Zobacz wątek - 125 dla całkiem wysokiego - początek przygody
NAS Analytics TAG

125 dla całkiem wysokiego - początek przygody

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

125 dla całkiem wysokiego - początek przygody

Postprzez DedeRR » 2/5/2015, 00:43

Dobry wieczór wszystkim.

Od zawsze byłem wielkim fanem motocykli wszelkiej maści i zawsze chciałem zacząć jeździć na jednośladzie, jednak zachowawczość w finansach nie pozwalała mi zrealizować tej pasji. Doszedłem jednak do wniosku, że życie jest za krótkie, by sobie odmawiać przyjemności i oto jestem: chcę zacząć jeździć na motocyklu.

Ale do rzeczy. Za 1.5 roku będę miał uprawnienia na motocykl 125cc/11kW. Do tego czasu prawdopodobnie będę w stanie uzbierać 10-11 tysięcy. To dosyć dużo czasu, jednak wiedząc na co się zbiera można zbierać jeszcze szybciej :D

Za uzbieraną kwotę chciałbym:
1) skompletować cały ubiór
2000-2500zł powinno wystarczyć, prawda? Mówię tutaj o butach, rękawicach, tekstylnej kurtce, spodniach oraz kasku. Nieukrywam, że fajnie byłoby mieć cały ubiór z logiem gwiazdy, jednak to nie jest konieczność :D

2) udać się na kilka godzin jazd w szkółce celem zapoznania się z motocyklami

3) zakupić używany motocykl
Najbardziej podobają mi się motocykle sportowe i nie ukrywam, że ze 125 najbardziej podoba mi się Yamaha YZF-R125. Z tego co udało mi się również wyczytać jest ona największą sportową 125-tką, co przy moich gabarytach - 191cm, 80kg - może mieć decydujący wpływ na wybór motocykla.
Motocykl miałby służyć mi w dojazdach na uczelnię, do pracy, ogólnie do walki w miejskim gąszczu, krótkich tras, ćwiczeń na parkingach/lotniskach (gymkhana celem podnoszenia umiejętności) i ewentualnie sporadycznych wypadach na tor, gdy już nabiorę większej wprawy.

125 byłaby pierwszym motocyklem, nabrałbym doświadczenia przez 2-3 sezony, po czym chciałbym zrobić prawo jazdy A i przesiąść się na coś większego (oczywiście nie żadnego litra, tylko jakąś lekką 500)

Teraz pytania:
-czy zaprezentowany przeze mnie plan jest dobry? Starałem się przed napisaniem czegokolwiek zapoznać z większością artykułów na stronie by nie pisać głupot w stylu "R1 na pierwsze moto".
-czy YZF R125 jest dobrym wyborem na pierwszy motocykl? Jak można wywnioskować, nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z motocyklami.
-czy za 7-8 tysięcy da radę dostać YZF-R125 w dobrym stanie?
-czy YZF jest na tyle duża, że mój wzrost nie będzie problemem? (191cm, 80kg)

ProszÄ™ o porady.
Pozdrawiam!
DedeRR
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 2/5/2015, 11:16

1) Za 2,2 i pół ubierzesz się. Tutaj pierwszy lepszy przykład:

https://www.youtube.com/watch?v=zt5YH3TlJu8

2) Bardzo dobry pomysł.

3) Sam wzrost to nie wszystko, zależy jak długie masz nogi, i jak bardzo będą podkurczone/zgięte.

- Plan jest dobry
- Tak, jak każdy inny 125 w 4t
- Za 8 koła leciutko
- Idź do salonu/dilera i się po prostu przymierz.
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez IntelCOOLer » 25/5/2015, 21:26

Przy twoim wzroście proponuje ci apke rs 125 99 - 05r. Bardzo masywny motocykl i duży myślę że dla ciebie będzie akurat. Chyba ze nie gustujesz w 2t :)
IntelCOOLer
Świeżak

Postprzez dejavu » 31/5/2015, 18:28

No z tym wzrostem masz troche pod górke z ścigaczami a co powiesz na Aprilia RX 125 na kołach sm? odblokowana leci 140 a mocy aż nadto Chociaż jeżeli jest to twój pierwszy motorek może być za mocny i za dużo będzie palić xD 7-9l

co do Yamahy YZF nie mogę się wypowiedzieć (nie siedziałem na tym) ale wygląd jest pierwsza klasa :D
tak jak kolega wyżej napisał przejdź się do dilera Yamahy i usiądź na nim wypytaj o wszystko i wtedy będziesz wiedział.
Yamaha DT 50 > Aprilia RX 125 1998r
dejavu
Świeżak

Postprzez DedeRR » 1/6/2015, 07:29

No będę chyba musiał zajść do jakiegoś dilera, albo jak spotkam jakaś r125 na mieście to poczekać na rider'a i się spytać o przymiarkę. Bo póki co jedyną robiłem w cycle-ergo :-P
NiewÄ…tpliwie wzrost jest problemem ze wszystkim, jak i z moto, jak i z ciuchami.
Co do apek, to 2t mnie martwią właśnie tym spalaniem. Ta yamaszka jest wręcz idealna na papierze. Śliczna, nie za mocna, ekonomiczna i w porównaniu do takiej CBR 125 dosyć duza
No trudno. Przymiarka rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dziękuję za odpowiedzi.
Suzuki GS 500 E
DedeRR
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê