Zobacz wątek - suzuki marauder vs honda rebel
NAS Analytics TAG

suzuki marauder vs honda rebel

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

suzuki marauder vs honda rebel

Postprzez gal » 28/4/2015, 19:55

Witam wszystkich,
Chcę zrealizować dawne marzenie i kupić choppera (budżet dość mały bo w cenie ok. 5000 zł). Wybór padł na suzuki marauder lub hondę rebel. Ktory z nich będzie odpowiedniejszy dla 47 letniego „starszego pana” o wzroście 184 cm. Który z nich ma poważniejszy odgłos i osiągi. Planuję jazdy głównie po mieście. Gdy „złapię bakcyla” to może w przyszłości zrobie prawko na motor i kupię coś większego. Chyba że polecacie jakiegoś nowego chińczyka lub zupełnie inny model. Podrawiam i czekam na wasze opinie
gal
Świeżak

Postprzez sito79 » 28/4/2015, 22:55

Hondka będzie poważniejsza, bo ma dwa garnuszki. Znaczy kieliszki ;)
Ale czy 184cm to nie za dużo na taki sprzęcik. Moja rada taka, jak pojedziesz oglądać sprzęt, to niech ktoś Ci cyknie fotkę telefonem jak na tym wyglądasz i sam oceń.

Posłuchaj pracy silnika na YouTube.
DR125se
sito79
Świeżak

Postprzez gal » 29/4/2015, 11:07

Kurczę, a może yamaha virago. Podobno to mały chopper ale z tych które wyminiłem ma największy rozstaw osi.
I ma 2 cylindry
gal
Świeżak

Postprzez Hans01 » 29/4/2015, 12:03

Virago 125 jako nauczycielka świetna, wiele wybacza, wiele nauczy, ale nie oczekuj odglosów i kultury prowadzenia jak z duzego crusera. Nie jest to też demon mocy, szczeg. gdy kupisz szrota po taniości którego katowal jakis nastolatek np. z Francji, a potem handlarz pomaskowal a nie doprowadzil do ladu przy okazji zdejmując "na oko" blokade tę czy tamtę.

W zalączniku drobna dziewczyna na Virago 125 - wzrost ok 175cm.

Pozdrawiam.
Załączniki
DSC_0248.JPG
DSC_0248.JPG (181.48 KiB) Przeglądane 4806 razy
DSC_0250.JPG
DSC_0250.JPG (197.35 KiB) Przeglądane 4806 razy
--
Hans

każdy kto próbował kiedyś puścić cichacza w towarzystwie, ten wie jak operować sprzęgłem
Hans01
Świeżak

Postprzez gal » 30/4/2015, 10:15

Na różnych stronach są oferty sprzedaży maraudera już od kwoty 4000 zł. Wybór jest nawet duży. Przebiegi od 20000 do 40000 km (nie wiem czy prawdziwe). Roczniki od 1998. Wszyscy piszą stan bdb. Moje pytanie laika: czy jest sens kupować coś takiego, czy to nie będzie totalny badziew. Mój budżet tak jak pisałem to ok 5 tyś zł. Zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na przegląd, ewentualne naprawy i doprowadzenie do dobrego stany gdybym się w cos wkopał. Co myślicie o takich ofertach.
I drugie pytanie. Z racji tego że w moim regionie jest b. mało ofert myślę o zakupie w ciemno ( nie będę jechał kilkset kilometrów zobaczyć motor bo jestem totalnym laikiem i jak bęďą chcieli to i tak wcisną mi kit a sprzedawcy oferują transport). Są oczywiście egzemlarze z tego rocznika w cenie i 6 tyś zł. ale na zdjęciach dla mnie wyglądają zupełnie tak samo. Tak jak pisałem jestem zupełnym laikiem, nie mam nikogo kto się na tym zna i ten temat jest mi zupełnie obcy. Podobno motory nie starzeją sie tak jak samochody i te roczniki to niekoniecznie totalne rupiecie (podobno😂) Co o tym myślicie. Jest sens tak ryzykować. Podrawiam
gal
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 30/4/2015, 12:59

Daj linki ofert którymi jesteś zainteresowany.
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez gal » 30/4/2015, 14:53

gal
Świeżak

Postprzez gal » 30/4/2015, 16:49

http://olx.pl/i2/oferta/suzuki-gz-125-m ... e8d140392e

Wybaczcie, mój kolejny wpis ale wpadła mi w oko jeszcze taka oferta
gal
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 30/4/2015, 20:24

1 jest nawet nieźle dofinansowany - gmol, kufry, szyba - takie rzeczy się przydają. Podobno nowy łańcuch z zębatkami, ale mi na tych zdjęciach wygląda na końcówkę naciągu.

2. Moto od motohandlu, mają na sprzedaż jeszcze z 10 innych motocykli. te ciężarki od kierownicy trochę dziwne. Lewa pokrywa, tam od przedniej zębatki albo upieprzona ze smaru, albo popękana.

3. Jeśli są papiery na serwis tj. gaźnik plus zawory to plus. Na plus jeszcze szyba plus topcase. Na minus brak prawego ciężarka kierownicy i będzie znosić, do tego wibracje bardziej odczuwalne będą.

4. Kolejny motohandel, ale nie widzę nic poza tym, do czego można się doczepić.

Ogólnie to kupowanie ze zdjęć to słaby pomysł. Ja na twoim miejscu atakowałbym pozycję pierwszą. Poszukałbym jakiegoś mechanika/motocyklistę, który pomógłby na miejscu przy oględzinach. Pewnie istnieje możliwość, że facet przywiezie ci go pod dom po kosztach paliwa na przyczepce, i obejrzysz go sobie u siebie. Musisz go odpalić, posłuchać jak chodzi, musisz się nim przejechać, każdy bieg przetestować, hamulce, zawieszenie. Tego jest pełno, a ze zdjęć tych rzeczy nie przebadasz.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez gal » 30/4/2015, 21:09

Rolnik 62 wybacz moją natarczywość ale jak rozumieć punkt 4. "Kolejny motohandel, ale nie widzę nic poza tym, do czego można się doczepić. " To znaczy taki zły? Czy chciałeś napisać: nie widzę nic do czego można sie doczepić
Serdeczne dzięki za twoje opinie, pozdrawiam
gal
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 30/4/2015, 21:31

Chodzi o to, że to handlarze, którzy mają w swojej ofercie z 20 motocykli. Oczywiście kupili je za parę marek w Rajchu. Wyczyścili je, dopieścili i wystawiają na sprzedaż. Być może da się kupić od handlarza bardzo fajny sprzęt, nie mówię, że to wykluczone. Ale jedno, absolutnie jedno jest pewne. Handlarz nie sprzedaje, za tyle, za ile kupił. Musi mu się opłacać jechać tam i z powrotem, i jeszcze na tym zarobić. Jakiś Andreas też nie sprzeda za pół darmo igły, więc często sprowadzane motocykle to albo żywe trupy, albo po dzwonach, albo coś innego. Ten egzemplarz wygląda okej, ale to tylko zdjęcia i to słabej jakości. Pewnie stoi w szopie i się kurzy, bo handlarze nie jeżdżą. Gdybyś tam podjechał bez umówienia się, pewnie motocykla byś nie obejrzał. Nie wpuścili by ciebie. Powiedzieliby, przyjedź pan za 3-4 dni (jak go zrobimy) :D Oczywiście rób jak uważasz, to co napisałem traktuj z przymrużeniem oka ;)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez gal » 30/4/2015, 22:38

Rolnik62 widzę że sie na tym znasz, więc ostatnie pytanie.
Zakładając że jednak kupię na odległość ile może kosztować doprowadzenie motocykla do dobrego stanu w sytuacji gdybym jednak miał pecha i kupił jakiś szrot.Przeglądnołem oferty z mojej okolicy i są dużo droższe (zresztą i tak nie mam speca z którym mógłbym pojechać, a jazda 300 km samemu tylko żeby popatrzeć mija sie z celem) Jednak im bliżej zachodniej granicy tym taniej. Myśle o kupieniu dobrze wyglądającego egzemplarza w ciemno (za mniejsze pieniądze) a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na ewentualne naprawy. Tylko ile one mogą kosztować ? 😡 Mam nadzieję źe nie będę miał aż takiego pecha że motocykl przyjedzie np bez silnika 😂pozdrawiam
gal
Świeżak

Postprzez cioracz » 1/5/2015, 08:42

Witam. Na odleglsosc to nawet nie kupuj. Co bedzie jak moto nie bedzie mialo biegow? Nie wiadomo ile naprawa moze kosztowac bo nie wiemy co bedzie zepsute. Ale napewno sprzety za 6k bede bardziej sprawne niz za 4k ;)
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez cioracz » 1/5/2015, 08:42

Witam. Na odleglsosc to nawet nie kupuj. Co bedzie jak moto nie bedzie mialo biegow? Nie wiadomo ile naprawa moze kosztowac bo nie wiemy co bedzie zepsute. Ale napewno sprzety za 6k bede bardziej sprawne niz za 4k ;)
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez Devil 125 » 1/5/2015, 09:00

Ta z drugiego linku ze Ścinawy to od handlarza ja kupiłem u niego swoją CBR i jak narazie nie ma problemów jedyne co to wymieniłem napęd i klocki hamulcowe. Mam ją 9 miesięcy . Koleś ma dużo motocykli wszystkie ładnie po ustawiane w garażu.

Wiadomo że handlarz musi zarobić ale większość moto jest ściągana z zachodu przez handlarza i jak by mieli wszyscy patrzeć na to to by nikt u nich nie kupował.

Każdy patrzy kupić od motocyklisty a gdzie motocyklista kupował... u handlarza ;) pozdro
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
Devil 125
Bywalec

Postprzez Rolnik62 » 1/5/2015, 09:24

Gal ja to jestem cienki Bolek jeszcze ;)

Z tysiaka byś musiał mieć ewentualnie. Ale nikt ci nie poleci kupowanie przez internet po zdjęciach, bo może być właśnie tak, że mechanicznie będzie kaputt. Niech ci facet przywiezie pod dom za te dwie stówy, przejedziesz się. Jak nie kupisz to się nic nie stanie, facet ją zapakuje i wraca. Lepiej wydać 200 złotych, niż być w plecy 4 koła ;) A tak przywiozą ci w paczce dostawcy DHL, położą pod dom, podpiszesz i pojadą. Co będzie jak nie będzie chciał odpalić ?
Rolnik62
Bywalec

Postprzez gal » 1/5/2015, 20:33

Sprzedający przysłał mi dodatkowe zdjęcia do oferty którą jestem zainteresowany (link poniżej)

http://olx.pl/i2/oferta/suzuki-marauder ... 0356d2c384

Moja prośba. Czy wy jako spece widzicie na nich coś co może zaniepokoić. Jak oceniacie stan tego motocykla. Proszę o ewentualne komentarze. Zdjęcia w załączeniu

P.S
Rolnik62 liczę na twoją opinię
Załączniki
5.jpg
5.jpg (129.88 KiB) Przeglądane 4718 razy
4.jpg
4.jpg (128.2 KiB) Przeglądane 4718 razy
3.jpg
3.jpg (102.26 KiB) Przeglądane 4718 razy
2.jpg
2.jpg (118.23 KiB) Przeglądane 4718 razy
1.jpg
1.jpg (140.91 KiB) Przeglądane 4718 razy
gal
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 2/5/2015, 11:36

Nie zrobił zdjęć:

- stanu klocków hamulcowych
- bieżnika opon
- rocznika opon
- grubość tarczy hamulcowej
- stan przedniego zawieszenia, czy nie cieknie, czy nie ma jakichś rys czy coś.
- tylne zawieszenie
- kolektor wydechowy przy wylocie z cylindra, czy nie jest za specjalnie poprzepalany tam.
- stan zębatek
- stan łańcucha, ile zostało jeszcze naciągu.

Ogólnie motorek wygląda okej. Ale ręki sobie nie dam uciąć za niego ;) Może niech nagra filmik z odpalenia na zimnym silniku, zajmie mu to kilka sekund, wtedy akumulator da o sobie znać, ewentualnie gaźnik, jeśli będą falować obroty.
Rolnik62
Bywalec

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B