Brak sprzęgła cross 110
• Strona 1 z 1
Brak sprzęgła cross 110
Kiedyś odkręciło mi się sprzęgło, dokręciłem je z powrotem i jak nacisnę na zgaszonym silniku to nie rozłącza a jak go odpalę (na popych bo nie mam kopniaka) to się ślizga. Próbowałem wszystkiego, regulowałem na różne sposoby i nic. Tarcze nie są zdarte, wszystko jest poskładane jak należy. Rok temu miałem ten sam problem i pomogła wymiana całego sprzęgła ale chciał bym wiedzieć co jest przyczynom usterki.
-
derka34 - Świeżak
przeleć okładziny papierem sciernym lekko bo czasami sie szklą i sie ślizga.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Powoli, zanim zaczniesz pakować w to pieniądze powiedz, czy poziom oleju i stan są odpowiednie. Jeszcze raz wyreguluj linkę przy silniku, sprawdź czy popychacz ma odpowiednią długość, zobacz suwmiarką, czy tarcze i przekładki nie są zbyt zużyte, oraz czy wysprzęglik chodzi do końca i bez oporów. Sklejać sprzęgło może zbyt gęsty olej albo skrajnie niskie temperatury, wbij 1 na wyłączonym silniku i przetocz sprzęt do momentu aż się rozklei, instrukcje starszych motocykli zalecały nawet tą czynność po kilku dniach postoju. Invi może nie poświęcił pojazdu albo dał pustą kopertę plebanowi?
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Z tym olejem to wszystko w porządku, nie jest bardzo zużyty i jeździłem na nim do czasu aż się odkręciło sprzęgło. Wszystko jest tak jak powinno być i dzisiaj nawet nowe sprzęgło założyłem i dalej to samo. Linka jest dobra, próbowałem na różne sposoby z regulacją. A co do tego popychacza to na jaką długość powinien się on wysuwać ? Teraz nawet jak odpalę to ciągle jest załączone, nie ślizga się.
-
derka34 - Świeżak
Nie chodziło mi o skok popychacza lecz jego długość. Spotkałem się już z przypadkiem, że był za krótki i podrecznikowe ustawienie sprzęgła nie było możliwe. Skoro nawet po wymianie elementów sprzęgła na nowe źle się dzieje to usterki tkwi w gdzieś w machaniźmie wł wył sprzęgła.
-
Naprawiłem
do nowego sprzęgła dałem starą zębatkę która zazębia się z tarczami sprzęgłowymi i z tą zębatką na wale. Ta nowa była za gruba i jak dokręcałem całe sprzęgło to pomiędzy tą zębatką i koszyczkiem sprzęglowym tworzyło się takie tarcie, które ciągle trzymało załączone sprzęgło i napędzało skrzynie biegów.

-
derka34 - Świeżak
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości