Posiadam WadÄ™ wzrokowa " okulary a kask"
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Posiadam WadÄ™ wzrokowa " okulary a kask"
Witam
Planuję zakup motoru tzn już mam ugadane itd z sprzedawcą lecz, dzisaj miałem spotkanie u okulisty bo chciałem zrobić badania na soczewki i po badaniu dowiaduję się że nie mogę posiadać
bo mam astygmatyzm i soczewki odpadają bo mam za duża wade wzroku
No i problem jest tak gdyż byłem na szkoleniu to problem był taki że mi non stop okulary spadały w kasku i to powodowało mi ograniczoną widoczność a jak wiadomo przy motorach ścigaczach głowa jest troszkę w dół ;((( + okulary są małe ale tu wystarczy nowe szkła tzn większe i będzie ok ale jak tu zrobić aby nie spadały z nosa ;( bo jechać i se wkurwiać że ledwo widzę lub spadają nonstop to nie wiem czy jest sens kupować motorek
(
Pomyślałem z opaską zaciskową? ale jak ? skoro muszę pierw kask założyć i dopiero okulary
ProszÄ™ o pomoc
((
Planuję zakup motoru tzn już mam ugadane itd z sprzedawcą lecz, dzisaj miałem spotkanie u okulisty bo chciałem zrobić badania na soczewki i po badaniu dowiaduję się że nie mogę posiadać

No i problem jest tak gdyż byłem na szkoleniu to problem był taki że mi non stop okulary spadały w kasku i to powodowało mi ograniczoną widoczność a jak wiadomo przy motorach ścigaczach głowa jest troszkę w dół ;((( + okulary są małe ale tu wystarczy nowe szkła tzn większe i będzie ok ale jak tu zrobić aby nie spadały z nosa ;( bo jechać i se wkurwiać że ledwo widzę lub spadają nonstop to nie wiem czy jest sens kupować motorek

Pomyślałem z opaską zaciskową? ale jak ? skoro muszę pierw kask założyć i dopiero okulary

ProszÄ™ o pomoc

- ciomasta
- Świeżak
Okulary tak zwane kujonki które mają duże szkła, i dobrze dobrany kask do Twojej głowy (na początku będzie lakko przyciasny ale ułoży się), ja przez rok jeździłem w okularach, i nic się z nimi nie działo
Tak swoją drogą ścigacz na pierwsze moto wiesz, że raczej słaby pomysł prawda ?
Moj przykład mówi o
Kasku HJC CS 14 rozmiar M, okulary wciskałem niemal na siłę do kasku, ale nie było opcji żeby w jakikolwiek sposób latały.

Tak swoją drogą ścigacz na pierwsze moto wiesz, że raczej słaby pomysł prawda ?

Moj przykład mówi o
Kasku HJC CS 14 rozmiar M, okulary wciskałem niemal na siłę do kasku, ale nie było opcji żeby w jakikolwiek sposób latały.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
SkoQ on się pytał u nas o sporta 125, także to nie jest jeden z tych, który się pyta, która fura wzbudzi większy podziw u kumpli/blachar na dzielni 

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
tzn motor wygląda jak ścigacz
kupuje honde cbr 125
Mówicie że są kaski hmm i jakieś kujonki te duże okulary hm
Tu znalazłem coś takiego http://allegro.pl/lz-okulary-polaryzacy ... 31185.html
co otym sÄ…dzicie ?
Są też z dużymi wkładkami , jutro pojadę do sklepu motoryzacyjnego i obadam kaski i takie okulary .
JakieÅ› jeszcze inne propozycje ?:)

Mówicie że są kaski hmm i jakieś kujonki te duże okulary hm
Tu znalazłem coś takiego http://allegro.pl/lz-okulary-polaryzacy ... 31185.html
co otym sÄ…dzicie ?
Są też z dużymi wkładkami , jutro pojadę do sklepu motoryzacyjnego i obadam kaski i takie okulary .
JakieÅ› jeszcze inne propozycje ?:)
- ciomasta
- Świeżak
Na tym szkoleniu to pewnie jeździłeś w pożyczonym szkoleniowym kasku w rozmiarze "uniwersalnym", tak żeby każdemu na głowę się zmieścił
Dlatego ci latały, bo nie były dociskane 

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
Sprawdź innego okulistę, ja mam spory astygmatyzm, a w okularach bym się publicznie nie pokazał
Tyle że soczewki dla astygmatyków są tak ze dwa razy droższe. Prywatnie, bo u normalnego zawsze była gadka że soczewki nie bo to, bo tamto i same wady mają.

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Invi , właśnie byłem prywatnie ;( i powiedziała że nie ma takiej opcji
, ogarnę jutro 2 inne okulisty popytam tylko czy da się, jeśli nie to coś ogarne w sklepie motoryzacyjnym i sprawdzę te kaski i okulary - jeśli będzie ok to jadę w niedziele po motocykl
Rolnik hmm może masz racje , pytałem znajomego z internetu to powiedział że jego znajomi także maja okulary i jest ok, pewno mają dobry kask lub okulary te które podałem wyżej linka
Noi też niechcę wydawać nie wiadomo ile kasy
kask do 200zł no i okulary hm nie wiem

Rolnik hmm może masz racje , pytałem znajomego z internetu to powiedział że jego znajomi także maja okulary i jest ok, pewno mają dobry kask lub okulary te które podałem wyżej linka
Noi też niechcę wydawać nie wiadomo ile kasy

- ciomasta
- Świeżak
Invi nie każdy może nosić soczewki, wiem bo też nie mogę, taka a nie inna budowa gałki.
Spokojnie możesz nosić kask (byle dopasowany) i okulary. Akurat te z linku który dałeś są do bani, bo mają za szeroką oprawkę i w żadnym integralnym , dobrym kasku nie będą miały prawa się zmieścić.
http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x7 ... /lxfr.jpg- uwierz, mam na dziobie okulary
.
EDYTA: SkoQ, akurat ja uważam odwrotnie, niezbyt wysokie szkła z oprawką drucianą, która nie zawęża pola widzenia. Niektóre soczewki dla astygmatyków dają się w cienkie oprawki wsadzać. Wiem, sprawdzałem, testuję ponad 18 lat
.
Spokojnie możesz nosić kask (byle dopasowany) i okulary. Akurat te z linku który dałeś są do bani, bo mają za szeroką oprawkę i w żadnym integralnym , dobrym kasku nie będą miały prawa się zmieścić.
http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x7 ... /lxfr.jpg- uwierz, mam na dziobie okulary

EDYTA: SkoQ, akurat ja uważam odwrotnie, niezbyt wysokie szkła z oprawką drucianą, która nie zawęża pola widzenia. Niektóre soczewki dla astygmatyków dają się w cienkie oprawki wsadzać. Wiem, sprawdzałem, testuję ponad 18 lat

Daytona, MW, GT... byle latało
.

- Rura
- Świeżak
Rura
Podałem coś podobnego , może są szerokie ale w sklepie mają napewno coś innego
, bo moje są hmm takie typowe cienkie okulary bezoprawkowe i troszkę dam głowę w dół i malo co widać bo odrazu spadają z nosa w dół , chyba że bd jeździł prosto tzn wyprostowany lecz nie będzie dało się przy takim motocyklu hondy cbr 125, i tu by przydały takie oprawki aby trzymało się na nosku
Jutro jadę do sklepu i ogarnę co i jak i dam znać czego dowiem się
Podałem coś podobnego , może są szerokie ale w sklepie mają napewno coś innego

Jutro jadę do sklepu i ogarnę co i jak i dam znać czego dowiem się

- ciomasta
- Świeżak
Rura napisał(a):EDYTA: SkoQ, akurat ja uważam odwrotnie, niezbyt wysokie szkła z oprawką drucianą, która nie zawęża pola widzenia. Niektóre soczewki dla astygmatyków dają się w cienkie oprawki wsadzać. Wiem, sprawdzałem, testuję ponad 18 lat.
Z tym się zgadzam, jeśli okulary zawężają pole widzenia moto, to na boki, żadne wielkie "modle" bryle nie mają sensu, bo tylko zwiększy to problem z wepchnięciem ich pod kask.
Szczególnie ważne żeby ta cześć "mocująca na uszach", której nazwy nie pamiętam, pałąki, czy coś

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Dokładnie jak Invi napisał, zauszniki cienkie (http://www.okularyporadnik.pl/budowa_okularow.html - takie jak po prawej). Przy dobrze dobranym i leżącym kasku i dobrze dopasowanych okularach, one nie mają prawa się ruszać na głowie.
.

- Rura
- Świeżak
Witam
Byłem pytać po optykach i w sklepach, no i są okulary sportowe z wkładkami i powiem że niektóre oprawy są superowe
tylko są 2 minusy chyba , jedna to cena około 240zł z wkładką a drugi minus to oprawy zauszne są grube i nie wiem czy to będzie problem tzn przyciskało zabardzo jeśli założę kask na głowę
Byłem pytać po optykach i w sklepach, no i są okulary sportowe z wkładkami i powiem że niektóre oprawy są superowe

- ciomasta
- Świeżak
Ale po co Ci te okulary z wkładkami? To już samo przez się jest niewygodne. Używałem Peltorów prze airsofcie i wiem jak to z tym jest.
Ja mam coś takiego oprawkę: http://www.fielmann.pl/images/fassungen ... alerie.jpg nie dokładnie ta sama, ale koncepcyjnie będziesz wiedział. I też nie do każdego kasku jestem w stanie zauszniki wcisnąć. A tych sportowych albo nie włożysz, albo jak włożysz to ci głowa odpadnie, albo dopasujesz do kasku za jakieś 4 tysiące.
Ja mam coś takiego oprawkę: http://www.fielmann.pl/images/fassungen ... alerie.jpg nie dokładnie ta sama, ale koncepcyjnie będziesz wiedział. I też nie do każdego kasku jestem w stanie zauszniki wcisnąć. A tych sportowych albo nie włożysz, albo jak włożysz to ci głowa odpadnie, albo dopasujesz do kasku za jakieś 4 tysiące.
.

- Rura
- Świeżak
@Rura
Masz rację niektóre okulary z wkładkami były nie wygodne ale były 2 pary iż leża idealnie , leciutkie i super przylegają do noska i głowy no ale cena też fajna
170zł oraz 210zł ale w tej cenie już miałbym wkładki zrobione na moją wadę wzrokową .
Jest też tansza versja , kupić duże okulary za 50zł + szkła 120zł , ale jeśli porównać cenę do tych sportowych okularach to wychodzi na to samo .
A i jeszcze proponowali mi soczewki , lecz nieco słabsze by mogli zrobić tylko że tu były tylko jedno razówki bo nie byli by pewni czy byłyby 2 tygodniowe itd
A moja wada jest taka :
------------Sfera | Cyl---|-Oś----|--Odległość żrenic
Do Dali:--|-1,75 | -1,0 | 130° | 62
-----------|-1.0 | -0,75| 40°||||| 62
Antyrefleks
Masz rację niektóre okulary z wkładkami były nie wygodne ale były 2 pary iż leża idealnie , leciutkie i super przylegają do noska i głowy no ale cena też fajna

Jest też tansza versja , kupić duże okulary za 50zł + szkła 120zł , ale jeśli porównać cenę do tych sportowych okularach to wychodzi na to samo .
A i jeszcze proponowali mi soczewki , lecz nieco słabsze by mogli zrobić tylko że tu były tylko jedno razówki bo nie byli by pewni czy byłyby 2 tygodniowe itd
A moja wada jest taka :
------------Sfera | Cyl---|-Oś----|--Odległość żrenic
Do Dali:--|-1,75 | -1,0 | 130° | 62
-----------|-1.0 | -0,75| 40°||||| 62
Antyrefleks
- ciomasta
- Świeżak
Tez mam astygmatyzm. Jezdze w okularach (cienkei metalowe oprawki wchodza idealnie miedzy kask i glowe) oraz w szklach kontaktowych. Z kontaktami duzo sie zmienilo w ostatnich czasach. Gdy zaczynalem jezdzic (1995r) astygmatyzm mozna bylo tylko koregowac przy pomocy twardych szkiel. W tej chwili sa dostepne jednorazowki, szkla robione na zamowienie, twarde, miekkie, zelowe..... Do wyboru do koloru. Dobry optyk dobierze idealne rozwiazanie - niekonieczne tanie.
BTW: kontakty do korekcji astygmatyzmu maja zaznaczony kierunek w jakim maja byc wkladana (zazwyczaj kreske na dole). Sa w tym miejscu troche grubsze i przekrecaja sie w tym kierunku. Przy jezdzie motocyklem moze sie zdazyc, ze w bardzo dlugich zakretach wykrecaja sie z osi - spada ostrosc.
BTW: kontakty do korekcji astygmatyzmu maja zaznaczony kierunek w jakim maja byc wkladana (zazwyczaj kreske na dole). Sa w tym miejscu troche grubsze i przekrecaja sie w tym kierunku. Przy jezdzie motocyklem moze sie zdazyc, ze w bardzo dlugich zakretach wykrecaja sie z osi - spada ostrosc.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości