Jaki pierwszy motocykl 125ccm wybrać?
• Strona 1 z 1
Jaki pierwszy motocykl 125ccm wybrać?
Witam!
Jakiś czas temu pisałem już na tym forum w poszukiwaniu sporta 125ccm. Teraz jednak zastanawiam się nad jakimś supermoto/nekedem lub turystykiem.
Odpowiedzi na pytania z poradnika:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
*ok. 2500km na skuterze 50ccm
- Wiek, waga, wzrost,
*15,50,175
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
*jazda na co dzień, do szkoły, weekendowe latanie z kumplami, turystyka. Najwięcej będę pewnie jeździł dla rozrywki.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
*Jak najwięcej
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
*Chciałem ogólnie zorientować się w cenach, ok.8000zł, ciuchy kupię
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
*Przeznaczę tyle ile będzie trzeba.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
*supermoto,nekedy lub turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
*ktm duke 125 i yamaha wr125x
Motocykl musi mieć maxymalnie 125ccm. Musi być wygodny, żeby np. po godzinie jeżdżenia nie bolały plecy itp. itd. Jeśli możecie to podajcie orientacyjnie wszystkie modele bez względu na cenę, żebym się zorientował
Mam jeszcze do Was jedno pytanie: czy supermoto mają elektryczny starter, czy trzeba odpalać z kopa?
Jak myślicie: czy w tej klasie pojemności opłaca się kupić sporta, czy lepiej np. takie supermoto lub nekeda?
Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi
[/b]
Jakiś czas temu pisałem już na tym forum w poszukiwaniu sporta 125ccm. Teraz jednak zastanawiam się nad jakimś supermoto/nekedem lub turystykiem.
Odpowiedzi na pytania z poradnika:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
*ok. 2500km na skuterze 50ccm
- Wiek, waga, wzrost,
*15,50,175
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
*jazda na co dzień, do szkoły, weekendowe latanie z kumplami, turystyka. Najwięcej będę pewnie jeździł dla rozrywki.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
*Jak najwięcej

- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
*Chciałem ogólnie zorientować się w cenach, ok.8000zł, ciuchy kupię

- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
*Przeznaczę tyle ile będzie trzeba.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
*supermoto,nekedy lub turystyki
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
*ktm duke 125 i yamaha wr125x
Motocykl musi mieć maxymalnie 125ccm. Musi być wygodny, żeby np. po godzinie jeżdżenia nie bolały plecy itp. itd. Jeśli możecie to podajcie orientacyjnie wszystkie modele bez względu na cenę, żebym się zorientował

Mam jeszcze do Was jedno pytanie: czy supermoto mają elektryczny starter, czy trzeba odpalać z kopa?
Jak myślicie: czy w tej klasie pojemności opłaca się kupić sporta, czy lepiej np. takie supermoto lub nekeda?
Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi

Ostatnio edytowano 13/11/2014, 17:22 przez Delthir, łącznie edytowano 1 raz
- Delthir
- Świeżak
szxczerze mowiac - bierz co ci sie podoba i na co cie stać. bez sensu żeby ktoś ci doradzał co wybrać duke czy WRke skoro te sprzety podobnie jeżdzą, tylko inaczej wyglądają i masz inna pozycje za kierownicą. bierz to co ci sie bardziej podoba i bedzie dla ciebie wygodniejsze. w tej klasie nie ma duzo sprzetów gorszych ani lepszych.
supermoto majÄ… w 95% przypadkach startery, jakies nietypowe majÄ… jedynie kopke.
obojętne co sie opłaca "sport" i tak ma osiągi porównywalne z takim supermoto, nawet mają czesto te same silniki. wiec określenie sport to określenie na wygląd a nie na osiągi
supermoto majÄ… w 95% przypadkach startery, jakies nietypowe majÄ… jedynie kopke.
obojętne co sie opłaca "sport" i tak ma osiągi porównywalne z takim supermoto, nawet mają czesto te same silniki. wiec określenie sport to określenie na wygląd a nie na osiągi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):szxczerze mowiac - bierz co ci sie podoba i na co cie stać. bez sensu żeby ktoś ci doradzał co wybrać duke czy WRke skoro te sprzety podobnie jeżdzą, tylko inaczej wyglądają i masz inna pozycje za kierownicą. bierz to co ci sie bardziej podoba i bedzie dla ciebie wygodniejsze. w tej klasie nie ma duzo sprzetów gorszych ani lepszych.
Możesz mi podać jeszcze jakieś supermoto z silnikiem 4t? Z takich ciekawszych to znalazłem WR, XTX.
Czy to super moto jest dużo wyższe od "sporta" i jak ogólnie wygląda sprawa z wielkością motocykla np.długość, szerokość (w porównaniu np. WR do YZF)?
Jaki kask do sm? Widziałem, że na supermoto śmigają w kaskach crossowych i moje pytanie brzmi czy one są tak samo bezpieczne jak te integralne? Bo wydaje mi się, że te kaski są bardziej do offroadu.
Są jeszcze jakieś ciekawe nekedy/turystyki 4t oprócz tego KTM duke?
Ogólnie to szukam motocykla na a1 z 15km 4t.
- Delthir
- Świeżak
WR xt, xr, mz 125 SM ( chyba najmocniejsza fabrycznie ) derbi senda ( ale chyły też chyba 2takty ) aprilia ma też chyba jakiegos 4takta.
co do wymiarów odsyłam do google, wpisz sobie motocykl i dopisz "wymiary" i bedziesz miał wszystko czarne na białym. mozesz obczaic sobie stronke cycle ergo ( wklep to w google) mozesz poszukac maszyny podac swoje wymiary i zobaczyc jak bedziesz wyglądał. supermoto sa nieco wyzsze i siedzi sie w pozycji wyprostowanej.
kask jaki chcesz, crossowy gdyby był niebezpieczny to by nikt nie jeździł nim w terenie a tam do upadków dochodzi często. crossowy jest równie wygodny, dla mnie zaleta jest daszek, jak sie stoi na swiatłach czy w ogóle jedzie to mozna sobie daszek opuscic i nieco przyblokować swiatło. latem jest chłodniej, nie trzeba co chwile otwierac i zammykać szybki. wadą jest to, że kask jest głosniejszy, i przy jeździe w deszczu na nos i policzki pada deszcz co jest troche nieprzyjemne :d
jest wiele róznych motocykli, zobacz np honde varadero, jest jeszcze honda nei wiem czy nie model cbf czy cg
chyba kazdy 4T łapie sie na a1 nie ma mocniejszych maszyn
co do wymiarów odsyłam do google, wpisz sobie motocykl i dopisz "wymiary" i bedziesz miał wszystko czarne na białym. mozesz obczaic sobie stronke cycle ergo ( wklep to w google) mozesz poszukac maszyny podac swoje wymiary i zobaczyc jak bedziesz wyglądał. supermoto sa nieco wyzsze i siedzi sie w pozycji wyprostowanej.
kask jaki chcesz, crossowy gdyby był niebezpieczny to by nikt nie jeździł nim w terenie a tam do upadków dochodzi często. crossowy jest równie wygodny, dla mnie zaleta jest daszek, jak sie stoi na swiatłach czy w ogóle jedzie to mozna sobie daszek opuscic i nieco przyblokować swiatło. latem jest chłodniej, nie trzeba co chwile otwierac i zammykać szybki. wadą jest to, że kask jest głosniejszy, i przy jeździe w deszczu na nos i policzki pada deszcz co jest troche nieprzyjemne :d
jest wiele róznych motocykli, zobacz np honde varadero, jest jeszcze honda nei wiem czy nie model cbf czy cg
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):WR xt, xr, mz 125 SM ( chyba najmocniejsza fabrycznie ) derbi senda ( ale chyły też chyba 2takty ) aprilia ma też chyba jakiegos 4takta.
Duke'a też można zaliczyć do supermoto? Jeśli nie to do jakiej klasy motocykli należy?
Ogólnie to podobają mi się te supermociaki i duke. Varadero i reszta raczej odpada.
Może znajdzie się jeszcze coś podobnego do duke'a?
- Delthir
- Świeżak
Duke 125 to w tej ch´wili najlepsza 125 - ka
Jezeli Cie na nia stac, to nie wachaj sie ani chwili.
Nie stac Cie to wybieraj miedzy Yamaha
Honda CBR 125 R, Honda XR 125
lub MZ 125 w 4T - 15 KM

lub MZ 125 w 4T - 15 KM

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
nie musisz cytowac kazdej wypowiedzi...
duke to naked
i nie ma za bardzo podobnych sprzętów
duke to naked
i nie ma za bardzo podobnych sprzętów
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
andy7 napisał(a):Duke 125 to w tej ch´wili najlepsza 125 - ka
lub MZ 125 w 4T - 15 KM
O jakim modelu yamahy myslisz?
Duke może i jest najlepszy, ale licze się też z yamaha yzf r125 no i supermoto.
Mimo wszystko taki duke chyba będzie lepszy od supermoto

Wszystkie roczniki duke'a majÄ… abs, czy tylko 2014?
- Delthir
- Świeżak
Z tego co wiem ABS byl juz montowany w 2013 r.
I wlasnie dlatego DUKE !

I wlasnie dlatego DUKE !

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):Z tego co wiem ABS byl juz montowany w 2013 r.
I wlasnie dlatego DUKE !
Duke jest trochę drogi więc pewnie będę musiał wziąść rs 125 albo yzf r125.
Powiedzcie mi tylko ile ta rs pali przy spokojnej jeździ do 80km/h i przy pałowaniu na maxa?
No i co ile w niej będzie trzeba robić remonty silnika? Rs'ka psuje się często poza remontami silnika?
- Delthir
- Świeżak
andrev80 napisał(a):Stary, zbieraj kasę i kupuj DUKE !!! . Sam zrobiłem na swoim już prawie 500 km i jestem zachwyconyZapłaciłem za swój z 2012 (pierwsza rejestracja 2014) ze sprawdzonym przebiegiem 600 km z opłatami niecałe 11 tyś.
Każdy chwali swoje...
11 tyś za motocykl 125ccm to trochę dużo ;> Sam nie wiem co kupię ale jestem bardziej za yzf i rs. Jeśli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania odnośnie RS to proszę o post

- Delthir
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości