Jak odcinka wplywa na motocykl.
• Strona 1 z 1
Jak odcinka wplywa na motocykl.
Czy odcinka wplywa negatywnie na motocykl. Nie mowie o ciaglym pilowaniu, ale czy odciecie z dwa lub trzy razy to glupota?
Wczoraj kupilem ZX6R 2000, podjechalem pod dom i spotkalem sie z bratem oraz kumplami. Oczywiscie poprosili o odcinke i tak zrodzilo sie moje pytanie
Dzieki za odpowiedzi.
Wczoraj kupilem ZX6R 2000, podjechalem pod dom i spotkalem sie z bratem oraz kumplami. Oczywiscie poprosili o odcinke i tak zrodzilo sie moje pytanie

- VrSJaH
- Świeżak
Jeśli na zimnym silniku będziesz robił łututututututu to po krótkim czasie go zniszczysz (np korba wyjdzie przez blok) a w najlepszym wypadku przedwcześnie zużyjesz. Przy rozgrzanym silniku te "dwa trzy razy" nie odbije się negatywnie na żywotności.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Powtórzę jeszcze ja, że na zimnym bardzo wpłynie na żywotność, niby oczywiste, ale bardzo dużo osób o tym zapomina.
Natomiast jeśli ciągle będziesz pałował moto na czerwone pole, to licz się z tym, że nawet rozgrzany silnik będzie w znacznym stopniu tracił na wytrzymałości.
Natomiast jeśli ciągle będziesz pałował moto na czerwone pole, to licz się z tym, że nawet rozgrzany silnik będzie w znacznym stopniu tracił na wytrzymałości.
Shadow 125-->Kawasaki ER-5-->Suzuki SV650S--> Honda CBF 600NA
-
fasoliusz - Bywalec
fasoliusz niepierdoljusz (celowo z błędem bo tak się fajnie zrymowało
) Prawda jest taka że odcina w moto jest po to aby silnik nie wszedł na obroty które przewyższą wytrzymałość materiałów z których jest wykonany. Jeśli nie jedziesz na odcinie przez 20km, albo nie kręcisz manetą w opór na zimnym to nic się silnikowi nie stanie. Swoje poprzednie moto kręciłem często gęsto pod odcięcie i jakoś nic mu nie dolegało.

DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
@melvin
Ale masz rymy
Właśnie mi chodziło o przejażdżkę powiedzmy 100km i na prawie każdym biegu ( bez 5 i 6) pałowanie do odcięcia, takie coś przyspieszy niszczenie silnika.
Ale masz rymy

Właśnie mi chodziło o przejażdżkę powiedzmy 100km i na prawie każdym biegu ( bez 5 i 6) pałowanie do odcięcia, takie coś przyspieszy niszczenie silnika.
Shadow 125-->Kawasaki ER-5-->Suzuki SV650S--> Honda CBF 600NA
-
fasoliusz - Bywalec
Nie no, wytrzymałościowo spokojnie wytrzyma, nie straszcie człowieka, że nagle wybuchnie, albo tłoki bokiem wyjdą
Pierwsze pewnie panewki pójdą i będziesz miał taki ładny dźwięk
:
https://www.youtube.com/watch?v=DCynw0LzWLU

Pierwsze pewnie panewki pójdą i będziesz miał taki ładny dźwięk

https://www.youtube.com/watch?v=DCynw0LzWLU
- luckyluck
- Świeżak
• Strona 1 z 1