Zobacz wątek - Jakie rękawice i buty?
NAS Analytics TAG

Jakie rękawice i buty?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jakie rękawice i buty?

Postprzez kotlet9696 » 30/3/2015, 16:20

Witajcie. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu butów i rękawic, bo jeżdżąc po terenie to i chlapie strasznie po nogach i zimno jeszcze jest na śmiganie bez rękawic. W oko wpadły mi jedne rękawice mianowicie FOX Bomber. Wujo ma takie i jest w 100% zadowolony, a i fajnie zrobione są. Tylko że cena troszkę odstrasza bo 189zł... Co do butów to nie mam pojęcia jakiej firmy szukać i jakiego modelu. Rękawice myślę że max 200zł, buty z 500 bo wiem że to nie jest tania rzecz i jak trzeba i warto będzie to te 100zł do butów dołożę. Póki co jeżdżę na DT50 ale niedługo raczej przesiadka mnie czeka na coś większego także chcę już być przygotowanym.
Ponadto jak to jest z kupowaniem butów? 1/2 numery większe się bierze z tego co słyszałem?
A i jeszcze jedno, wiem że to nie temat na to ale nie chcę już śmiecić w innym dziale. Byłby ktoś tak miły i powiedział mi czy warto inwestować w handbary? Widziałem jak jakiś koleś na CRce przeleciał przez kierownicę i ręka mu została między handbarem a manetką i o mało jej nie połamał, także nie wiem czy warto :D
kotlet9696
Świeżak

Postprzez SpeedyGonzales » 30/3/2015, 18:49

Nie kupuje się większych, chyba że chcesz owijać nogę żeby nie latała. Nawet może lekko (powtarzam: lekko...) uciskać, i tak się dopasuje no chyba że weźmiesz dużo za małe, z butami też mogą być jaja bo kiedyś przymierzałem i mniejsze były za ciasne, rozmiar większe latały... Z rękawicami podobnie. Miałem do wyboru rozmiary 19-21cm i 22-23cm czy jakoś tak, a miałem rozmiar ręki pomiędzy ale wybrałem mniejsze, po jakimś czasie idealnie się dopasowały, większe by były za luźne.

Fox to znana offroadowa firma, ale nie miałem nic od nich więc się nie wypowiem. A handbary załóż, w terenie gleba jest co kilka wyjazdów, więc na pewno się przydadzą. Ważne, aby wybrać odpowiednie bo jak masz zbyt małą odległość od klamki to może tak być jak w opisanym przez Cb przypadku, i ja sam zrezygnowałem z takich handbarów.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez kotlet9696 » 30/3/2015, 19:12

Patrząc po allegro to z butów do 500zł to tylko jakieś AXO Drone, Kenny Track i jeszcze FLY Maverik (jakiś czas temu się nad nimi zastanawiałem). Co powiecie o tych modelach butów? Są może jakieś lepsze dokładając niewiele? A i z tych 3 to które? Tak w ogóle to warto kupować rękawice za 200zł około czy jednak tańsze do 50zł też spełnią swoją rolę jak tamte?
Jakbyście mogli to polećcie jakieś modele i firmy tych butów i rękawic bo dużo tego jest a może coś się okazać typowym szajsem nie wartym pieniędzy a 50zł więcej i można mieć już całkiem niezłe butki bądź rękawice.
EDIT
Rękawice zakupione :D Znalazłem Foxa Bombera za 134zł z przesyłką :D
kotlet9696
Świeżak

Postprzez Vasago » 31/3/2015, 09:59

Miałem taki dylemat kupując SMX PLUS. Jedne wchodziły "na wcisk" i po 5 minutach czułem już ucisk na stopie, a drugie były odrobinę za luźne (rozmiar wyżej). Ostatecznie wybrałem te drugie nie żałuję.
Noga w butach puchnie. Niewielki luz ma szansę z niknąc po godzinie jazdy. Gorzej w drugą stronę. Kupujesz buty na styk i po godzinie noga drętwieje. Poza tym w butach do jazdy nie biegasz, więc nawet jeżeli masz odrobinę luzu, to nic złego się nie dzieje. Noga się nie otrze. Oczywiście mówimy o odrobinie, a nie sytuacji,w której but lata po nodze. No i jest jeszcze kwestia motocyklowych skarpet, które są dość grube i pozwolą skorygować ewentualny nadmiar.
Na rozciąganie buta bym się bardzo nie nastawiał, bo z każdej strony masz jakiś ochraniacz i one przecież się nie rozsuną.
Vasago
Świeżak

Postprzez kravec » 31/3/2015, 15:00

Nie powinno być luzu- wtedy stopa nie jest chroniona w takim stopniu jak w butach dobrze dopasowanych.
kravec
Administrator

Postprzez kotlet9696 » 2/4/2015, 09:01

Znacie może jakieś sklepy z tego typu rzeczami do których warto iść? Bo nie wiem jakich sklepów szukać w Radomiu a buty trzeba przymierzyć by było...
kotlet9696
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości

na górê