Ogar , wsk , [125 ?] rozkmina
• Strona 1 z 1
Ogar , wsk , [125 ?] rozkmina
Witam
Obecnie posiadam na stanie ogara i czeka mnie remont silnika i z tego co się oriętuje to przy wartości tej maszyny to troche bez sensu chodź brat remontuje takie stare cuda i zastanawiam się,
czy jest sens remontować ogara, czy sprzedać i kupić jakąś hmm WSK 125 .
Na ten moment nie mam zbyt dużo gotówki stąd nachodzi mnie wsk125 czy dozbierać do jakiegoś pojazdu 4T (byle nie ścig i kross)
w sumie brakuje mi mocy w ogarze tak jak samochodem przeloty chciałbym na motorku (8-9 dyszek) Prawo jazdy na A najszybciej mogę za 3 lata robić stąd niezbyt mnie bierze na czekanie tyle czasu a na A2 mnie nie ciągnie gdyż koszty prawa jazdy i motoru to jednak sporo i myślę nad transportem który byłby w mych rękach 3 lata .
W zimę przestój z pracą więc nie będę miał na stanie zbytnio gotówki .
Krótko o sobie [ 186cm waga ( 80-100kg zależnie od diety )
Piszę gdyż w tego typu sprawach miewam zaufanie do bardziej zaznajomionych z tematem i na ogół cudze zdanie jest warte rozpatrywania.
Dziękuje i Pozdrawiam .
Obecnie posiadam na stanie ogara i czeka mnie remont silnika i z tego co się oriętuje to przy wartości tej maszyny to troche bez sensu chodź brat remontuje takie stare cuda i zastanawiam się,
czy jest sens remontować ogara, czy sprzedać i kupić jakąś hmm WSK 125 .
Na ten moment nie mam zbyt dużo gotówki stąd nachodzi mnie wsk125 czy dozbierać do jakiegoś pojazdu 4T (byle nie ścig i kross)
w sumie brakuje mi mocy w ogarze tak jak samochodem przeloty chciałbym na motorku (8-9 dyszek) Prawo jazdy na A najszybciej mogę za 3 lata robić stąd niezbyt mnie bierze na czekanie tyle czasu a na A2 mnie nie ciągnie gdyż koszty prawa jazdy i motoru to jednak sporo i myślę nad transportem który byłby w mych rękach 3 lata .
W zimę przestój z pracą więc nie będę miał na stanie zbytnio gotówki .
Krótko o sobie [ 186cm waga ( 80-100kg zależnie od diety )
Piszę gdyż w tego typu sprawach miewam zaufanie do bardziej zaznajomionych z tematem i na ogół cudze zdanie jest warte rozpatrywania.
Dziękuje i Pozdrawiam .
Jest ogar 205 ... zobaczymy co będzie dalej.
Kurs siÄ™ robi
Może xj600 ?
Kurs siÄ™ robi

Może xj600 ?
-
Driver2503 - Świeżak
ja nie rozumiem problemu ;D
nie masz prawa jazdy - wiec możesz ( i o ile możesz) poruszac sie tylko motorowerem, wiec nie widze innej opcji jak motorower, co Ci da WSKa czy cokolwiek innego jak nie bedziesz mógł tym jeździc.
nie masz prawa jazdy - wiec możesz ( i o ile możesz) poruszac sie tylko motorowerem, wiec nie widze innej opcji jak motorower, co Ci da WSKa czy cokolwiek innego jak nie bedziesz mógł tym jeździc.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
aaa prawko na B posiadam i w następnym roku na start będę mógł śmigać już a w tym roku już sobie daruje ;p na A nie posiadam .
Kurs siÄ™ robi
Może xj600 ?
Kurs siÄ™ robi

Może xj600 ?
-
Driver2503 - Świeżak
no a ile masz kasy na zakup ? w sumie jak operujesz tutaj ogarami i WSKami to pewnie na cos markowego nie wystarczy.
jak ci sie podoba WSKa to sobie kup, fajny klasyk, pali jak smok, na kazdy wyjazd trzeba brac plecak kluczy plus zapasowe częsci ale fajnie sie pomyka przyjemnie. na 80-90 przelotowo nie licz bo zarżniesz silnik momentalnie. 60-70 to jeszcze ujdzie.
chyba że masz powyzej 1000 zł powiedzmy blizej 1500 to pomysl o yamaszce DT pojemnosci 50-80-125, 50tka jak zdrowa moze miec osiągi podobne jak WSKa, 80tka troche z dołu lepiej ciagnie i wiekszy v max, 125tka to juz całkiem niezła ale ciezko dorwac za taka kase cokolwiek co bedzie sensownie jeździło
bo w ogóle w tej kasie cos jeżdzącego dorwać jest czasami ciezko
chociaz kiedys kupiłem aprilie RX 50 za 450 zł chyba tylko w fatalnym stanie ale w sumie tanim kosztem ją odreanimowałem troche polatałem i sprzedałem ze sporym zyskiem wiec da sie trafić cos taniej zwłaszcza jak umiesz cos sam zrobic ( ja musiałem robic wszystko prawie ;P od centrowania kół bo remont silnika )
jak ci sie podoba WSKa to sobie kup, fajny klasyk, pali jak smok, na kazdy wyjazd trzeba brac plecak kluczy plus zapasowe częsci ale fajnie sie pomyka przyjemnie. na 80-90 przelotowo nie licz bo zarżniesz silnik momentalnie. 60-70 to jeszcze ujdzie.
chyba że masz powyzej 1000 zł powiedzmy blizej 1500 to pomysl o yamaszce DT pojemnosci 50-80-125, 50tka jak zdrowa moze miec osiągi podobne jak WSKa, 80tka troche z dołu lepiej ciagnie i wiekszy v max, 125tka to juz całkiem niezła ale ciezko dorwac za taka kase cokolwiek co bedzie sensownie jeździło
bo w ogóle w tej kasie cos jeżdzącego dorwać jest czasami ciezko
chociaz kiedys kupiłem aprilie RX 50 za 450 zł chyba tylko w fatalnym stanie ale w sumie tanim kosztem ją odreanimowałem troche polatałem i sprzedałem ze sporym zyskiem wiec da sie trafić cos taniej zwłaszcza jak umiesz cos sam zrobic ( ja musiałem robic wszystko prawie ;P od centrowania kół bo remont silnika )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zjeździłem na WSK dwa silniki i powiem Ci że nie warto w to się pchać. Współczesny motorower będzie lepszy praktycznie pod każdym względem, ale jeśli upierasz się przy archaicznych konstrukcjach to polecam Mińska 125, 4 biegu, el. zapłon, lepsze chłodzenie i gaźnik, 11km w standardzie, realny v maks nawet 110km/h. Wsk popyrkać na grzyby czy coś spoko, na dalsze trasy nie ma szans, zamęczysz się Ty i przedwojenny silniczek.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
WSK to fajna sprawa, ale jako obiekt kolekcjonerski, do renowacji i powolnej okazjonalnej jazdy...
To na tą chwilę jest sprzęt, który się odnawia i trzyma w garażu...
Do codziennej jazdy chinol będzie mniej denerwujący...
To na tą chwilę jest sprzęt, który się odnawia i trzyma w garażu...
Do codziennej jazdy chinol będzie mniej denerwujący...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
Aha czyli rozumiem że przeczekać dłuższy okres czasu darować sobie wsk i inne cuda i gotówke na markowe zbierać ?
akurat bywam cierpliwy bo nie chcę się bawić z kluczami itp w trasie już mniej więcej rozumiem nakierowanie
)
tylko teraz jaka 125.
w następnym roku tak jak mi ustawa pozwoli bo będę 3 lata posiadaczem prawka na B to z 5k będzie odłożone raczej nie więcej ;p
i tu bym się zastanawiał w co iść dalej ..
UstawiÄ™ nowe kryteria zatem
5k na moto 125 w 4t
186wzrostu na około 80-100kg wagi .
Czy w tej gotówcę znajdzie się coś godnego uwagi czego nie będę musiał męczyć w trasie kluczami i prędkością 80-90 ?
akurat bywam cierpliwy bo nie chcę się bawić z kluczami itp w trasie już mniej więcej rozumiem nakierowanie

tylko teraz jaka 125.
w następnym roku tak jak mi ustawa pozwoli bo będę 3 lata posiadaczem prawka na B to z 5k będzie odłożone raczej nie więcej ;p
i tu bym się zastanawiał w co iść dalej ..
UstawiÄ™ nowe kryteria zatem
5k na moto 125 w 4t
186wzrostu na około 80-100kg wagi .
Czy w tej gotówcę znajdzie się coś godnego uwagi czego nie będę musiał męczyć w trasie kluczami i prędkością 80-90 ?
Kurs siÄ™ robi
Może xj600 ?
Kurs siÄ™ robi

Może xj600 ?
-
Driver2503 - Świeżak
takie prędkosci czasami nie są do rozwinięcia dla 125tek w 4T one są dosyc słabe, juz lepiej kupic cos w 2T bo mają średnio 2X wiecej mocy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
W tej kasie kupisz fabrycznie nowego Rometa Ogara Caffe 125 (aktualnie 4999zł)...
Tu masz temat i zdjęcie - http://forum.scigacz.pl/viewtopic.php?t=102778 (otwórz link)
Wygląda klasyczny, rzekłbym jak WSK... a jak masz kupić zajechanego markowca, to może lepiej takie coś...
V-max oceniany jest na 100-120km/h... Do codziennej jazdy powinno wystarczyć...
Tu masz temat i zdjęcie - http://forum.scigacz.pl/viewtopic.php?t=102778 (otwórz link)
Wygląda klasyczny, rzekłbym jak WSK... a jak masz kupić zajechanego markowca, to może lepiej takie coś...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
miki1406 napisał(a):W tej kasie kupisz fabrycznie nowego Rometa Ogara Caffe 125 (aktualnie 4999zł)...
V-max będąc wyprostowanym to 90+ km/h (190cm, 90kg) Na upartego jak się skulisz to może tę 100kę rozwiniesz. Natomiast byłem ostatnio w małej trasie i przelotowo 80km/h nie ma problemu. Nawet byłem zaskoczony, że prawie nikt mnie nie wyprzedzał.
Jest jednak potencjał w wymianie głównego przełożenia na dłuższe (mniejsza zębatka tył). Wtedy może i pojedzie 110.
- Verteru
- Świeżak
Polecają mi chinole ;p aha , Temat do zamknięcia decyzja podjęta " zbieranie na markowy używany konkretny sprzęt. "
Doszedłem do wniosku że ostatnią rzeczą jaką bym chciał to poruszać się z kompletem kluczy na ogarach =D
Dziękuje za wskazówki
) Pozdrawiam.
Doszedłem do wniosku że ostatnią rzeczą jaką bym chciał to poruszać się z kompletem kluczy na ogarach =D
Dziękuje za wskazówki

Kurs siÄ™ robi
Może xj600 ?
Kurs siÄ™ robi

Może xj600 ?
-
Driver2503 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość