Sprzęgło
• Strona 1 z 1
Sprzęgło
Witam . Tworzę ten temat dlatego że nie mogłem znaleść innego , tak więc mam pytanie co do wymiany sprzęgła czyli czy przy wymianie sprzęgła przymusowa jest wymiana Tarcz sprzęgła wraz z przekładkami i sprężynami i jak bardzo i na ile starczają zazwyczaj przekładki w sprzęgle jak i zarówno sprężyny. Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc
- Qapsel
- Świeżak
Jeśli są w dobrym stanie to nie konieczna, nie jest powiedziane że starczą na tyle i tyle, dużo zależy od materiału, producenta, stylu jazdy a nawet oleju jaki lejesz do skrzyni.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
dokładnie, najprędzej zazwyczaj padają tarcze. jak przypalone sprzegło albo długo uzywane to też przekładki moga byc do wymiany. spręzyny też z czasem tracą swoje własciwosci. jak sie slizga to moze byc to wina zarówno tarcz jak i sprężyn.
poszukaj ksiązki serwisowej, tam zapewne bedzie rozpisane co i jak mierzyc, spręzynki musza miec jakas odpowiednia wysokosc, tarcze i przekładki tez mozna pomierzyc i porównac z serwisówką
na ile sprzegło starcza nie da sie określic, wszystko zalezy od samego motocykla, od zastosowanych częsci, od stylu jazdy itp itd. jednemu starcza na kilka dobrych wyjazdów, a komus innemu na 10 lat
poszukaj ksiązki serwisowej, tam zapewne bedzie rozpisane co i jak mierzyc, spręzynki musza miec jakas odpowiednia wysokosc, tarcze i przekładki tez mozna pomierzyc i porównac z serwisówką
na ile sprzegło starcza nie da sie określic, wszystko zalezy od samego motocykla, od zastosowanych częsci, od stylu jazdy itp itd. jednemu starcza na kilka dobrych wyjazdów, a komus innemu na 10 lat
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Naciągnięte? to znaczy że się linka rozciągnęła, lub np. klamka sprzęgła jest nieoryginalna.
-
klamka orginalna linka nie wygląda na rozciągniętą a przy zmianie biegów jest lekki problem bo cięzko wchodzą naciągnołem troche wiecej juz ile sie da na max i juz lepiej wchodzą biegi ale tez nie zawsze głównie chodzi o 1,0,2
- Qapsel
- Świeżak
Pewnie masz kosz sprzęgłowy do wymiany i dlatego ciągnie, linka musi mieć luz inaczej sprzęgło będzie się ślizgać ( a wtedy będą do wymiany tarcze i przekładki) jeśli korek od oleju pozwala zobaczyć trochę kosza możesz ocenić jego stan, jeśli nie to musisz zdjąć mały dekiel od sprzęgła i zobaczyć miejsce styku tarcz z koszem (powinno być gładkie).
-
w niektórych sprzęgłach popychacz jest dzielony i miedzy dwiema czesciami jest kuleczka, i przy rozbiórce często ginie, i potem jest szukanie naciągu w lince
tak jest np w silnikach minarelli 50 biegowych cyzli np yamaha DT. moze byc tutaj tez kwestia. no i czesto też w samym koszu sprzęgłowym jest regulacja, a raczej na docisku dokładniej. są srubki z nakrętkami i mozna sobie tam napięcie ustawic też

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
sprzęgło nie jest naciągnięte że aż sztywne ma lekki luz ale juz nie mozna wiecej naciągnąć bo nie ma z czego i nie zrozumiałem
jak mi tam nic nie ciągnie ani nic nie pisałem że mi ciągnie tylko po prostu cieżko 1/0/2 wchodzi trzeba jak by lekko przełamać np ciężko luz znaleść jak się staje bo trzeba lekko przełamać i na 1 wskakuje a z 1 na 2
kris514 napisał(a): i dlatego ciągnie .
jak mi tam nic nie ciągnie ani nic nie pisałem że mi ciągnie tylko po prostu cieżko 1/0/2 wchodzi trzeba jak by lekko przełamać np ciężko luz znaleść jak się staje bo trzeba lekko przełamać i na 1 wskakuje a z 1 na 2
- Qapsel
- Świeżak
Gdy wbijasz pierwszy bieg motocyklem nie szarpie do przodu? jak stoisz na biegu motocykl nie chce jechać? gdy powoli puszczasz sprzęgło nie szarpie lecz płynnie rusza? Czego więc szukasz w naciągu sprzęgła (i nie podałeś co to za motocykl)
-
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości