Zobacz wątek - Motocross - poprawna zmiana biegów
NAS Analytics TAG

Motocross - poprawna zmiana biegów

Enduro, Cross
_________

Motocross - poprawna zmiana biegów

Postprzez Kinet » 27/8/2014, 15:00

Witam. Pół roku temu zacząłem jeździć crossówką (chcę startować w zawodach)
chciałbym żeby ktoś doświadczony mi objaśnił jak sprawnie zmieniać biegi. Posiadam buty Forma Terrain, i nie wiem czy tak powinno być ale są strasznie sztywne, w sensie, że dużo sztywniejsze od zwykłych butów, ale do pewnego stopnia mogę ruszać kostką. Biegi zmieniałem w sposób że żeby zmienić bieg podnosiłem całą nogę do góry wraz z dźwignią zmiany biegów. Z redukcją to było tak że podnosiłem nogę nad dźwignie i szybko ją kopnąłem. Dźwignie ustawiałem tak jak na Offroadowej Szkółce Ścigacz.pl wiec myśle że jest dobrze. Mógłby ktoś doświadczony wypowiedzieć się na ten temat?
Ostatnio edytowano 27/8/2014, 22:59 przez Kinet, łącznie edytowano 1 raz
Kinet
Świeżak

Postprzez henio12323 » 27/8/2014, 19:48

to wszystko kwestia wprawy, jak redukuje to robie tak samo jak ty, ale w góre wbija mi sie troche lżej, dam rade butem zgiąc ale są to minimalne ruchy. pobaw sie regulacją dzwigni, nie koniecznie to co ktoś mówi dla ciebie moze byc wygodne.

i szukaj sobie jakiegos klubu/szkółki tam Ci lepiej wyjasnią bo na żywo, a do zawodów sie przydaje takie cos ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Kinet » 27/8/2014, 23:14

A możesz mi jeszcze powiedzieć, czy jadąc na stojąco muszę trzymać nogę pod dźwignią? Czy mogę ją sobie swobodnie odsunąć na bok? Czy kiedy jedziesz na stojąco żeby zmienić bieg w górę możesz zmienić go nie podnosząc całej nogi? Dzisiaj przestawiłem dźwignie zmiany biegów o ząbek niżej i ci powiem że jest poprawa na siedząco w górę mogę zmieniać biegi (muszę jeszcze do tego przywyknąć). Ale kiedy jadę na stojąco nie dam rady tak mocno zgiąć kostki tym bardziej że jestem przechylony do przodu i zmieniam bieg szybkim ruchem całej nogi. Jutro dźwignie obniżę o jeszcze jeden ząbek i zobaczymy, ale jeżeli nie przyniosło by to efektów to czy mogę robić tak jak teraz? Czyli, że na siedząco zmieniać samym ruchem kostki a na stojąco i redukcja całą nogą?
Kinet
Świeżak

Postprzez henio12323 » 28/8/2014, 20:26

zalezy od sytuacji, spoko mozesz obok noge trzymac, ale jak trasa trudna i trzeba ciągle mielic biegami to trzeba mieć wszystko w gotowosci.

rób tak żeby Ci było wygodniej i tyle :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê