Zobacz wÄ…tek - Posiadam WadÄ™ wzrokowa " okulary a kask"
NAS Analytics TAG

Posiadam WadÄ™ wzrokowa " okulary a kask"

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Posiadam WadÄ™ wzrokowa " okulary a kask"

Postprzez ciomasta » 13/3/2015, 17:21

Witam

Planuję zakup motoru tzn już mam ugadane itd z sprzedawcą lecz, dzisaj miałem spotkanie u okulisty bo chciałem zrobić badania na soczewki i po badaniu dowiaduję się że nie mogę posiadać :( bo mam astygmatyzm i soczewki odpadają bo mam za duża wade wzroku :(

No i problem jest tak gdyż byłem na szkoleniu to problem był taki że mi non stop okulary spadały w kasku i to powodowało mi ograniczoną widoczność a jak wiadomo przy motorach ścigaczach głowa jest troszkę w dół ;((( + okulary są małe ale tu wystarczy nowe szkła tzn większe i będzie ok ale jak tu zrobić aby nie spadały z nosa ;( bo jechać i se wkurwiać że ledwo widzę lub spadają nonstop to nie wiem czy jest sens kupować motorek :((

Pomyślałem z opaską zaciskową? ale jak ? skoro muszę pierw kask założyć i dopiero okulary :(

ProszÄ™ o pomoc :(((
ciomasta
Świeżak

Postprzez SkoQ » 13/3/2015, 18:32

Okulary tak zwane kujonki które mają duże szkła, i dobrze dobrany kask do Twojej głowy (na początku będzie lakko przyciasny ale ułoży się), ja przez rok jeździłem w okularach, i nic się z nimi nie działo :)
Tak swoją drogą ścigacz na pierwsze moto wiesz, że raczej słaby pomysł prawda ? :D

Moj przykład mówi o
Kasku HJC CS 14 rozmiar M, okulary wciskałem niemal na siłę do kasku, ale nie było opcji żeby w jakikolwiek sposób latały.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Rolnik62 » 13/3/2015, 19:05

SkoQ on się pytał u nas o sporta 125, także to nie jest jeden z tych, który się pyta, która fura wzbudzi większy podziw u kumpli/blachar na dzielni ;)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez ciomasta » 13/3/2015, 19:19

tzn motor wygląda jak ścigacz :) kupuje honde cbr 125

Mówicie że są kaski hmm i jakieś kujonki te duże okulary hm
Tu znalazłem coś takiego http://allegro.pl/lz-okulary-polaryzacy ... 31185.html
co otym sÄ…dzicie ?

Są też z dużymi wkładkami , jutro pojadę do sklepu motoryzacyjnego i obadam kaski i takie okulary .

JakieÅ› jeszcze inne propozycje ?:)
ciomasta
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 13/3/2015, 19:25

Na tym szkoleniu to pewnie jeździłeś w pożyczonym szkoleniowym kasku w rozmiarze "uniwersalnym", tak żeby każdemu na głowę się zmieścił ;) Dlatego ci latały, bo nie były dociskane :)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Invi » 13/3/2015, 20:05

Sprawdź innego okulistę, ja mam spory astygmatyzm, a w okularach bym się publicznie nie pokazał :D Tyle że soczewki dla astygmatyków są tak ze dwa razy droższe. Prywatnie, bo u normalnego zawsze była gadka że soczewki nie bo to, bo tamto i same wady mają.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ciomasta » 13/3/2015, 20:19

Invi , właśnie byłem prywatnie ;( i powiedziała że nie ma takiej opcji :( , ogarnę jutro 2 inne okulisty popytam tylko czy da się, jeśli nie to coś ogarne w sklepie motoryzacyjnym i sprawdzę te kaski i okulary - jeśli będzie ok to jadę w niedziele po motocykl :)

Rolnik hmm może masz racje , pytałem znajomego z internetu to powiedział że jego znajomi także maja okulary i jest ok, pewno mają dobry kask lub okulary te które podałem wyżej linka

Noi też niechcę wydawać nie wiadomo ile kasy :) kask do 200zł no i okulary hm nie wiem
ciomasta
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 13/3/2015, 20:38

SkoQ ci napisał, jak u niego było, zobacz czy u ciebie też się sprawdzi taka konfiguracja :)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Rura » 13/3/2015, 21:34

Invi nie każdy może nosić soczewki, wiem bo też nie mogę, taka a nie inna budowa gałki.

Spokojnie możesz nosić kask (byle dopasowany) i okulary. Akurat te z linku który dałeś są do bani, bo mają za szeroką oprawkę i w żadnym integralnym , dobrym kasku nie będą miały prawa się zmieścić.
http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x7 ... /lxfr.jpg- uwierz, mam na dziobie okulary ;-).

EDYTA: SkoQ, akurat ja uważam odwrotnie, niezbyt wysokie szkła z oprawką drucianą, która nie zawęża pola widzenia. Niektóre soczewki dla astygmatyków dają się w cienkie oprawki wsadzać. Wiem, sprawdzałem, testuję ponad 18 lat ;-).
Daytona, MW, GT... byle latało ;-).
Rura
Świeżak

Postprzez ciomasta » 13/3/2015, 22:01

Rura
Podałem coś podobnego , może są szerokie ale w sklepie mają napewno coś innego :) , bo moje są hmm takie typowe cienkie okulary bezoprawkowe i troszkę dam głowę w dół i malo co widać bo odrazu spadają z nosa w dół , chyba że bd jeździł prosto tzn wyprostowany lecz nie będzie dało się przy takim motocyklu hondy cbr 125, i tu by przydały takie oprawki aby trzymało się na nosku :)
Jutro jadę do sklepu i ogarnę co i jak i dam znać czego dowiem się :)
ciomasta
Świeżak

Postprzez Invi » 13/3/2015, 23:34

Rura napisał(a):EDYTA: SkoQ, akurat ja uważam odwrotnie, niezbyt wysokie szkła z oprawką drucianą, która nie zawęża pola widzenia. Niektóre soczewki dla astygmatyków dają się w cienkie oprawki wsadzać. Wiem, sprawdzałem, testuję ponad 18 lat ;-).

Z tym się zgadzam, jeśli okulary zawężają pole widzenia moto, to na boki, żadne wielkie "modle" bryle nie mają sensu, bo tylko zwiększy to problem z wepchnięciem ich pod kask.

Szczególnie ważne żeby ta cześć "mocująca na uszach", której nazwy nie pamiętam, pałąki, czy coś :D była możliwie delikatna, im masywniejsze, tym ciężej wepchnąć to pod kask, idealnie byłoby, gdyby były to jakieś cienkie druciki, ale nawet nie wiem, czy przy obecnej modzie można coś takiego dostać.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Rura » 14/3/2015, 01:06

Dokładnie jak Invi napisał, zauszniki cienkie (http://www.okularyporadnik.pl/budowa_okularow.html - takie jak po prawej). Przy dobrze dobranym i leżącym kasku i dobrze dopasowanych okularach, one nie mają prawa się ruszać na głowie.
Rura
Świeżak

Postprzez ciomasta » 14/3/2015, 21:43

Witam

Byłem pytać po optykach i w sklepach, no i są okulary sportowe z wkładkami i powiem że niektóre oprawy są superowe :) tylko są 2 minusy chyba , jedna to cena około 240zł z wkładką a drugi minus to oprawy zauszne są grube i nie wiem czy to będzie problem tzn przyciskało zabardzo jeśli założę kask na głowę
ciomasta
Świeżak

Postprzez Rura » 14/3/2015, 23:28

Ale po co Ci te okulary z wkładkami? To już samo przez się jest niewygodne. Używałem Peltorów prze airsofcie i wiem jak to z tym jest.
Ja mam coś takiego oprawkę: http://www.fielmann.pl/images/fassungen ... alerie.jpg nie dokładnie ta sama, ale koncepcyjnie będziesz wiedział. I też nie do każdego kasku jestem w stanie zauszniki wcisnąć. A tych sportowych albo nie włożysz, albo jak włożysz to ci głowa odpadnie, albo dopasujesz do kasku za jakieś 4 tysiące.
Rura
Świeżak

Postprzez Vergon » 15/3/2015, 04:41

Załóż okulary, ostrzeczuj sobie głowę dookoła razem z okularami, załóż kask i już możesz kupować motorek.

ciomasta napisał(a):ogarnę jutro 2 inne okulisty

LubiÄ™ to!
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ciomasta » 16/3/2015, 09:28

@Rura
Masz rację niektóre okulary z wkładkami były nie wygodne ale były 2 pary iż leża idealnie , leciutkie i super przylegają do noska i głowy no ale cena też fajna :) 170zł oraz 210zł ale w tej cenie już miałbym wkładki zrobione na moją wadę wzrokową .

Jest też tansza versja , kupić duże okulary za 50zł + szkła 120zł , ale jeśli porównać cenę do tych sportowych okularach to wychodzi na to samo .

A i jeszcze proponowali mi soczewki , lecz nieco słabsze by mogli zrobić tylko że tu były tylko jedno razówki bo nie byli by pewni czy byłyby 2 tygodniowe itd

A moja wada jest taka :
------------Sfera | Cyl---|-Oś----|--Odległość żrenic
Do Dali:--|-1,75 | -1,0 | 130° | 62
-----------|-1.0 | -0,75| 40°||||| 62
Antyrefleks
ciomasta
Świeżak

Postprzez Fugu » 16/3/2015, 09:59

Tez mam astygmatyzm. Jezdze w okularach (cienkei metalowe oprawki wchodza idealnie miedzy kask i glowe) oraz w szklach kontaktowych. Z kontaktami duzo sie zmienilo w ostatnich czasach. Gdy zaczynalem jezdzic (1995r) astygmatyzm mozna bylo tylko koregowac przy pomocy twardych szkiel. W tej chwili sa dostepne jednorazowki, szkla robione na zamowienie, twarde, miekkie, zelowe..... Do wyboru do koloru. Dobry optyk dobierze idealne rozwiazanie - niekonieczne tanie.

BTW: kontakty do korekcji astygmatyzmu maja zaznaczony kierunek w jakim maja byc wkladana (zazwyczaj kreske na dole). Sa w tym miejscu troche grubsze i przekrecaja sie w tym kierunku. Przy jezdzie motocyklem moze sie zdazyc, ze w bardzo dlugich zakretach wykrecaja sie z osi - spada ostrosc.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez ciomasta » 16/3/2015, 10:30

@Fugu

No dokladnie Fugu , dlatego pozostaje okulary zwykle wieksze lub sportowe z wkladkami ale to juz bd wybieral jak kupie motor i kask :)
ciomasta
Świeżak

Postprzez Invi » 16/3/2015, 10:35

Mi tam się nic na zakręcie nie wykręca :D Bez przesady, trzebaby przynajmniej nieźle mrugnąć żeby się przekręciły ;)
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Fugu » 16/3/2015, 10:55

Zalezy jak mocny masz astygmatyzm, jakie kontakty, jak mokre oczy.

Obecnie sa dostepne kontakty ktore stabilizuja sie przy pomocy ksztalku - ale jeszcze z nimi nie jezdzilem.

Ja jezdze z jednodniowymi - sa najwygodniejsze.
Fugu
Mieszkaniec forum

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê