154FMI silnik poziomy ustawiany lekko do pionu
• Strona 1 z 1
154FMI silnik poziomy ustawiany lekko do pionu
Witam jestem posiadaczem kompletnej ramy z cross diabolini xb 250 cc , kupilem ją za grosze i chcę zamontować do niej silnik 125 cc tyle , że silnik jest poziomy , a rama jest dla silnika pionowego . Silnik dało by się zamontować gdyby odchyliło się go do góry o jakieś 40 stopni maksymalnie i pytanie jest takie , czy takie odchylenie silnika poziomego do góry wpłynie na jego prace ( smarowanie tłoka, przepływ paliwa, moc , dynamika żywotność ) Czy wpłynie na jego prace negatywnie , czy można wykonać taki zabieg ? 

- Dubstica
- Świeżak
Wpłynie negatywnie. Dam ci prosty przykład. Poprzedni właściciel mojego moto latał często na kole, prawie że w pionie. Po rozebraniu silnika okazało się, że szklanki zaworów i wałek rozrządu przytarte z powodu niewystarczającego smarowania.
Nie kombinuj, chyba że byś coś ze smarowaniem przerobił, poczytaj jak to jest rozwiązane np. w motocyklach stuntowych.
Nie kombinuj, chyba że byś coś ze smarowaniem przerobił, poczytaj jak to jest rozwiązane np. w motocyklach stuntowych.
-
Kirgeron - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B