Problem z Aprilia RS 125 GS
• Strona 1 z 1
Problem z Aprilia RS 125 GS
Witam
Ogólnie od 3 tyg jestem posiadaczem pięknej Apki z 99r , mam tylko mały problem , i nie wiem czego może to być przyczyną . Wygląda to tak : Ciężko wrzucić luz (neutral) jak się trochę nagrzeje , zaraz po odpaleniu przeważnie jest git. Niekiedy ciężko wchodzą biegi a jak stoję na światłach na 1 (bo nie da się wrzucić luzu ) to szarpie ;/ Czy przyczyną mogą być tarcze sprzęgła ?
Potrzebuje jeszcze paru części do niej , a mianowicie :
Åšlimak
Linka od zaworu wydechowego
Oraz klocki i tarcze hamulcowe , tylko nie wiem jakie wybrać , bo nie stać mnie np na Brembo za 700 zł za komplet ;/

Potrzebuje jeszcze paru części do niej , a mianowicie :
Åšlimak
Linka od zaworu wydechowego
Oraz klocki i tarcze hamulcowe , tylko nie wiem jakie wybrać , bo nie stać mnie np na Brembo za 700 zł za komplet ;/
....Ten moment, gdy oczy w jego stronę zwrócone, z podziwem patrzą one jak on grzeje oponę, jeszcze chwila a stanie się to co zwykle, puści sprzęgło i na horyzoncie zniknie...
- Wilq225
- Świeżak
1. Próbowałeś na innym oleju ? Jak się "zagrzeje" olej jest rzadszy, jak jest zimny jest gęstszy i tak jak mówisz jest ok wszystko.
2. Zadzwoń do motorsportu na knurowskiej, przy zjeździe na Bojków
2. Zadzwoń do motorsportu na knurowskiej, przy zjeździe na Bojków

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
Do tych za przeproszeniem kutasów więcej nie pojadę
Zrazilem siÄ™ do nich po 2 wizycie i nikomu ich nie polecam
A wracając do tematu , w sumie nie pomyślałem tym
Ale myślisz ze olej może być winowajca tego ze szarpie na postoju na 1 ? A po 2 jaki olej polecasz ?

....Ten moment, gdy oczy w jego stronę zwrócone, z podziwem patrzą one jak on grzeje oponę, jeszcze chwila a stanie się to co zwykle, puści sprzęgło i na horyzoncie zniknie...
- Wilq225
- Świeżak
Hehe, ja u nich kupiłem zestaw napędowy 3 krotnie taniej niż chcieli w A-Z w Pyskowicach
A jaki teraz masz wlany ? Jaki jest zalecany w serwisówce ?

A jaki teraz masz wlany ? Jaki jest zalecany w serwisówce ?
-
Rolnik62 - Bywalec
Powiem Ci tak , nwm jaki jest własny ani nwm jaki jest w serwisowce. Chodzi mi o własne doświadczenia jaki najlepiej łac 

- Wilq225
- Świeżak
Musisz się dowiedzieć od właściciela poprzedniego, co tam jest wlane. Jakbyś się spytał go też jak w serwisówce jest zalecane. No ludzie no takie rzeczy powinno się wiedzieć 

-
Rolnik62 - Bywalec
Ogólnie to wynik problem ;/ Wymieniłem olej I wlalem 75w90 tak jak wyczytałem na forum aprilii i teraz już w ogóle nie wysprzegla , myślę , że to przez to , że olej jest za gesty i skleilo mi się sprzeglo .. Czy go wgl jest możliwe ?
- Wilq225
- Świeżak
Kurde, znajdź gdzieś w internecie serwisówkę do tej apki. A samochodowego nie wlałeś przypadkiem ? Na ciepłym/gorącym też nie wysprzęgla ?
-
Rolnik62 - Bywalec
Jesteś pewny, że to nie jest wina źle wyregulowanego sprzęgła? Serwisówka Aprilii mówi najczęściej o 75W90, ale wiesz... Przeczytałem do RS 2002 125cc i nie pisze tam konkretnie jaki olej. Aprilia pochodzi z Włoch, a Włochy to ciepły kraj. Ja w swojej NSR mam wlany 10W40 Motul Transoil Expert Technosynthese i jest dobrze, nawet lepiej niż było bo sprzęgło na zimnym już się tak nie klei jak kiedyś. Jak chcesz odkleić sprzęgło (wyczytałem to, podobno działa, jeszcze nie praktykowałem) to wyłącz silnik, wrzuć 1 i popchaj moto do tyłu o jeden obrót wałem. Podobno pomaga.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Wyregulować sprzęgło ? Sprzęgło mam naciągniete dobrze , nawet chyba za mocno a i tak nie wysprzęgla.. Tak mam wlany 75w90 i tak jest to olej specjalnie do moto. Więc co dalej ? Mało tego teraz nawet na wyłączonym i zimnym silniku ciężko wchodzą biegi ..
- Wilq225
- Świeżak
Marsen on wcześniej miał tak (na innym oleju), że po nagrzaniu się zaczynał mieć problemy. Chwilę po odpaleniu zimnego pisał, że było ok. Więc z automatu myśl taka, że olej.
-
Rolnik62 - Bywalec
Jeżeli wymiana oleju nic nie daje to chyba nie obejdzie się bez zdjęcia pokrywy i zobaczenia kosza, tarcz... Tylko do tego potrzebne Ci będą nowe uszczelki i klucz dynamometryczny... Na wyłączonym to normalne, że biegi nie wchodzą, trzeba poruszać kołem wtedy. Na zimnym z kolei to już problem. Nie będę Ci polecał kolejnej wymiany oleju, bo to raczej bez sensu... Moim zdaniem trzeba to rozebrać i suwmiarką się pobawić, dokręcić konkretnie. Innego pomysłu nie mam.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Właśnie tak też zrobię ;/ A masz dostęp do jakichś wymiarów itp ? Np wysokość sprężyny po wyciągnięciu ze sprzęgła , bo mogła się już skurczy , albo na ile Nm mam do kręcąc śruby ? Z góry dzięki 

- Wilq225
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości