Zobacz wątek - Yamaha R1-temperatura i stukot
NAS Analytics TAG

Yamaha R1-temperatura i stukot

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez Przemo_rene » 31/8/2009, 07:53

hmmm...tak czytam wszystkie posty tutaj...tylu właścicieli R1 w naszym kraju to ich pierwsze moto...cool. Dobrze, że niektórzy choć pytają się gdzie się olej sprawdza :) ...

Jak bierze olej to raczej pierscienie przepuszczają - lekko zajechany silnik.

Stukot tak jak opisywany może być od rozrządu, kosza sprzęgłowego, zaworów, źle ustawionego silnika po jego demontarzu...to trzeba osłuchać bo dokładnego pochodzenia i rodzajów stuków od ww Panów się nie dowiemy.

Czasem skrzynia też nawala stukając...kumlpowi co kupił "nówkę, nieśmiganą..po małym szlifie ZX6r z 2006" tak nawalała właśnie...niby kosz...może zawory...za pareset km padła skrzynia - tj 2ka...i wyszstkie plastiki mu się odczepiają lub pękają...tak pięknie wypicowaną minę trafił...
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Bubu » 31/8/2009, 10:03

Ok. Jestem swiadom faktu że na odległośc nikt jeszcze sprzeta nie naprawił .

Ale troszkę sprostowań to jest mój trzeci motocykl żaden poprzedni nie brał oleju (jeżeli już to nie zauważalne ilości) a z tego co juz się wywiedziałem to fakt łykania oleju przez R1 jest ponoć normą pytanie jaka to norma ???
I drugie pytanie czy temp od 62 - 73 stopnie jest normalny czy mam sprawdzać termostat jak na mój gust troszke mało ale moge sie nie znać nie miałem wcześniej Yamahy (wcześniej gsxr/cb1) i takiej poj.
BUBS
streets for life
Bubu
Świeżak

Postprzez mirek65s » 31/8/2009, 11:41

Przyczyny nadmiernego zużycia oleju, cytat z pisma fachowego:

..." BIERZE OLEJ - to wtedy kiedy olej nie wycieka na ziemię tylko do silnika i tam jest spalany. Widać to na świecach i po niebieskim dymie z rury wydechowej. Przyczyny pobierania oleju to zużyta gładź cylindra i pierścienie tłokowe (lub nieprawidłowe ich ułożenie), nieszczelne uszczelniacze zaworów.

Zdarza się, że na przegrzanym silniku przekręci się pierścień oleju i wejdzie w fazę łączenia pierścienia benzynowego uszczelniającego i po prostu olej w linii prostej będzie się przedostawał do komory ""...
mirek65s
Świeżak

Postprzez danielot » 2/9/2009, 22:35

Bubu napisał(a):Ok. Jestem swiadom faktu że na odległośc nikt jeszcze sprzeta nie naprawił .

Ale troszkę sprostowań to jest mój trzeci motocykl żaden poprzedni nie brał oleju (jeżeli już to nie zauważalne ilości) a z tego co juz się wywiedziałem to fakt łykania oleju przez R1 jest ponoć normą pytanie jaka to norma ???
I drugie pytanie czy temp od 62 - 73 stopnie jest normalny czy mam sprawdzać termostat jak na mój gust troszke mało ale moge sie nie znać nie miałem wcześniej Yamahy (wcześniej gsxr/cb1) i takiej poj.

jak norma ? kupiłes zajechanego sprzeta to ci łyka olej i tyle.

zadko mozna spotkac nei zajechana r1 z rocznika ponizej 2001

mam tez r1 i jakos mi nie łyka oleju ..wiec mity ktore ci wpajono to mzonki ..to nie 125p ktory musi łykac olej !!!!
ERŁAN 08
danielot
Świeżak

Postprzez R1driver » 3/9/2009, 10:23

W mojej R1 rok 98 wentylator zalacza sie przy 107 stopniach i wylacza bodajze przy 99. Takze nie panikujcie jak przy 100 wam sie nie wlaczy.
Niektórzy jeżdżą strasznie szybko, jak wariaci... aż ciężko ich wyprzedzic.
R1driver
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa