Zobacz wątek - Sprzedaż motoru osobie z rodziny
NAS Analytics TAG

Sprzedaż motoru osobie z rodziny

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Sprzedaż motoru osobie z rodziny

Postprzez numer226 » 12/4/2015, 19:34

Posiadam motor Yamaha XT 125R zakupiłem go roku temu w Niemczech i gruntownie wyremontowałem. Teraz zakończyłem i chciałbym sprzedać motor ojcu. Ma w planach zarejestrowanie go. Niestety ja nie wniosłem opłaty do Urzędu Skarbowego po sprowadzeniu. Czy będzie to musiał zrobić ojciec czy ja i czy będą jakieś problemy gdybym chciał to zrobić teraz. A jeśli chodzi już o samą sprzedaż to mogę sprzedać motor tak samo jak w przypadku normalnej sprzedaży czy jest jakaś inna procedura. (Jestem niepełnoletni)
numer226
Świeżak

Postprzez sito79 » 13/4/2015, 06:43

Masz umowÄ™ (takÄ… prawdziwÄ… z Niemcem) czy po prostu papiery do motoru?
DR125se
sito79
Świeżak

Postprzez numer226 » 13/4/2015, 15:28

Mam umowÄ™ kupna na mnie
numer226
Świeżak

Postprzez Fugu » 13/4/2015, 15:44

To sprzedajesz tak samo, jak bys sprzedawal osobie obcej. Nie ma taryfy ulgowej dla rodziny.

Ewtl mozesz sie zastanowic, czy nie wyjdzie taniej zostawic wlasciciela jak jest i tylko zmienic osobe ktora placi ubezpieczenie.

Wszystko zalezy od tego, jak dobre masz uklady z rodzina
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez sito79 » 14/4/2015, 00:35

Generalnie obecnie przepisy zmieniły się, rejestrując sprzęt z państwa członkowskiego nie ma żadnych opłat skarbowych. Jak miałoby to teraz zadziałać wstecz? Nie mam pojęcia.
Obecnie robisz jedynie tłumaczenie dowodu oraz podbijasz najlepiej dwujęzyczną umowę u tłumacza, robisz przegląd techniczny i z tym walisz do wydziału komunikacji, gdzie rejestracja wygląda identycznie jak pojazdu kupionego w kraju.

Idealnie by było mieć "świeżą umowę" i po kłopocie.

Ekspertem nie jestem, bo w swoim życiu rejestrowałem tylko dwa razy sprzęty sprowadzone, ale Niemcowi w ogóle potrzebna jest do czegoś umowa? Pokazuje on w ogóle kopię której Ty masz oryginał?

Masa ludzi kupuje sprzęty w Polsce, sprowadzone przez handlarzy.
Sami sobie piszą umowy z teoretycznym sprzedającym i podczas rejestracji przechodzi to bez bólu więc, jak to się mawia, o co kaman? Nie chcę do niczego namawiać, alee....
sito79
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê