Kawasaki ER6f 2008 nie odpala (zalwea świecę?)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kawasaki ER6f 2008 nie odpala (zalwea świecę?)
Witam, wczoraj w motocyklu przestały mi działań manetki podgrzewane Oxford i postanowiłem zajrzeć pod siedzenie do akumulatora i kabli.
Trochę pogrzebałem, poruszałem kablami to zaczęły działać, ale przy odpalaniu moto gasło wszystko (kabel od + przy aku nie stykał i wywalało).
Gdy już było dobrze to dla pewności parę razy pstryknąłem rozrusznikiem bez odpalania.
To było coś w stylu wciśnij i puść, żeby zobaczyć, że kręci.
Od tamtej pory kręci, ale nie odpala. Zostawiłem motocykl na 12 godzin i po 12 godzinach też nie odpalił, gdyby był zalany to już powinien odpalić.
Proszę o radę.
Trochę pogrzebałem, poruszałem kablami to zaczęły działać, ale przy odpalaniu moto gasło wszystko (kabel od + przy aku nie stykał i wywalało).
Gdy już było dobrze to dla pewności parę razy pstryknąłem rozrusznikiem bez odpalania.
To było coś w stylu wciśnij i puść, żeby zobaczyć, że kręci.
Od tamtej pory kręci, ale nie odpala. Zostawiłem motocykl na 12 godzin i po 12 godzinach też nie odpalił, gdyby był zalany to już powinien odpalić.
Proszę o radę.
- bartosz2550
- Świeżak
Bezpieczniki są w porządku, iskry na razie nie mogę sprawdzić, nie mam nawet klucza do świec jeszcze.
Dodatkowo mogę powiedzieć, że po próbie odpalenia czuć było paliwo.
Dodatkowo mogę powiedzieć, że po próbie odpalenia czuć było paliwo.
- bartosz2550
- Świeżak
Kurde.... Nie zdawałem sobie sprawy, że od takiego "prztykania" może wydarzyć się coś poważnego, za głupotę trzeba płacić....
- bartosz2550
- Świeżak
- bartosz2550
- Świeżak
Już jestem pewien, że motor zalewa. Co może być tego powodem? Myślę, że są wkręcone świece NGK, a słyszałem że jak się je zaleje to są do wymiany?
Rozebrać motocykl, żeby dojść do świec będę miał czas dopiero w sobotę, także nie wiem czy jest iskra czy nie, jeżli nie ma iskry to świece do wymiany i tyle, ale jeśli jest a zalewa to nie wiem co może być....
Od takiego chwilowego kręcenia parę razy bez odpalania chyba nie mogło stać się nic poważnego?
Rozebrać motocykl, żeby dojść do świec będę miał czas dopiero w sobotę, także nie wiem czy jest iskra czy nie, jeżli nie ma iskry to świece do wymiany i tyle, ale jeśli jest a zalewa to nie wiem co może być....
Od takiego chwilowego kręcenia parę razy bez odpalania chyba nie mogło stać się nic poważnego?
- bartosz2550
- Świeżak
Jak sprawdzić iskrę jak świecy nie widzę? Z tego co wiem to jedna swieca jest pod bakiem a druga za chlodnicą? Wie ktoś?
- bartosz2550
- Świeżak
Musisz zdjąć "fajkę" świecy, naciągnąć gumę, przyłożyć do ramy (gdzie nie ma lakieru), chłodnicy czy ogólnie gołego metalu na moto i zakręcić rozrusznikiem. Powinna skakać iskra. Sprawdź obie.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
No wiem jak się sprawdza iskrę, ale nie rozbieralem jeszcze motoru żeby ją sprawdzić. Obie świecie są pod bakiem czy gdzieś indziej?
- bartosz2550
- Świeżak
- bartosz2550
- Świeżak
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Nie musisz się wysilać, mam 18 lat i motocykl od 2 tygodni, wcześniej były skutery. Kiedy miałem się nauczyć? Chyba od czegoś trzeba zacząć, żeby się nauczyć? Nie miałem wcześniej motocykla to nie miałem gdzie się nauczyć
Wystarczy tylko zdjąć osłony baku bez zdejmowania bocznych owiewek?
Ale czy jak je zdejmę to dam radę wykręcić świecę?

Wystarczy tylko zdjąć osłony baku bez zdejmowania bocznych owiewek?
Ale czy jak je zdejmę to dam radę wykręcić świecę?
- bartosz2550
- Świeżak
Świece wykrecone, ale były okopcone, iskra jest na obu. I co teraz zrobić? Świece kupię nowe i tak, ale powinien zapalić jak iskra jest.
- bartosz2550
- Świeżak
Problem rozwiązany, świece przeczyszczone, wsadzone (nowe są już zamówione), dopóki nie przyjdą nowe posiedzą te, a za tydzień trzeba będzie je zmienić. Motocykl pali tak jak powinien.
- bartosz2550
- Świeżak
Co powoduje złą mieszankę benzyny? Świece siedziały długo, więc chyba mogło coś takiego nastąpić?
Te świece siedziały przez 34 tyś km więc raczej trzeba je wymienić.

Te świece siedziały przez 34 tyś km więc raczej trzeba je wymienić.
- bartosz2550
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa