejszy. Mimo mniejsze mocy osiągi takie same. Za to moment obrotowy taki sam jak w tytułowych skuterach bo 12nm. Chyba sie dziś przejdę do hondy i zrobię przymiarkę.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 14/5/2015, 10:55

PCX jest mniejszy, bardziej kompaktowy, bardziej do miasta, niż żeby się bujnąć gdzieś kawałeczek. Jak najbardziej zrób przymiarkę, po to to stoi, nie kupisz przecież skutera po zdjęciach z katalogu ;)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 14/5/2015, 14:45

Byłem siedziałem. Faktycznie małe, ale przy moim wzroście 180cm wygodnie się siedzi. Czas oczekiwania 2mc :/
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 15/5/2015, 09:32

Kupiłeś tą hondę ?
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 15/5/2015, 14:09

Nie, dla mnie za małe. Za to udało mi sie umówić na jazdę joymaxem sportem :)
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 15/5/2015, 14:30

Daj znać, jak się karniesz, jak wrażenia/zastrzeżenia. I na tym kymco też się karnij ;)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 15/5/2015, 20:26

Nie wiem czy jest sens by kymkacz jest trochÄ™ za szeroki
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 16/5/2015, 16:46

Ile kosztuje taka jazda próbna ? Zawsze można spróbować ;) Czyli sym najbliżej póki co ?
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Sqad » 24/5/2015, 20:58

Nic nie kosztuje, kymkacza wziąłem na godzine i syma też. Trochę krótko, ale .... Utwierdziło mnie to w moim przekonaniu że: pozycja na symie dużo lepsza, 8cm na szerokości robi różnice. Hamulce i osiągi na podobnym poziomie z minimalną przewaga syma albo tu już zadziałał efekt placebo. Duży minus dla syma to widoczność w lusterkach, niby wielkie patelnie które fajnie chronią łapki ale widoczność średnia.

Wybór padł na syma, w nadchodzącym tygodniu chce sfinalizować wybór.
Sqad
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 25/5/2015, 10:27

Gratulacje ! Jaki kolor ? Ubierz się do tego jeszcze i można śmigać ;)

Obrazek (otwórz link)
Rolnik62
Bywalec

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê