!!!Jednoręki potrzebuje pomocy!!!
• Strona 1 z 1
!!!Jednoręki potrzebuje pomocy!!!
Witam.
Problem wyglada nastepujÄ…co:
Miałem dizsiaj kontrol policyjna na 'motorowerze' i z racji tego, ze jestem bez prawej ręki powiedział mi, ze na wiekszy motocykl prawo jazdy nie otrzymam. Do przerobek (gaz pzelzoyc na lewo i pokombinowac z pzednim hamulcem) potrzebna mi homologacja i pytanie do was:
Jaki koszt takiej homologacji? gdize z tym isc? I czy da sie to wgl zrobic?
Pozdrawiam, Kamil
Problem wyglada nastepujÄ…co:
Miałem dizsiaj kontrol policyjna na 'motorowerze' i z racji tego, ze jestem bez prawej ręki powiedział mi, ze na wiekszy motocykl prawo jazdy nie otrzymam. Do przerobek (gaz pzelzoyc na lewo i pokombinowac z pzednim hamulcem) potrzebna mi homologacja i pytanie do was:
Jaki koszt takiej homologacji? gdize z tym isc? I czy da sie to wgl zrobic?
Pozdrawiam, Kamil

urodzilem sie z manetką w ręce, niestety tylko w jednej 

- BuBaC
- Świeżak
W Niemczech masz profesjonalne firmy ktore zajmuja sie przerobka motocykli dla niepelnosprawnych lub luczi z Handycap'em Wlasciciel sam z tego co pamietam niema dloni, prawa reka konczy sie na nadgarstku.
np
http://www.koeltgen.de/index.php?id=fahrzeuge
lub do poszperania
https://www.google.de/?gws_rd=ssl#q=mot ... behinderte

np
http://www.koeltgen.de/index.php?id=fahrzeuge
lub do poszperania
https://www.google.de/?gws_rd=ssl#q=mot ... behinderte

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Kupujesz motocykl dopuszczony do ruchu, jeżeli przerobisz go w taki sposób że diagnosta na przeglądzie nie będzie miał zastrzeżeń to można jeździć. Najwyżej powiesz że to Anglik i gaz ma z lewej strony 

DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
-
fincher - Bywalec
Invi napisał(a):A czy jakiś przepis zabrania gazu z lewej strony? Nie
OIczywiscie, ze nie, tylko warunkiem jest, ze pojazd wyszedl z fabryki / otrzymal homologacje majac gaz z lewej strony.
fincher napisał(a): Najwyżej powiesz że to Anglik i gaz ma z lewej strony
Dzisus, nie pisz glupot.
Myslisz, ze w policji czy stacjach diagnostycznych debile pracuja ?
W sadzie tez mozesz powiedziec i wylapac dozywocie, bo sedzia bedzie innego zdania.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
ale wydaje mi sie, ze jak to bedzize mial z glowa zrobione, i pojdzie z tym gdzie trzeba, to dostanie jakis papierek, ze jest to bezpieczne i moze rejestrowac/jezdzic
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
- Kaai
- Mieszkaniec forum
andy7 napisał(a):Invi napisał(a):A czy jakiś przepis zabrania gazu z lewej strony? Nie
OIczywiscie, ze nie, tylko warunkiem jest, ze pojazd wyszedl z fabryki / otrzymal homologacje majac gaz z lewej strony.fincher napisał(a): Najwyżej powiesz że to Anglik i gaz ma z lewej strony
Dzisus, nie pisz glupot.
Myslisz, ze w policji czy stacjach diagnostycznych debile pracuja ?
W sadzie tez mozesz powiedziec i wylapac dozywocie, bo sedzia bedzie innego zdania.
Słownik języka polskiego i hasło "ironia".
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
-
fincher - Bywalec
andy7 napisał(a):Invi napisał(a):A czy jakiś przepis zabrania gazu z lewej strony? Nie
OIczywiscie, ze nie, tylko warunkiem jest, ze pojazd wyszedl z fabryki / otrzymal homologacje majac gaz z lewej strony.
Zależy jak na to spojrzeć. Na oświetlenie, opony, można uznać że w Polsce wymagana jest homologacja. Ale, na jakiej podstawie twierdzisz że przeróbki motocykla w stylu przełożenia jednej manetki na drugą stronę są nielegalne?

Z technicznego punktu widzenia, jest dość łatwo, gaz przenosisz na lewą stronę, hamulec też. Tak jak HB w stuncie. Bo danie przednich hebli na nogę, rodzi problem z dokładnością, jednak noga nie jest tak precyzyjna jak palce.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Ja widze problem raczej w orzeczeniu lekarskim - czy masz predyspozycje do kierowania pojazdem kat. A.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
ludzie puknijcie się w czoło.
pojazd ma być dostosowany do rodzaju niepełnosprawności.
polskie prawo zezwala na to.
wówczas zmienia się tylko stan prawny takiego pojazdu.
homologacja nie ma tu nic do rzeczy.
gdybyście pomyśleli, to byście przypomnieli sobie, że też są samochody dostosowane do kierowania przez osoby niepełnosprawne.
i analogicznie nie ma tu "nowej" homologacji, tylko zapis w DR.
wszakże na identycznej zasadzie można nawet zdawać część praktyczna egzaminu na prawo jazdy (o ile oczywiście lekarz - orzecznik przyklepie zgodę na uzyskanie danej kategorii prawa jazdy z określonym ograniczeniem i oczywiście z odpowiednim zapisem na dole prawka).
pojazd ma być dostosowany do rodzaju niepełnosprawności.
polskie prawo zezwala na to.
wówczas zmienia się tylko stan prawny takiego pojazdu.
homologacja nie ma tu nic do rzeczy.
gdybyście pomyśleli, to byście przypomnieli sobie, że też są samochody dostosowane do kierowania przez osoby niepełnosprawne.
i analogicznie nie ma tu "nowej" homologacji, tylko zapis w DR.
wszakże na identycznej zasadzie można nawet zdawać część praktyczna egzaminu na prawo jazdy (o ile oczywiście lekarz - orzecznik przyklepie zgodę na uzyskanie danej kategorii prawa jazdy z określonym ograniczeniem i oczywiście z odpowiednim zapisem na dole prawka).
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
czytam moją homologację z hondy i nie widzę pozycji: położenie rolgazu czy też miejsce hamulca. Skoro urządzenie nadal jest obsługiwane jest w ten sam sposób to którą robisz to rękę nie powinno mieć znaczenia. Inaczej jeśli chciałbyś zrobić aby hamulec ręczny był obsługiwany nogą. BTW taka Honda NC z DCT byłaby idealne dla Ciebie bo odpada CI problem obsługi sprzęgła. Zamiana rolgazu nie będzie skomplikowana technicznie. Jeśli chodzi o klamkę hamulca to trzeba pamiętać o pompie hamulca bo nie da się jej przełożyć jeden do jednego, trzeba będzie się poratować pompą od sprzęgła sterowanego hydraulicznie. Należało by tylko sprawdzić czy pompa z sprzęgła podaje takie same ciśnienie jak pompa hamulcowa.
-
setup - Świeżak
jest w tym wszystkim kilka dość poważnych problemów.
jeśli lekarz orzecznik powie tak, to musi jeszcze określić zakres niezbędnych prac dostosowawczych, czyli co gdzie.
ponadto musisz znaleźć serwis, który zgodnie z wytycznymi dokona odpowiednich modyfikacji.
nie zagłębiałem się dalej w temat - kwestia telefonu do WK, czy taka firma musi mieć certyfikację - kwestia wystawienia odpowiedniego glejtu i wykonania BT potem.
nie mniej, próbuj, może się uda. czego szczerze życzę.
jeśli lekarz orzecznik powie tak, to musi jeszcze określić zakres niezbędnych prac dostosowawczych, czyli co gdzie.
ponadto musisz znaleźć serwis, który zgodnie z wytycznymi dokona odpowiednich modyfikacji.
nie zagłębiałem się dalej w temat - kwestia telefonu do WK, czy taka firma musi mieć certyfikację - kwestia wystawienia odpowiedniego glejtu i wykonania BT potem.
nie mniej, próbuj, może się uda. czego szczerze życzę.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości