Pierwszy cross dla 14 latka
• Strona 1 z 1
Pierwszy cross dla 14 latka
Witam, mam pytanie
Potrzebuję waszej pomocy bo chcę sobie kupić jakiegoś crossa i to nie jest chwilowa zajawka... A więc : 185 cm wzrostu i ok. 60 kg wagi, mam zamiar sb kupić jakiegoś crossa do 125ccm. Nie chcę jakiegoś dużego tylko coś typu mini bo dopiero zaczynam zabawę z crossami ale na motorze jeżdżę już 3 lata i czuję sie bardzo dobrze
Crossa chciałbym aby pośmigać po lesie i z kumplami na jakieś wypady pojeździć ;D Najlepiej jakby cross był oryginalny nie żaden chinczyk, bo podobno się bardzo psują ale jak nie ma żadnego oryginała to jakiś mocny chinczyk, bo ja będę głownie jeździć po lesie i drogach bocznych i żeby koszt utrzymania nie był też bardzo drogi. Zastanawiałem się nad Hondą CR 80 lecz z tego co czytałem to strasznie dużo paliwa zżera i to jest minus, bo jezeli do niej się mieści ok. 7 l paliwa a ja to wyjeżdzę szybko bo jakbyśmy jechali na wyprawe to trochę czasu by nas nie było, a nie chce w plecaku wozić dużo paliwa
Mój budżet to ok. 2000-2500zł. Tak jak mówiłem chcę aby cross był dosyć mocny i dużo nie palił i koszt utrzymania nie był bardzo wysoki.

- surQwaski
- Świeżak
Siema,
z tego co mówisz to szukasz motocykla enduro
Twój budżet nie jest za duży
Gdybyś dołożył jeszcze 500/1000zł mógłbyś kupić moto dla Ciebie, czyli Yamahę DT 125
Jest to dwusów. Na początek mocy Ci wystarczy, a w utrzymaniu jest tani jak "barszcz"
Po lasach poszalejesz, a jak kupisz zadbaną DT to nie będziesz musiał nic robić poza wlewaniem paliwa i odkręcaniem manetki do oporu
Pozdrawiam kaacpper
z tego co mówisz to szukasz motocykla enduro

Pozdrawiam kaacpper
-
kaacpper - Świeżak
kaacpper napisał(a):Siema,
z tego co mówisz to szukasz motocykla enduroTwój budżet nie jest za duży
Gdybyś dołożył jeszcze 500/1000zł mógłbyś kupić moto dla Ciebie, czyli Yamahę DT 125
Jest to dwusów. Na początek mocy Ci wystarczy, a w utrzymaniu jest tani jak "barszcz"
Po lasach poszalejesz, a jak kupisz zadbaną DT to nie będziesz musiał nic robić poza wlewaniem paliwa i odkręcaniem manetki do oporu
Pozdrawiam kaacpper
Bo chodzi o to że ja mam 14 lat i nie wiem czy rodzice by sie zgodzili na taki duży motor (wielkość) jak na początek :/ A też mogę pomyśleć nad tym, pogadałbym z tatem, coś bym uzbierał kasy teraz mam ok. 550zł jeszcze dostanę coś i na nowy sezon mógłbym coś uzbierać. Nie musi mieć homologacji, bo to typowo pod las górki zjazdy i podjazdy, ale mówisz, że będzie dosyć dobry jak na początek ?
- surQwaski
- Świeżak
dobry na początek, ale w tym wieku DT 50 jakas mocniejsza też spoko da rade, szukaj najlepiej DT po 95 roku ( na srebrnym silniku ) po lekkim tuningu i bez papierów do 2500 spoko wyrwiesz cos ciekawego, ja cos takiego pare lat temu sprzedawałem chyba za 1500 zł, miałem sportowy cylinder, gaxnik i wydech, szło niesamowocie jak na 50tke
i w teren wiecej do nauki nie było trzeba, zawieszenie niezłe, silnik dawał rade, koszty utrzymania smiesznie niskie.
z drugiej strony jestes dosyc wysoki a 125tka jest wieksza, kwestia jak sobie z mocą poradzisz, nie jest ot jakas porażająca moc, ale też słaby sprzet nie jest

z drugiej strony jestes dosyc wysoki a 125tka jest wieksza, kwestia jak sobie z mocą poradzisz, nie jest ot jakas porażająca moc, ale też słaby sprzet nie jest
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):dobry na początek, ale w tym wieku DT 50 jakas mocniejsza też spoko da rade, szukaj najlepiej DT po 95 roku ( na srebrnym silniku ) po lekkim tuningu i bez papierów do 2500 spoko wyrwiesz cos ciekawego, ja cos takiego pare lat temu sprzedawałem chyba za 1500 zł, miałem sportowy cylinder, gaxnik i wydech, szło niesamowocie jak na 50tkei w teren wiecej do nauki nie było trzeba, zawieszenie niezłe, silnik dawał rade, koszty utrzymania smiesznie niskie.
A jak ze spalaniem było w tej twojej DT 50 ?
- surQwaski
- Świeżak
skoro szukasz crossa - to na pewno spalanie soft enduro Ciebie nie zrazi. nie pamietam ile wychodziło, nie paliła na pewno mało. ale każdy dowolny cross pali minimum 1/3 wiecej
nie mierzyłem pewnie wtedy nigdy bo 100 km w terenie nie zrobiłem, na godziny też nie liczyłem
nie mierzyłem pewnie wtedy nigdy bo 100 km w terenie nie zrobiłem, na godziny też nie liczyłem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości