Pierwszy motocykl do 5tys. Nowy romet czy używana honda CBR?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pierwszy motocykl do 5tys. Nowy romet czy używana honda CBR?
Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
7tys kilometrów na skuterze 50ccm, dużo jeżdżę samochodem ok 2tys kilometrów miesięcznie. Kilka epizodów z MZ250 WSK 125 i 175 itp
- Wiek, waga, wzrost,
23 lata,85kg, 182 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
60% trasa
20%miasto
20%lżejszy teren
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
ile tylko się będzie dało unikać samochodu ale pewnie nie więcej niż 2-3 tys
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
chcę wydać jak najmniej ale nie więcej niż 5 tysięcy
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
najlepiej tylko przeglÄ…d olej paliwo itp
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
nakedy turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
romet k125 Honda CBR125 CBF125
Watro kupować tego rometa czy lepiej coś używanego a porządnej marki? Chcę niezawodnego sprzętu którym mógłbym jechać na równo z innymi uczestnikami ruchu. Szukałem nie tak dawno używanego samochodu i wiem jak sprzedawcy wciskają kit dlatego skłaniam się do nowego rometa. Co polecacie? najlepiej do 125
7tys kilometrów na skuterze 50ccm, dużo jeżdżę samochodem ok 2tys kilometrów miesięcznie. Kilka epizodów z MZ250 WSK 125 i 175 itp
- Wiek, waga, wzrost,
23 lata,85kg, 182 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
60% trasa
20%miasto
20%lżejszy teren
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
ile tylko się będzie dało unikać samochodu ale pewnie nie więcej niż 2-3 tys
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
chcę wydać jak najmniej ale nie więcej niż 5 tysięcy
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
najlepiej tylko przeglÄ…d olej paliwo itp
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
nakedy turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
romet k125 Honda CBR125 CBF125
Watro kupować tego rometa czy lepiej coś używanego a porządnej marki? Chcę niezawodnego sprzętu którym mógłbym jechać na równo z innymi uczestnikami ruchu. Szukałem nie tak dawno używanego samochodu i wiem jak sprzedawcy wciskają kit dlatego skłaniam się do nowego rometa. Co polecacie? najlepiej do 125
Ostatnio edytowano 1/3/2015, 20:17 przez Oastra, łącznie edytowano 2 razy
- Oastra
- Świeżak
W tym dziale masz pełno tematów co kupić. Poczytaj, przeanalizuj
Swoją drogą 2-3 tysiące kilometrów na rok to bardzo! mało, nawet na 125, może przez ten czas nie zdąży się nic zepsuć
Sam musisz zdecydować czy nówka china, czy używana japonia, czy używany koreaniec/tajwańczyk (tutaj zostanie ci na ciuchy jakieś jeszcze)
Jak używka, to bierz, to co w lepszym stanie. Generalnie im więcej tuningów (jakieś inne kierownice, migacze), przemalowań itd tym gorzej. Jak jest cały w orginale to widzisz wszystko jak na talerzu.
Rozejrzyj się co jest w twojej okolicy za 5 koła. Odłóż sobie na bok 3-4 sprzęty, zadzwoń do właścicieli, umów się na oględziny i jazdę. Powiedz jasno, że masz na boku inne jeszcze do obejrzenia - to może ci pomóc w uzyskaniu niższej ceny
Nie wiem, czy dadzą ci się karnąć jakimś motorkiem testowym, jeśli chciałbyś nówkę, to zależy pewnie od dilerów.
I najlepiej karnij się wszystkimi jednego dnia, będziesz miał na gorąco wszystkie różnice widoczne

Sam musisz zdecydować czy nówka china, czy używana japonia, czy używany koreaniec/tajwańczyk (tutaj zostanie ci na ciuchy jakieś jeszcze)
Jak używka, to bierz, to co w lepszym stanie. Generalnie im więcej tuningów (jakieś inne kierownice, migacze), przemalowań itd tym gorzej. Jak jest cały w orginale to widzisz wszystko jak na talerzu.
Rozejrzyj się co jest w twojej okolicy za 5 koła. Odłóż sobie na bok 3-4 sprzęty, zadzwoń do właścicieli, umów się na oględziny i jazdę. Powiedz jasno, że masz na boku inne jeszcze do obejrzenia - to może ci pomóc w uzyskaniu niższej ceny

I najlepiej karnij się wszystkimi jednego dnia, będziesz miał na gorąco wszystkie różnice widoczne

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
Z ogłoszeń które przeglądałem wynika że za tą kasę dostanę blisko 20 letni sprzęt! Jak to będzie jeździć i jak często się psuć? np yamaha czy suzuki. Dodam że nie znam się na mechanice i nie będe miał dużo czasu na wszelkie naprawy(delegacja). Skuter zipp po 2 latach zaczął sie dosłownie rozpadać, czy romet zachowuje się podobnie?
- Oastra
- Świeżak
Świętokrzyskie. U mnie długo nie trzeba to pewnie w sobotę już bym kupił. Dzisiaj ogladałem tego rometa u kolegi który ma przejechane 200km to nie wiem nic o awaryjności a zaraz jadę zobaczyć jakiś używany ale jeszcze nie wiem nawet jaki bo po znajomości
- Oastra
- Świeżak
http://olx.pl/oferta/honda-cbf-125-CID5 ... f16daf009e - jeśli ci ta wgniotka nie przeszkadza na baku.
http://olx.pl/oferta/honda-cbr-125-06-C ... f16daf009e
http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-125r-CID ... 79716dd757
http://olx.pl/oferta/kymco-quannon-kr-s ... 79716dd757 - drogo trochę, może zawyżył cenę, żeby trochę spuścić przy negocjacji.
http://olx.pl/oferta/aprilia-rs-125-CID ... f16daf009e - dokupić naklejki na plastiki, zestaw napędowy do wymiany.
Strasznie dużo handlarzy się zalęgło na 125-tki. Miej na nich uczulenie i wzmóż czujność
http://olx.pl/oferta/honda-cbr-125-06-C ... f16daf009e
http://olx.pl/oferta/yamaha-dt-125r-CID ... 79716dd757
http://olx.pl/oferta/kymco-quannon-kr-s ... 79716dd757 - drogo trochę, może zawyżył cenę, żeby trochę spuścić przy negocjacji.
http://olx.pl/oferta/aprilia-rs-125-CID ... f16daf009e - dokupić naklejki na plastiki, zestaw napędowy do wymiany.
Strasznie dużo handlarzy się zalęgło na 125-tki. Miej na nich uczulenie i wzmóż czujność

-
Rolnik62 - Bywalec
Ta honda CBR125 bardzo mi się spodobała. Skupię się na tym modelu a możesz opisać po krótce jak ona by się miała do osoby lubiącej niezawodność? Czy drogie częsci czy trudna do naprawy(sam nic nie zrobię jak sie zepsuje) chodzi o to czy typowy mechanik da radę.
- Oastra
- Świeżak
To jest czterosuw, także ogólnie jest niezawodny, jeśli się dba. Tutaj na forum kilka osób ma taką hondę, chociażby chyba devil 125, o ile dobrze pamiętam. Typowy mechanik na pewno da radę
Kupując tą hondę czy inną dajesz do serwisu: regulacja gaźnika, luzów zaworowych, wymiana oleju z filtrem, wymiana płynów hamulcowych. I koniec
Opony, zestaw napędowy czy klocki zmieniasz raz na kilka lat. To jest dosyć popularny sprzęt, jakoś sobie musiał na to zasłużyć
Nie jest może "napakowany" jak jego starsze siostry 600 i 1000, ale mi osobiście się podoba, no i policjanty przy kontroli nie będa się zastanawiać, czy przypadkiem, nie jest to większa pojemność.
(otwórz link)

-
Rolnik62 - Bywalec
Oastra Masz priw
Jak dla mnie to jc34 prowadzi sie jak kartka papieru, nie czuje sie na niej pewnie. Ale to trzeba pojechac i sie przymierzyć. Kazdy woli co innego

Jak dla mnie to jc34 prowadzi sie jak kartka papieru, nie czuje sie na niej pewnie. Ale to trzeba pojechac i sie przymierzyć. Kazdy woli co innego

Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
Witam ponownie. Po tygodniu przemyśleń i nieprzespanych nocy mam jeszcze więcej wątpliwości i chcę zapytać jeszcze o parę rzeczy.
Czy przebieg rzędu 20-30 tysięcy km na hondę cbr to dużo?
Czy 5-8 letnią hondą pojeżdżę dłużej bez większego wkładu finansowego niż nowym rometem?
Na co zwracać uwagę przy zakupie używanego motocykla?
Jadąć hondą 90-100 km/h trzeba bardzo ją piłować?
Dodam że jak już kupię to nie będę zmieniał prędko a może i wcale
Czy przebieg rzędu 20-30 tysięcy km na hondę cbr to dużo?
Czy 5-8 letnią hondą pojeżdżę dłużej bez większego wkładu finansowego niż nowym rometem?
Na co zwracać uwagę przy zakupie używanego motocykla?
Jadąć hondą 90-100 km/h trzeba bardzo ją piłować?
Dodam że jak już kupię to nie będę zmieniał prędko a może i wcale
- Oastra
- Świeżak
1. Nie.
2. Jeżeli dostaniesz egzemplarz w którym są świeże oleje, dobry napęd i klocki w dobrym stanie to na pewno.
3. Jest o tym artykuł. Dokładnie tak się nazywa: http://www.scigacz.pl/Na,co,zwracac,uwa ... a,277.html
4. Taka prędkość to prędkość przelotowa takiej CBR. Jadąc 120km/h-130km/h to już pałowanie.
Poza tym jeżeli chodzi o trasę to nie myślałeś o jakimś chopperku? Wygodne jak nie wiem, kufry ładne zamontujesz jeśli będzie taka potrzeba. Ogólnie więcej na + jeżeli chodzi o trasę niż taka CBR moim zdaniem.
2. Jeżeli dostaniesz egzemplarz w którym są świeże oleje, dobry napęd i klocki w dobrym stanie to na pewno.
3. Jest o tym artykuł. Dokładnie tak się nazywa: http://www.scigacz.pl/Na,co,zwracac,uwa ... a,277.html
4. Taka prędkość to prędkość przelotowa takiej CBR. Jadąc 120km/h-130km/h to już pałowanie.
Poza tym jeżeli chodzi o trasę to nie myślałeś o jakimś chopperku? Wygodne jak nie wiem, kufry ładne zamontujesz jeśli będzie taka potrzeba. Ogólnie więcej na + jeżeli chodzi o trasę niż taka CBR moim zdaniem.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Tydzień temu poprosiłem znajomego aby przywiózł mi motorek z Francji, nie wiem jakie tam są ceny ale może by była w moim przedziale cenowym Honda Varadero
a jak nie to jakikolwiek czterosuw porzÄ…dnej marki.
Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to biorę Chińczyka (może Junak) bo już zdążyłem się naoglądać że prawie wszystkie używki są sprowadzone przez handlarzy a to kupione za bezcen i z grubsza odpicowane sprzęty.
Nie zamykajcie tematu bo pewnie jeszcze będę chciał o coś zapytać

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to biorę Chińczyka (może Junak) bo już zdążyłem się naoglądać że prawie wszystkie używki są sprowadzone przez handlarzy a to kupione za bezcen i z grubsza odpicowane sprzęty.
Nie zamykajcie tematu bo pewnie jeszcze będę chciał o coś zapytać
- Oastra
- Świeżak
Do sprowadzonych do ceny trzeba doliczyć tłumaczenia papierów, trzeba zrobić polski przegląd, trzeba wykupić polskie OC, w wydziale komunikacji też się więcej płaci.
Jak kupujesz od polaka z polskimi papierami, to zazwyczaj przegląd i OC jest jeszcze ważne jakiś czas.

Jak kupujesz od polaka z polskimi papierami, to zazwyczaj przegląd i OC jest jeszcze ważne jakiś czas.

-
Rolnik62 - Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości