Filtr Stożkowy - Zero zmian dźwięku pracy silnika !
• Strona 1 z 1
Filtr Stożkowy - Zero zmian dźwięku pracy silnika !
Witam, posiadam chiński skuter Swing 2 (4t) i dzisiaj kupiłem filtr powietrza stożkowy. Co zauważyłem, że nie żadnych wielkich zmian dźwięku pracy silnika. Powinien być bardziej "agresywny i sportowy" ale nic z tych dwóch rzeczy. Tutaj właśnie kieruje dwa pytania odnośnie filtrów stożkowych:
- Lepiej jak jest większy filtr powietrza czy mniejszy ?
- --------//------ cały z gąbki czy z tej małej siatki z gąbką ? ( sorki za niezprecyzowanie, ponieważ nie wiem jak się to "fachowo" nazywa )
Od razu powiem, że w sklepie mówili mi, że mam wziąć ten cały "gąbkowany" ponieważ, jest lepszy, cena od zwykłego stożka była różnicą 5 zł ( Gąbkowany 25, zwykły 20 ) oraz jak wymienię stożek na zwykły to będzie brzmiał bardziej sportowo ?
Z góry dzięki za pomoc !
- Lepiej jak jest większy filtr powietrza czy mniejszy ?
- --------//------ cały z gąbki czy z tej małej siatki z gąbką ? ( sorki za niezprecyzowanie, ponieważ nie wiem jak się to "fachowo" nazywa )
Od razu powiem, że w sklepie mówili mi, że mam wziąć ten cały "gąbkowany" ponieważ, jest lepszy, cena od zwykłego stożka była różnicą 5 zł ( Gąbkowany 25, zwykły 20 ) oraz jak wymienię stożek na zwykły to będzie brzmiał bardziej sportowo ?
Z góry dzięki za pomoc !
- Pietro1337
- Świeżak
Re: Filtr Stożkowy - Zero zmian dźwięku pracy silnika !
Pietro1337 napisał(a):posiadam chiński skuter Swing 2 (4t)
Pietro1337 napisał(a):Powinien być bardziej "agresywny i sportowy" ale nic z tych dwóch rzeczy.
Dla mnie wszystkie chińskie 50ccm brzmią tak samo

Pietro1337 napisał(a):Lepiej jak jest większy filtr powietrza czy mniejszy ?
Odpowiedni dla parametrów danego silnika

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
"Kupilem gitare Bambino za 50PLN, wstawilem do niej struny, w sklepie mowili, ze dla profesjonalistow, a nadal nie gra".
Jesli chcesz poprawiac dzwiek, a przy okazji ew. osiagi, to najprosciej jest wymienic wydech. Tyle, ze to juz raczej pare stowek, a nie pare zlotych, no i jak przekombinujesz, to Cie policja przyskrzyni na dalszych pare stowek za nadmierny halas.
Jesli chcesz poprawiac dzwiek, a przy okazji ew. osiagi, to najprosciej jest wymienic wydech. Tyle, ze to juz raczej pare stowek, a nie pare zlotych, no i jak przekombinujesz, to Cie policja przyskrzyni na dalszych pare stowek za nadmierny halas.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Jest taka zasada, że jak wydech+ filtr nie kosztują 50% wartości skutera, to tylko pogorszą pracę...
Zarówno tłumik jak i fabryczny filtr są dokładnie wyliczane i pełnią rolę powiedzmy "zaworów" w silniku...
Jakakolwiek, próba "zluźnienia" przelotu kończy się spadkiem mocy i problemy z dostrojeniem...
Jak widzisz na powyższym obrazku, silnik część mieszanki wyrzuca do filtra i wydechu, a potem to zasysa... Jak otwierasz, którąś stronę, to mieszanka robi się uboga... Co to oznacza?? Mniej mieszanki + mniej mocy...
Z tej właśnie przyczyny akcesoria tuningowe do 2t są tak drogie, są po prostu liczone pod silnik
Zarówno tłumik jak i fabryczny filtr są dokładnie wyliczane i pełnią rolę powiedzmy "zaworów" w silniku...
Jakakolwiek, próba "zluźnienia" przelotu kończy się spadkiem mocy i problemy z dostrojeniem...

Jak widzisz na powyższym obrazku, silnik część mieszanki wyrzuca do filtra i wydechu, a potem to zasysa... Jak otwierasz, którąś stronę, to mieszanka robi się uboga... Co to oznacza?? Mniej mieszanki + mniej mocy...
Z tej właśnie przyczyny akcesoria tuningowe do 2t są tak drogie, są po prostu liczone pod silnik
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
Ale przecież jest mowa o kiblu 4T
Inna sprawa, że sprawę cofania mieszanki do gaźnika, w chyba wszystkich w miarę nowoczesnych 2t, załatwia zawór membranowy
Co do tego jak ważny jest wydech w 2t pełna zgoda, nawet nie tyle liczony pod silnik, co pod konkretne obroty i zakres rezonansu.

Inna sprawa, że sprawę cofania mieszanki do gaźnika, w chyba wszystkich w miarę nowoczesnych 2t, załatwia zawór membranowy

Co do tego jak ważny jest wydech w 2t pełna zgoda, nawet nie tyle liczony pod silnik, co pod konkretne obroty i zakres rezonansu.
-
Invi - VIP Ścigacz.pl
<Leżę i zwijam się ze śmiechu> Wasze komentarze (niektóre) naprawdę potrafią człowieka mocno rozśmieszyć. A co do pozostałych jedynie mogę podziękować za pomoc !
- Pietro1337
- Świeżak
senekkorzenna napisał(a):to kup ty sobie jakiś mikser z głośnikami to dobierzesz sobie dźwięk jaki ci pasuje

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
-
Glenroy - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm