Zobacz wÄ…tek - Pole widzenia w kasku
NAS Analytics TAG

Pole widzenia w kasku

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Pole widzenia w kasku

Postprzez Zimny72 » 11/4/2015, 07:30

Zastanawiałem się gdzie wrzucić ten temat: niby pytanie dotyczy kasków (więc powinno trafić do tematu ogólnego), z drugiej strony dotyczy raczej pewnego problemu konstrukcyjnego, a zasadniczo wielkości i ukształtowania wizjera. Zatem wrzucam go w nowy temat.

Jak niektórzy wiedzą mam kaski Sharka s900c i Lazera Bayamo, wiec temat oprę o ich porównanie. Jeżdżę motocyklem z cliponami, więc w obniżonej pozycji. W s900c pole widzenia mam na granicy górnej krawędzi wizjera, a gdy się pochylę mocniej nad bakiem przy większych prędkościach, to muszę zadzierać głowę do góry co by mi górna krawędź wizjera nie zasłaniała drogi. Dodatkowo widoczność pogarsza rant pinlocka. Ani to wygodne, ani bezpieczne. W tańszym, ale dużo mniej wygodnym Bayamo tego problemu aż tak nie odczuwam: mam wrażenie, że mimo podobnej wielkości wizjera, jego otwór jest położony trochę wyżej. W każdym razie wystarczy podnieść wzrok w kasku, a nie zadzierać całej głowy.

I teraz pytanie: w jakich kaskach (markach i modelach) tak do 1000 zł nie ma tego problemu tj. z widocznością w kasku w obniżonej pozycji? Wiem, że jest np. Shark Vision-R z poszerzonym do góry wizjerem - przymierzałem, fajny, wygodny, ale ogólnie skorupa jest gigantyczna - wygląda jak by się miało wodogłowie. Ponadto krążą o nim opinie, że jest masakrycznie głośny. Może jakieś inne kaski nie mają tego defektu?
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez kravec » 11/4/2015, 13:41

Nie zaciągasz kasku trochę za nisko może? Wiem że napisałeś że w drugim jest inaczej, ale może Shark'a jakoś tak mimowolnie zakładasz bardziej "na żuchwę"?

Z drugiej strony- problem występuje chyba dość często- np. jedną z głównych zmian w RPHA 10 plus (od zwykłego) to właśnie przesunięcie linii górnej granicy pinlocka tak aby nie przeszkadzał w takiej sytuacji jak opisujesz. Widać zdarza się i w drogich kaskach.
kravec
Administrator

Postprzez Zimny72 » 11/4/2015, 19:00

Doczytałem, że w drugiej edycji Sharka Vision-R tj. Serie 2 problem głośności został poprawiony, jak również kilka innych defektów. Muszę sprawdzić osobiście:

http://motocykle.onet.pl/testy/shark-vision-r-series-2-dobry-kask-w-dobrej-cenie/t9j5h (otwórz link)
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Motosapiens » 14/4/2015, 22:58

W takiej kwocie podwyższone pole widzenia i Pinlock maxvision ma HJC FG 17.
Z droższych, to w AGV K5 pole widzenia jest bardzo wysokie, Pinlock je nieco ogranicza, ale kask ma blendę więc nie jest typowo sportowym kaskiem. Całkiem fajny jest Shoei NXR, który ma mocne zadatki na sportowy kask.
Motosapiens
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê