Pierwszy motor turystyczne enduro
• Strona 1 z 1
Pierwszy motor turystyczne enduro
Witam!
Jestem początkującym motocyklistą i zastanawiam się jaki pierwszy motor kupić. Poniżej kilka informacji.
-Jakie masz doświadczenie: doświadczenia brak, w tym roku zdałem prawo jazdy
- Wiek, waga, wzrost: 25, 80, 180
- Do jakich celów chcesz używać motocykla: w planach głównie turystyka motocyklowa
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?: Na początek pewnie krótsze trasy. W przyszłości długie wakacyjne wypady motocyklowe.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?: Na motocykl mogę przeznaczyć 15 tys. zł, mam na uwadze również koszt zakupu ubrania.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.: turystyczne enduro lub turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?: Triumph Tiger
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Jestem początkującym motocyklistą i zastanawiam się jaki pierwszy motor kupić. Poniżej kilka informacji.
-Jakie masz doświadczenie: doświadczenia brak, w tym roku zdałem prawo jazdy
- Wiek, waga, wzrost: 25, 80, 180
- Do jakich celów chcesz używać motocykla: w planach głównie turystyka motocyklowa
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?: Na początek pewnie krótsze trasy. W przyszłości długie wakacyjne wypady motocyklowe.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?: Na motocykl mogę przeznaczyć 15 tys. zł, mam na uwadze również koszt zakupu ubrania.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.: turystyczne enduro lub turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?: Triumph Tiger
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
- znawca9
- Świeżak
to zacznij od ubrania i zobacz ile Ci zostanie kasy na sam motocykl plus serwis. w dziale akcesoria poproś o skompletowanie ciuchów na turystyka, może kravec coś wyczaruje i poda Ci przybliżony kosztorys.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
BMW F 650 GS z ABS'em
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Kawa ER-6 ma afaik te same wnetrznosci co ten maly Versys, w moich okolicach jest polecana jako wieksze moto dla poczatkujacych.
Troche trudna sytuacja, bo jesli turystyka, to byc moze i autostrada, a na moto 30-50KM jazda autostrada jest zauwazalnie bardziej uciazliwa niz moto 70-90KM. Z drugiej strony dla poczatkujacego moto 600-900ccm to juz sporo, zwlaszca jesli spodoba Ci sie ostra jazda po gorszych drogach albo po miescie.
Troche trudna sytuacja, bo jesli turystyka, to byc moze i autostrada, a na moto 30-50KM jazda autostrada jest zauwazalnie bardziej uciazliwa niz moto 70-90KM. Z drugiej strony dla poczatkujacego moto 600-900ccm to juz sporo, zwlaszca jesli spodoba Ci sie ostra jazda po gorszych drogach albo po miescie.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Zastanawia się również nad Honda CBF600N (2004-2007). Wiem, że nie jest to turystyczne enduro, ale czy ten model to dobry wybór na pierwszy motor? Czy nadaje się do turystyki motocyklowej?
- znawca9
- Świeżak
wszystko co jeździ się nadaje do turystyki, wybierasz zgodnie ze swoimi preferencjami i potrzebami. jednak posłuchaj rady i poszukaj motocykla do turystyki w owiewce CBF600S. oczywiście można golasem polecieć w trasę ale męczy to. Nawet z dołożoną szybą szybciej jak 140 ciężko jechać, a dla przykładu jak kiedyś wlecisz do Niemiec to chciałbyś pojechać 160-200km/h bo można a w golasie będzie to bardzo męczące. jeśli nie masz zamiaru jeździć autostradami to golas może być, jeśli nie wykluczasz autostrad to nawet się nie zastanawiaj i bierz w owiewkach. dodatkowo poczytaj o kanapach motocykli które rozpatrujesz. większość z nich będzie do przeszycia, niewiele jest maszyn na których można spędzić cały dzień bez myślenia o własnej rzyci. polecam coś co zostało zaprojektowane do dalekich podróży.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Jeśli już pytasz o turystyczne enduro i podróże, to nie zawracaj sobie głowy motocyklami "asfaltowymi" typu CBF, ER-6, Versys. Zresztą DL też wiele nie potrafi poza asfaltem, ale jednak widuje się wiele wypraw z elementami dróg szutrowych. Prawdziwe turystyczne enduraki to motocykle pokroju Yamaha XT660Z Tenere, KTM LC4/LC8 Adventure, BMW F650/800GS, czy Triumph Tiger 800XC. Przy zakładanym budżecie i doświadczeniu na pewno można odrzucić markę KTM i Triumph. Natomiast za 15kPLN można już wyrwać XT660Z Tenere i na pewno małego GSa.
To nie giełda, ale akurat dobry przykład, pewnie dałoby się jeszcze urwać do 15 z kawałkiem: http://olx.pl/oferta/yamaha-tenere-xt66 ... 7KnCH.html Motocykl od znajomego, kupiony przez niego też od znajomego Tylko jakieś brzydkie zdjęcia dał, w swojej galerii mam ładniejsze (dokładnie tej sztuki)
Tak więc nie przywiązuj się od samego początku do zaasfaltowanych dróg, bo to co najlepsze w turystyce zaczyna się poza nimi https://www.youtube.com/watch?v=WQWuaMTrV1I (film również z tą tenerką)
Reasumując, chcesz pojeździć turystycznym enduro i pozwiedzać, to szukaj czegoś na szprychowanych kołach, najlepiej poniżej 200kg masy własnej. Taki motocykl nie musi mieć 80KM, czy więcej i przelotowej na autostrady 160, bo tyle się takim motocyklem nie jeździ (o ile nie zajdzie taka potrzeba).
To nie giełda, ale akurat dobry przykład, pewnie dałoby się jeszcze urwać do 15 z kawałkiem: http://olx.pl/oferta/yamaha-tenere-xt66 ... 7KnCH.html Motocykl od znajomego, kupiony przez niego też od znajomego Tylko jakieś brzydkie zdjęcia dał, w swojej galerii mam ładniejsze (dokładnie tej sztuki)
Tak więc nie przywiązuj się od samego początku do zaasfaltowanych dróg, bo to co najlepsze w turystyce zaczyna się poza nimi https://www.youtube.com/watch?v=WQWuaMTrV1I (film również z tą tenerką)
Reasumując, chcesz pojeździć turystycznym enduro i pozwiedzać, to szukaj czegoś na szprychowanych kołach, najlepiej poniżej 200kg masy własnej. Taki motocykl nie musi mieć 80KM, czy więcej i przelotowej na autostrady 160, bo tyle się takim motocyklem nie jeździ (o ile nie zajdzie taka potrzeba).
- Artur_
- Świeżak
Ja też dam swoje propozycje, a są to Transalp, Vstrom albo f650. O suzuki mogę powiedzieć troche, bo sam nim latam. Moto mega wygodne dla dwóch osób, fajnie się prowadzi (dostał okrzyknięty królem Alp), duży bak + małe spalanie = duży zasięg, nawet po 400 km na jednym baku. A ta Yamaha przypadła nawet i mi do gustu..
- kicek2000
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość