Zobacz wÄ…tek - Cross 250 4T - Dylemat
NAS Analytics TAG

Cross 250 4T - Dylemat

Enduro, Cross
_________

Cross 250 4T - Dylemat

Postprzez Nacz0s » 28/4/2015, 14:43

Witam.
Na wstępie chcę powiedzieć, że tylko i wyłącznie biorą taką moc pod uwagę oraz czterosuwa. Więc prosiłbym tak z czystej uprzejmości żeby nie wrzucać jakichś 125 czy innych.

Męczę się obecnie z dylematem co do wyboru crossa o mocy 250cc (4T)-czterosuw.
Sam osobiście jako amator rozważam trzy marki takie jak KTM + Yamaha. Aczkolwiek słyszałem też dużo o Hondzie więc co raz bardziej miesza mi się wszystko i nie mogę podjąć jednoznacznej decyzji. Prosiłbym o takie obiektywne opinie, a nie coś w stylu "Polecam KTM'a, bo mam". Tylko podać kilka zalet oraz też wad danej marki. Z góry bym bardzo dziękował.

1) Jakie marki możecie polecić?- czy jednak pozostać tylko przy tych trzech obecnie branych pod uwagę?
2) Czy powiedzmy spośród obecnych branych przeze mnie pod uwagę: KTM + Yamaha + Honda jest duża różnica w cenie samego motoru oraz utrzymaniu jego pod względem części?
3) Jak jest z żywotnością danych części danej marki. Czy wszystkie marki działają mniej więcej na tej samej zasadzie i wszystko trzeba wymieniać mniej więcej w tym samym czasie czy jednak któraś jest bardziej wytrzymała natomiast któraś troszkę mniej?
4) Jak jest z dostępnością części... czy spośród tych trzech podanych mark z którąś w razie czego może być problem?
5) Przy niżej podanych danych moich sądzicie, że dam radę przy takiej pojemności sobie pośmigać?- wiadomo, że początki muszą być z rozwagą oraz nie należy szaleć. Tylko chodzi czy w moim wypadku utrzymam taki motorek. Myślę, że nie powinno być problemu, ale wolę się dopytać. Dodatkowo czterosuw rozkłada inaczej tą moc więc nie będzie mi szarpał albo rozkręcał się na dużych obrotach jak w wypadku np. 125 w 2T.

Mój maksymalny budżet na kompletny motor bez stroju i innych: 15,000tyś złotych.
Wzrost: 182cm
Waga: 60kg

Dane podaję, abyście też mogli odnieść się do danego motoru czy może którymś będzie łatwiej/wygodniej na początku czy jak...

Ps. Od razu mówię, że motor będzie używany na górki,lasy,wydmy,żwirownie,tory. W większości spędzonego czasu na nim będą to tory+żwirownie. Pozostałe z podanych od czasu do czasu.
Chcę też wspomnieć, że żadne sprzęty z homologacją czy inne nie są brane pod uwagę.
W tym wieku jak mnie złapią nawet na homologacji to tylko motor ogranicza mnie na torze itd. a kara będzie prawie, że taka sama. Bo karta motorowerowa nie obejmuje takiej pojemności tak czy siak.

Pozdrawiam i oczekujÄ™ jakiejÅ› pomocy od was ;)
Nacz0s
Świeżak

Postprzez piterek123456 » 28/4/2015, 15:56

1) wszystkie marki które podałeś są dobre i to raczej działa jak dbasz tak masz zależy też od którego rocznika ale jak mówisz ze masz 15 tysi to młody motocykl kupisz raczej ci nie doradzę która marka jest lepsza musisz sam niestety wybrać najlepiej przejedź sie po kilku sprzedających (jak masz możliwość) i kup tego na którym lepiej ci się jechało 2) ktm są droższe ale czy wytrzymalsze to za bardzo ci nie powiem bo nie miałem za dużej styczności z 4t ktma 3) wytrzymałość remonty itd. To w każdym z nich robi sie podobnie i tak jest najlepiej mniejsze ryzyko że coś pod wpływem zużycia trzaśnie 4) wymieniłeś bardzo popularne marki i części w dobrym sklepie powinny być od ręki 5) sądzę że bez problemu powinieneś dać rade / ogólnie te motocykle są podobne bierz tego który w lepszym stanie i lepie ci sie jeździ
piterek123456
Świeżak

Postprzez Nacz0s » 28/4/2015, 16:26

Szczerze powiedziawszy nie mam takiej możliwości żeby jechać zobaczyć jak się jeździ takim motorkiem.
Do Warszawy mam 50km, a mimo wszystko jeździć teraz po 300-400km żeby tylko się przejechać motorem nie wchodzi w grę. Nie mam prawka, samochodu więc tylko zdaje się na rodziców. W razie wypadku nie ma sprawy, pojadą ze mną obejrzą. Tylko muszę ustalić przed już markę żeby wyszukać naprawdę tzw. "żyletkę" że jak pojadę to motor prawie, że będzie pewnym zakupem.

Niestety nie dam rady objechać trzech miejsc w każde po 300km żeby tylko się przejechać i zdecydować co było lepsze, a potem wrócić i czwarty raz po motor jechać.

Więc tylko zdaje się na to co tutaj zostanie napisane oraz która marka zostanie powierzona jako pierwsza. Obecnie byłem skłonny najbardziej KTM potem Yamaha. Ale też nie wiem za bardzo jak to działa w tych motorkach. Zresztą to pierwszy cross.
Nacz0s
Świeżak

Postprzez piterek123456 » 28/4/2015, 17:01

Ja ani nikt inny nie może stwierdzić że Np yamaha czy honda czy ktm będzie najlepsza dla ciebie możemy ci podać specyfikacje itd. A motocykl czy tak czy siak musisz wybrać sam No bo co jak ci powiem że ktm będzie najlepszy kupisz i tobie sie nie będzie podobał jeśli nie masz możliwości to trudno strzelanie w ciemno to na pewno nie jest bo każdy ten motocykl jest bardzo dobry Yamaha - pancerny silnik KTM - świetne zawieszenie HONDA - bardzo dobre oddawanie mocy i można by to wymieniać w nieskończoność moc jest taka sama różnią się wykończeniem patrz raczej na stan techniczny niż na markę ja jak kupowałem motocykl to wybrałem tak jak ty 3 marki które mi się podobał i mam do nich zaufanie i patrzałem który jest w najlepszym stanie w moim wypadku padło na yamahe i jestem bardzo zadowolony ale myślę ż jak bym wziął honde czy ktm to bym nie płakał i też bym był bardzo zadowolony co z tego że kupisz Np ktm bo ci ktoś doradzi że są genialne a będzie w agonalnym stanu i zanim wyjedziesz to w niego włożysz
piterek123456
Świeżak

Postprzez Nacz0s » 28/4/2015, 18:33

No tak, rozumiem... masz racjÄ™ co prawda.
Ale właśnie na tym co wymieniasz. Miękkie, twarde zawieszenie i inne poboczne. Po tym ciężko wywnioskować na którym motorze na samym początku będzie lepiej się jeździło amatorowi?
W sumie też po terenach na których będę jeździł można wywnioskować na co to zawieszenie się lepiej zda.

Możliwe, że też jest to ciężkie i się mylę... nie wątpię w to. Ale jakieś różnice muszą być które wpływają na jazdę.

Jeśli w sumie nie dowiem się nic więcej to myślę, że wybiorę Yamaha vs KTM ;)
Nacz0s
Świeżak

Postprzez piterek123456 » 28/4/2015, 19:31

ale określ też konkretnie czy bardziej tory czy żwirownie jak tory to cross jak żwirownie lasy pola i czasem tor
to enduro
piterek123456
Świeżak

Postprzez Nacz0s » 29/4/2015, 10:53

Podjąłem decyzję i jednak kupuję crossa.
Wolę kupić coś konkretnego zapierdzielać na ten tor i śmigać niż kupić enduro pół na pół i potem w najmniejszym stopniu nie wykorzystać homologacji.
Bardzo, ale to bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i rady ;)

Szukam czegoś do 15,000 tysiaczków także myślę, że znajdę coś konkretnego.
Motorek zakupuję na samym początku czerwca także 1miesiąc i będzie na czym dopierdzielać. Ach już czuję tą zabawę^^
Myślę, że jakiś rocznik około 2012 dorwę w tej sumie z tego co patrzyłem na internecie także w porządku.
Nacz0s
Świeżak

Postprzez piterek123456 » 29/4/2015, 11:38

Powodzenia życzę w zakupie
piterek123456
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê