Zobacz wÄ…tek - Cross/Enduro
NAS Analytics TAG

Cross/Enduro

Enduro, Cross
_________

Cross/Enduro

Postprzez Boszen » 30/8/2014, 20:20

Witam serdecznie.
Od pewne czasu planuję zakupić jakiegoś crossa. Nie mam prawa jazdy kategori A co prawda, ale motor nie musi mieć homologacji. Mam pewne dylematy, a mianowicie strasznie podobają mi się crossy. Sam myślałem nad jakąś Yamaha YZ 125 czy też innej marce o pojemności 125.
Wujek odradzał mi crossa ze względu na dosyć duże koszty eksploatacji co jakiś czas. Wiadomo są to motocykle o wyżyłowanych silnikach, które wymagą częstych przeglądów. Polecił mi natomiast Enduro. Osobiście nie przypadają mi one do gustu ze względu na wygląd czy też osiągi.
Mam do Was forumowicze takie pytanie, a mianowicie co polecacie ?
Nie mam zamiaru jeździć wyczynowo po jakiś torach, tłuc się po dziurach itp. Przymierzam się bardziej do jazdy po pobliskich polach, wzniesieniach i od czasu do czasu po górach. Enduro ponoć nie wymaga tak częstej eksploatacji w porównaniu do crossa. Co o tym wszystkim sądzicie ? Co polecacie dla takie amatora jak ja ? Dodam jeszcze, że motocykla nie mam zamiaru katować. Jazda bardziej rekreacyjna. Maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Moja waga 72kg.
Doświadczenie w jeździe na crossie : Brak, ale jeździłem chopperem o pojemności 750
Boszen
Świeżak

Postprzez henio12323 » 30/8/2014, 21:31

skoro cross to pisz na przyszłosc w dziale offroad

crossówki nie nadają sie do latania po górach, wzmiesnieniach i lasach. tutaj tylko hard enduro. nie wiem na jakie patrzyłeś, ja tam nie widze duzej róznicy miedzy np ktmem EXC a SX, oczywiscie EXC ma lampe ( która wg mnie lepiej wygląda) tylna lampka pełni funkcje wiekszego błotnika co też jest plusem jak sie bobruje w błocie. także tutaj tylko enduro i reszta to zalezy od kasy

bo tak - czy cross czy wyczynowe enduro kosztuje to nie mało. hard enduro troszke jest tansze niż crossówka ale nadal jak nie masz zaplecza technicznego to mechanik bedzie zarabiał krocie ;) rocznie powiedzmy jak rzadko smigasz wydasz od 1000-1500 zł w góre na niezłe utrzymanie maszyny, ale bezproblemu jak chcesz latać po 3 X w tyodniu mozesz dobic do 5 tysiecy rocznie. plus mechanik jak nie robisz tego sam.

dla porówania cross wymieniasz tłok co 40 mth hard enduro co jakies 60-70 wiec troche rzadziej ale nadal :) pozatym crossówki uzywa sie na torach crossowych a polatac 10-15 minut srednim tempem to trzeba juz miec jakąs tam kondycje do tego, w enduro jak sie zacznie pyrkac to mozna nie gasic maszyny przez pół dnia, i przebiegi lecą momentalnie.

no i jeszcze kwestia pojemnosci i marki bo to zalezy od kasy jaka masz na hard enduro powiedzmy ktma exc 125 najbiedniej musisz dac z 6500 zł za jakiegos trupka, koło 8 tysiecy za maszyne która troche pojeździ najlepiej koło 12 tysiecy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Boszen » 30/8/2014, 22:06

@up
Jakie polecasz modele poza KTM z kategorii hard enduro w przyzwoitej cenie ?

P.S. Jezeli chodzi o proces przegladowy, wymiane czesci to mechanik bylby tutaj zbedny. Moj ojciec dobrze sie zna na tych sprawach.
Boszen
Świeżak

Postprzez henio12323 » 31/8/2014, 13:14

ktm EXC, yamaha WR, te w sumie polecam

przyzwoita cena to jaka ? jednemu przyzwoita to 15 tysiecy innemu 25 tysiecy innemu 2500 zł.... każda jest przyzwoita jak na dany rocznik i stan. ( oczywiscie ceny i tak sa chore jak za kawałek plastiku i rurek + silnik )

ze starszych i w 2T polecam husqcarny WR dodatkowo, chyba że masz wiecej kasy to nowe huski w 4T powiedzmy po 2007 roku też są niezłe.

sa tez wynalazki typu honda crf x tez hard enduro, ale stosunkowo mniej popularne, gorzej z typowymi dla niej częsciami dlatego lepiej moim zdaniem wziąc yamahe
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Boszen » 31/8/2014, 20:42

Na bieżąco się rozglądam za crossówkami/enduro, ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że więcej w niego włoże niż wartość motocykla. Pozatym ceny takich motorków nie są małe. Rozważam natomiast opcję zakupu quada, a mianowicie Bashan. Z tego co mi wiadomo jest to najlepszy model z chińskiej produkcji.Co najważniejsze jest tani. Nie mam zamiaru go katować w zaden sposób to i pewnie nie będzie się psuł.
Boszen
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê