Czyszczenie układu wydechowego.
• Strona 1 z 1
Czyszczenie układu wydechowego.
Wie ktoś jak dokładnie można przeczyścić układ wydechowy (tłumik i rura z cylindra) w 4-suwowym motocyklu? Pisałem w google ale jak pytałem się innych to np: czyszczenie benzyną nie da sie bo jest ryzyko że po uruchomieniu wysadzi rury itp. Więc chciałem się zapytać was jaki wy macie sposób bądź go polecacie?
No własnie, w takim razie wyjaśnię wam o co poszło.
Ostatnio dusiło mi motocykl, działo to się zawsze jak zacząłem odkręcać manetke do góry. Pewnego dnia regulowałem gaźnik i nagle patrze, a na ziemi i na wahaczu czarna maź. Myśle sobie co jest grane? Rozglądnąłem się po tej stronie i okazało się, że spod tłumika między nim a rurą doprowadzającą do cylindra wystrzeliła własnie ta czarna substancja. Od tego czasu zaczął jeździć dobrze ale i tak lekko odczuwałem, że coś w nim jeszcze siedzi.
miki1406 napisał(a):A po kiego czyścić wydech w 4T?? W 2T to się zgodzę, ale 4T powinno mieć w wydechu czysto... chyba, że pije oliwę
Ostatnio dusiło mi motocykl, działo to się zawsze jak zacząłem odkręcać manetke do góry. Pewnego dnia regulowałem gaźnik i nagle patrze, a na ziemi i na wahaczu czarna maź. Myśle sobie co jest grane? Rozglądnąłem się po tej stronie i okazało się, że spod tłumika między nim a rurą doprowadzającą do cylindra wystrzeliła własnie ta czarna substancja. Od tego czasu zaczął jeździć dobrze ale i tak lekko odczuwałem, że coś w nim jeszcze siedzi.
Ostatnio edytowano 26/11/2014, 16:48 przez Endriex, łącznie edytowano 1 raz
-
Endriex - Świeżak
Mechanicznie-do wydechu sypiesz nakrętki itd i trzepiesz do skutku. Chemicznie, dimer albo np kret, lejesz i czekasz aż wyżre.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
miki1406 napisał(a):A po kiego czyścić wydech w 4T?? W 2T to się zgodzę, ale 4T powinno mieć w wydechu czysto... chyba, że pije oliwę
-
Endriex - Świeżak
dimer nic nie da
on tylko zmyje fajnie to co jest luźne
opcje widze w sumie takie: ( wypisze chronologicznie jakbym pewnie robił )
najpierw sciągnął wydech i zobaczył jak wygląda kolanko itp, jak zasyfione to zaczął czyscic, jak nie to moze po prosty jakas przegroda odpadła i blokuje przepływ spalin
1) płyn do usuwania powłok lakierskich (scansol ) nieźle gryzie takie rzeczy
2) linka od licznika na wiertarke
mozna ją postrzępić, tez moment czysci,
3) pobawic sie regulacja gaźnika, bo skoro jest syf to znacyz że za bogata mieszanka albo bierze olej. mozna po prostu nagrzać moto, porządnie, pokręcic silnikiem. i przy kolanku powinno sie wypalić.
co do benzyny - ona tez nieco wypłucze i na pewno nie wysadzi rury ;D

opcje widze w sumie takie: ( wypisze chronologicznie jakbym pewnie robił )
najpierw sciągnął wydech i zobaczył jak wygląda kolanko itp, jak zasyfione to zaczął czyscic, jak nie to moze po prosty jakas przegroda odpadła i blokuje przepływ spalin
1) płyn do usuwania powłok lakierskich (scansol ) nieźle gryzie takie rzeczy
2) linka od licznika na wiertarke

3) pobawic sie regulacja gaźnika, bo skoro jest syf to znacyz że za bogata mieszanka albo bierze olej. mozna po prostu nagrzać moto, porządnie, pokręcic silnikiem. i przy kolanku powinno sie wypalić.
co do benzyny - ona tez nieco wypłucze i na pewno nie wysadzi rury ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1