Tani cross na poczÄ…tek
• Strona 1 z 1
Tani cross na poczÄ…tek
Witam.
Mam 14 lat i chciałbym kupić crossa do jazdy początkującej , najpierw zastanawialem sie czy nie kupić mini crossa ( te chinole po 700-800zł) gdyż kolega ma i chcialem z nim pośmigać , lecz on pod wieksza górke to nie podjedzie , a właśnie chciałem też sobie pośmigać może w lesie czy na jakimś torze w okolicy. Mam mało kasy . 800zł może coś jeszcze tam rodzice mi dołożą , no i podobają mi sie te yamachy dt 50 , 80 . Czy znajde jakąś do 1000zł ? lub jakiś inny cross polecacie ?. Dodam jeszcze że mam znajomego co troche sie zna na motocyklach .
-14lat 180cm 60kg
-1000zł
-małe doświadczenie
Mam 14 lat i chciałbym kupić crossa do jazdy początkującej , najpierw zastanawialem sie czy nie kupić mini crossa ( te chinole po 700-800zł) gdyż kolega ma i chcialem z nim pośmigać , lecz on pod wieksza górke to nie podjedzie , a właśnie chciałem też sobie pośmigać może w lesie czy na jakimś torze w okolicy. Mam mało kasy . 800zł może coś jeszcze tam rodzice mi dołożą , no i podobają mi sie te yamachy dt 50 , 80 . Czy znajde jakąś do 1000zł ? lub jakiś inny cross polecacie ?. Dodam jeszcze że mam znajomego co troche sie zna na motocyklach .
-14lat 180cm 60kg
-1000zł
-małe doświadczenie
- Koyot23
- Świeżak
Myślę ze coś za 1k kupisz marcowego wiadomo nie będZie to ktm z tamtego roku ale ważne ze silnik dwa koła i mina wesoła
) ostatnio widziałem z mojej okolicy dt 80 lc2.za niecały tys. Z tlokiem do wymiany ale tłok do tego motorku to kwestia od 40zl więc grosze jak na japonca

Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
też polecam dozbierac i szukać yamahy dt, hondy mtx i tym podobne sprzęty, pancerne, i duzo fajniej sie jeździ. chinczyk ito są zabawki, pobawic sie mozna, ale gdzies sensownie podjechać i jest masakra, wolne, jazgocze, krótkie i w koleinach sie prowadzi beznadziejnie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Koyot23
- Świeżak
łeee zabytek, w 90 roku to moze miał remont robiony, takie moto pewnie blizej 80 roku ma date produkcji. odpusc sobie chyba że chcesz dopicować i postawić w domu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A moglibyscie mi wymienić tanie dobre modele ? znalazłem jeszcze taki http://olx.pl/oferta/sprzedam-crossa-pi ... e169639006
- Koyot23
- Świeżak
yamaha dt, honda mtx, to sa najlepsze z tanich suzuki ts, duzo tego nie ma w takich cenach
ta honda MT jest spoko, chociaz to zabytek i taka pół szosówka, MTX jest duzo lepszy w teren
ta honda MT jest spoko, chociaz to zabytek i taka pół szosówka, MTX jest duzo lepszy w teren
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A co powiesz o prawku na 50ccm? Mój tata mówi że mnie złapią i będe bulił pieniądze za mandat. Jednak to cholernie drogie (tyle co motocykl...)
A , i jeżeli bym NIE zrobił prawka to czy kupować moto z homologacją czy to juz nie ma znaczenia ?
A , i jeżeli bym NIE zrobił prawka to czy kupować moto z homologacją czy to juz nie ma znaczenia ?
- Koyot23
- Świeżak
jak nie jeździsz po drogach publicznych to prawko nie ma znaczenia.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Pare pytanek jeszcze :
1Jak zmieniac biegi , ze sprzęgłem czy bez?
2czy te yamahy i hondy co mi mowiliście są na mieszankę? , jak tak to jaką ?
3 ile kasy idzie rocznie (około) na utrzymanie takiego motorka
4 jak czesto łapią w lesie i czy da sie uciec ^^
1Jak zmieniac biegi , ze sprzęgłem czy bez?
2czy te yamahy i hondy co mi mowiliście są na mieszankę? , jak tak to jaką ?
3 ile kasy idzie rocznie (około) na utrzymanie takiego motorka
4 jak czesto łapią w lesie i czy da sie uciec ^^
- Koyot23
- Świeżak
1) zalezy w czym, w wyczynówkach nie trzeba sprzęgła w asfaltówkach lepiej zmieniać ze sprzęgłem
2) są na mieszanke bo to 2T, mają oryginalnie dozowniki ale mozna samemu mieszac około 1:60
3) zalezy co kupisz, to są stare trupki, jeden bedzie lepiej utrzymany drugi gorzej. jak trafisz na padake to ci non stop moze sie sypać. jak trafisz na igłe, to mozesz cały rok pojeździc i nie dołozyc ani złotówki
4) zalezy jaki las, jak wjedziesz w jakis park rezerwat itp to cie moment znajdą. lepiej sie tam nie pchać i szukać lasów gdzie nie ganiają. nie da sie uciec
2) są na mieszanke bo to 2T, mają oryginalnie dozowniki ale mozna samemu mieszac około 1:60
3) zalezy co kupisz, to są stare trupki, jeden bedzie lepiej utrzymany drugi gorzej. jak trafisz na padake to ci non stop moze sie sypać. jak trafisz na igłe, to mozesz cały rok pojeździc i nie dołozyc ani złotówki
4) zalezy jaki las, jak wjedziesz w jakis park rezerwat itp to cie moment znajdą. lepiej sie tam nie pchać i szukać lasów gdzie nie ganiają. nie da sie uciec
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
co trzeba dolewać regularnie? Z tego co wiem to benzynę, olej napedowy, płyn chłodniczy i olej obojetnie jaki na łańcuch ?
a jeżeli mi sie zepsuje moto to bez doświadczenia z internetem dałbym go rade naprawić ? czy wtedy do mechanika czy tam serwisu ?
a i jeszcze jedno , w Olsztynie jest serwis ktm . Można z tej firmy kupować zamienniki np do yamahy ?
a jeżeli mi sie zepsuje moto to bez doświadczenia z internetem dałbym go rade naprawić ? czy wtedy do mechanika czy tam serwisu ?
a i jeszcze jedno , w Olsztynie jest serwis ktm . Można z tej firmy kupować zamienniki np do yamahy ?
- Koyot23
- Świeżak
olej napędowy ?
olej dolewasz i benzyne. płyn chłodniczy teoretycznie powinien byc ciągle. jak ma jakies wycieki to trzeba kontrolować
na łancuch najlepiej jakis smar dedykowany.
zalezy co sie zepsuje, jakąś wiedze musisz mieć, i albo szukasz w necie pomocy, tylko pytanie "moto jechał i zgasł co robiuc"
jest nie na miejscu bo przyczyn moze byc setki. albo poczytaj ksiązki i fora żeby obczaic jak działa silnik, i co sie moze w nim zepsuć. mozesz pooglądac filmiki na yt tez są pomocne. podstawowe wymiany czy sprawdzenia mozesz wykonać sam.
częsci sie zamawia z róznych miejsc. troche trzeba doswiadczenia żeby wiedziec co zamówic skąd żeby było dobrze i tanio. oryginalne częsci najlepiej z ASO yamahy, bardzo często serwisy mają dostęp do takich częsci np KTM w lublinie spoko ma dostep do ASO częsci hondy...
ale np nie opłaca sie kupowac tłoków bo przepłącisz, taniej wyjdzie zamówic przez neta czy np allegro
olej dolewasz i benzyne. płyn chłodniczy teoretycznie powinien byc ciągle. jak ma jakies wycieki to trzeba kontrolować
na łancuch najlepiej jakis smar dedykowany.
zalezy co sie zepsuje, jakąś wiedze musisz mieć, i albo szukasz w necie pomocy, tylko pytanie "moto jechał i zgasł co robiuc"
jest nie na miejscu bo przyczyn moze byc setki. albo poczytaj ksiązki i fora żeby obczaic jak działa silnik, i co sie moze w nim zepsuć. mozesz pooglądac filmiki na yt tez są pomocne. podstawowe wymiany czy sprawdzenia mozesz wykonać sam.
częsci sie zamawia z róznych miejsc. troche trzeba doswiadczenia żeby wiedziec co zamówic skąd żeby było dobrze i tanio. oryginalne częsci najlepiej z ASO yamahy, bardzo często serwisy mają dostęp do takich częsci np KTM w lublinie spoko ma dostep do ASO częsci hondy...
ale np nie opłaca sie kupowac tłoków bo przepłącisz, taniej wyjdzie zamówic przez neta czy np allegro
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kiedyś moze pójdę na mechanika ...
JakÄ…Å› ksiÄ…zke polecasz,? zebym nie czytal czegos bez sensu
I jaki ten olej sie leje do silnika ?
Niestety tata w tym roku nie zgadza sie na motocykl, a szkoda bo tylko to do szczescia potrzebne ;d

JakÄ…Å› ksiÄ…zke polecasz,? zebym nie czytal czegos bez sensu
I jaki ten olej sie leje do silnika ?
Niestety tata w tym roku nie zgadza sie na motocykl, a szkoda bo tylko to do szczescia potrzebne ;d
- Koyot23
- Świeżak
kup moto wtedy pogadamy o olejach. olej sie leje taki jaki jest dedykowany i tyle.
ksiażek nie polecam zadnych konkretnych.
ksiażek nie polecam zadnych konkretnych.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
za 2000 zł kupisz juz co sensownie jeździ
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6