Zobacz wątek - skuter o pojemności silnika 80 na papierach 50
NAS Analytics TAG

skuter o pojemności silnika 80 na papierach 50

Przepisy, prawo
_________

skuter o pojemności silnika 80 na papierach 50

Postprzez danielos321 » 17/3/2015, 16:47

Witam znajomy zaproponował mi sprzedaż skutera o pojemności silnika 80 ale na papierach ma 50 pojemności, dobry skuter jest, w dobrym stanie tylko wolę się dokładnie dowiedzieć czy jeżeli w skuterze będę mieć 80 pojemności i papiery 50 pojemności z blokadą założona szło by zrobić przegląd ?
Chciałbym się także zapytać ile kosztuję ubezpieczenie na skuter oraz czy mógłbym jeździć na dowodzie ponieważ jedni mówią na przykład że na 50 trzeba mieć kartę motorowerową a drudzy że na dowodzie mogę jeździć, jestem z rocznika 1996. Nie mam zielonego pojęcia o prawach na skuter dopiero by byłby to mój pierwszy.
danielos321
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 17/3/2015, 17:05

1. Jak będą działały wszystkie światła, kierunki, hamulce, zawieszenie, nie będzie nadmiernie hałasować, kopcić, to przejdzie.
2. Poniżej stówy bez zniżek.
3. Możesz.

Ogólnie to jak będziesz jeździł normalnie (tak jak skuterem powinno się jeździć) to nikt ci nie będzie grzebał w bebechach. Jak będziesz wyprzedzał drogówkę, a oni spojrzą na twoją małą tablicę, to masz po dowodzie rejestracyjnym.
Jak się wpakujesz w tył jakiejś naprawdę dobrej bryki, będzie gorzej. A już naprawdę źle będzie, gdy się okaże, że jesteś fałszerem papierów i jeździsz motocyklem bez uprawnień.

Obrazek (otwórz link)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez SpeedyGonzales » 17/3/2015, 19:26

Fałszerstwo to np przebicie numerów lub 125/50. W przypadki normalnego 50 z cylindrem większym (jeśli nikt nie stwierdzi że jest większy) będzie traktowany jak odblokowany, zabiorą dowód i na diagnostykę żeby odzyskać. Jeśli spowoduje wypadek to na bank zaczną dociekać czy są blokady itd.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez SkoQ » 17/3/2015, 20:01

Tak w skrócie, odpuść sobie, prawo działa teraz tak, że narobisz sobie sporo problemów w razie czego ;)
Motocykle sportowe są do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Ścigacz.pl

Postprzez danielos321 » 18/3/2015, 04:26

Rolnik62
Wszystkie światła, kierunki, hamulce, zawieszenie są sprawne w tym skuterze, skuter jest w dobrym stanie.
Jeśli chodzi o hałas to troszkę głośniejszy jest ale nie dziwne jak jest troszeczkę mocniejszy, na sprzedaż były 2 skutery, dwa skutery są wielkością takiej samej natomiast różnice są takie że ten pierwszy skuter jest z jednym lewym skuterkiem, bez ubezpieczenia, przeglądu, papierów, słychać go z tłumika jak fabryczny skuter 50, jak się nim rusza gazu dodaję on delikatnie rusza, natomiast z drugiego skutera różnica jest że nie ma tylko jednego lusterka lewego tylko są dwa lusterka z lewej i prawej strony, głośnie troszeczkę chodzi, jest z papierami tylko ubezpieczyć go, jak się nim rusza to delikatnie gazu się daję to on dwukrotnie rusza jak ten pierwszy skuter, ale on blokadę ściągniętą miał to może jakbym założył on by tak przy dodaniu gazu mniej ciągnął do przodu. No i jeszcze ten przegląd nie wiem jak z tym przeglądem by było czy w przeglądzie podbili mi taki skuter jak by widzieli że skuter jest 80 a papiery ma na 50.

Tak ja nim nie będę szalał ile fabryka ciągnie, ze mnie taki wariat nie jest :P
Fałszerstwo, czyli na to z tego co mówisz wygląda że na 50 mogę na dowodzie jeździć ale na 80 już nie ?, no ale by nawet mnie zatrzymali na kontrolę i bym im papiery pokazał że skuter ma 50 to co by mi mogli zrobić jak ma blokadę ?

SpeedyGonzales
Właśnie tu mi dodałeś to myślenia czy skuter ma 80 pojemności czy może ten skuter to 50 z papierami legalnymi a moc cylindra ma większą.

SkoQ
Łatwo ci powiedzieć odpuść, ja wiem o tym że w dzisiejszych czasach prawo jest ciężkie, tylko że lubię jeździć i fajnie byłoby tak skuterem pojeździć na wakacjach.
danielos321
Świeżak

Postprzez SkoQ » 18/3/2015, 06:40

Jesteś jeszcze młodym człowiekiem, jeśli masz zajawę, kup 50 ccm i jeździj normalnie na AM po drodze. Jaki problem ?
A jeśli chcesz coś mocniejszego to nie jeździj tym po drogach. Nie przeskoczysz pewnych rzeczy, bo do pewnych rzeczy musisz dorosnąć, i to jest najlepszy przykład że jeszcze nie dorosłeś :D Trochę odpowiedzialności, jeszcze zdążysz się w życiu najeździć :)
Motocykle sportowe są do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Prawo