Zobacz wÄ…tek - Temperatura XJ6
NAS Analytics TAG

Temperatura XJ6

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Temperatura XJ6

Postprzez Lost » 26/4/2015, 16:00

Witam, mój problem a może nie problem polega na tym że po dłuższej jeździe, jak postawie moto na neutralu lapie temperature do 105 stopni, Wentylator sie wlacza i chłodzi i spada. Motocykl to Yamaha XJ6 2011 S . Nie wiem czy tak ma byc wczesniej jezdzilem na CBR 125 i tam temperatura 90 Stopni ciagle.
Nie Katuje moto, jazda po miescie, Wrocilem ze zlotu i te temperatury przyprawiaja mnie o dreszcze, Nie wymienialem Plynu w chlodnicy ale zrobie to jak najszybciej.

Podczas jazdy spada do 80-90 stopni. Tylko jak stoi po dluzszej jezdzie sie grzeje, moze nie grzeje ale rozgrzany jest i temp rosnie.

Dziwi mnie to bo mamy kwiecien 20 stopni i tak sie dzieje, a co bedzie jak bedzie lato 35 stopni . Mysle ze to moze byc termostat , albo plyn do wymiany . Moto Kupione wiec nie wiem nawet co tam jest wlane ani kiedy bylo zmieniane ale woda na pewno nie.

a Może poprostu ten silnik tak ma i sie tak grzeje i nie ma sie czym stresowac? przelecialem cale google i pisza ze tez maja po 105 stopni itp. niby do 107 jest w porzadku , powyzej jest cos nie tak.

Tak ma byc czy nie ?
Lost
Świeżak

Postprzez Bzyk_R1 » 28/4/2015, 12:01

Wyluzuj kolego trochę i nie martw się tymi temperaturami. Motocykle rządzą się innymi prawami... W mojej R1 również temperatura przekracza 100 stopni zanim włączą się wentylatory. Po prostu takie są termostaty i tak ma być. Z tego co piszesz nagrzewa się tylko na postoju a podczas jazdy utrzymuje się na dobrym poziomie więc ok. W zimniejsze dni pewnie nawet 80 nie złapie prawda? Zauważ że płyny chłodnicze do moto mają zupełnie inne i wyższe temperatury wrzenia. Ja jeżdżę na Motocool-u od MOTULA który według producenta wrze dopiero przy 133 stopniach. tak więc mega dużo. Przeważnie wentylatorki ruszają przy 105 c więc jest dużo zapasu.

Z mojej strony tak:
Jeżeli się załącza i skutecznie zbija temperature na postoju to jest git i nic nie rób,
Ja na początku sezonu zawsze robię taką próbę żeby mieć pewność że w trasie wiatraki zadziałają.
Jeżeli nie wiesz jaki płyn jest zalany kup odpowiedni do motocykli bo samochodowe nie wytrzymają takiej temperatury i częste są przypadki że motorki się zagotują na płynach z aut.
Przedmuchaj i umyj chłodnice tylko nie myjką żeby nie poniszczyć kanalików

I to tyle...jeździć i jeździć...
Wchodzę tam, gdzie inni uciekają przed śmiercią...
Bzyk_R1
Świeżak

Postprzez lagiboy » 28/4/2015, 22:49

normalka, u mnie w hornecie termostat włącza wentylator przy 104, w trakcie jazdy utrzymuje się ~77
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê